Kruza Richárd

Internet TV-re specializált szerver a Suntól

A Sun egy új, kifejezetten streaming video-hoz kifejlesztett rendszere a gyártó szerint jelenleg a legnagyobb kapacitással rendelkezik a világon, gazdaságosabbá teszi majd a digitális közvetítést.

Sandeep Agrawal, a cég marketingese szerint a rendszer egyszerre 160 ezer különálló video adást tud biztosítani 2 Mbps sebességgel - ez a jelenlegi konkurrens harverekhez képest tízszeres teljesítményt jelent. "Az új rendszer lényegesen gazdaságosabbá teszi a digitális video közvetítést. A fejlesztésnél természetesen az energiafogyasztást is figyelembe vettük: a Streaming System a piacon lévő, hasonló nagyteljesítményű rendszerekhez képest harmadannyi energiát fogyaszt, miközben négyszer akkora teljesítménye van" - mondta Agrawal.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Sun Streaming System értelmi szerzője a cég híres mérnöke, Andy Bechtolsheim. A rendszer lényegében a Sun Fire x64 rendszerre, switch-ekre, adat szerverekre, 10 Gbites Ethernet optikai hálózati portokra, valamint speciális integrált szoftverekre alapszik, és sokféle funkciót foglal magába: MPEG kodekeket, sokféle bitrátát, HD streaming-et, nPVR Network Personal Video Recorder-t (személyes hálózati videófelvevő), és személyre szabott playlist-et.

Agrawal elmondta, hogy a Streaming System-el kapcsolatos együttműködés kapcsán a Sun már tárgyal cégekkel mint a Nefix, a Nortel és Motorola. Az átlagos rendszer vételára hardverrel, licenszekkel és a különféle szolgáltatásokkal együtt 160 ezres stream kapacitással 4 és 5 millió dollár között van, de egy csúcskonfiguráció elérheti a 8 millió dolláros vételárat is.

Ezen a piacon konkurrenciának számít a Cisco, a Seachange és a Microsoft, de Agrawal szerint a nagyteljesítményű kategóriában a Sun nagyon magasra tette a mércét. Szerinte a Streaming System használatával a video streaming szolgáltatások olcsóbbak és gyorsabbak lesznek a szolgáltatók oldaláról, amit a vásárlók pénztárcája is megérez majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisb92 #2
    Hát szükség is lesz ezekre a szerverekre, egyre növekszenek az egyenes adásban közvetített videók aránya!
  • Godefroy #1
    Nemrég csináltam egy stream szervert 1000 user kapacitással (teszteltem 42% on) és kb 700 000 Ft ból jött ki op rendszerrel együtt a vas.

    Nem is olyan drága igy utánaszámolva ez a SUN de nnyi pénzünk nincs rá.