JohnnyCage

Nem fogadja el szabványként a DDR400-at a JEDEC?

Könnyen lehet, hogy a következő lépésnek tartott DDR400-as SDRAM memóriatechnológiából nem lesz általánosan elfogadott szabvány, mivel a JEDEC csoport nem támogatja a megoldást.

Egy napokban megrendezett konferencián a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council - Elektromos Eszközöket Fejlesztők Bizottsága) egyik képviselője felvázolta a szervezet elképzeléseit a DRAM piac jövőjéről. Ebből többek között az is kiderült, könnyen elképzelhető, hogy a JEDEC csoport nem hagyja jóvá a DDR400 technológiát, mint DDR-SDRAM szabványt.

A hírek minden bizonnyal óriási felháborodást váltottak ki a Micron Technology, és Samsung Electronics memóriagyártók köreiben, mivel a társaságok a közelmúltban már bejelentették első DDR400-as memóriachipjeiket.

Jelenleg a DDR200 és DDR266 szabványú DDR-SDRAM chipek, illetve az ezekre épülő PC1600, és PC2100 memóriamodulok tekinthetők általánosan elterjedt szabványnak. A JEDEC a közelmúltban elfogadta a DDR333 (PC2700) technológiát is, amely az előbbi két megoldást fogja leváltani, és már jelenleg is elérhető a piacon, mondta Bill Gervasi, a Transmeta Corp. technikai igazgatója, valamint a JEDEC képviselője. "A DDR266 igen sokáig életképes maradhat" - tette hozzá Gervasi a JEDEX konferencián tartott beszédében. "Jelenleg a DDR333 bevezetési fázisában vagyunk."

A DDR333 memóriákat jelenleg számos memória-, chipset-, alaplap-, és processzorgyártó támogatja, a felhasználók egyelőre azonban nem mutatnak különösebb érdeklődést a technológia iránt, és inkább az olcsóbb DDR266-ot választják. Előbb-utóbb azonban a DDR333 is elterjed, és szükség lesz egy következő szabványra. A DDR333 utódjának címéért azonban két technológia verseng: A DDR400, és a DDR-II. A JEDEC pedig a jelek szerint az utóbbit fogja támogatni.

Gervasi beszédében burkoltan arra célzott, hogy a DDR333-at leváltó technológia a DDR-II lesz. "Nem hiszem, hogy a DDR400 általánosan el fog terjedni. A technológia inkább csak a speciális alkalmazási területekre kerülhet be." A JEDEC képviselő szerint elképzelhető, hogy a bizottság elfogadja szabványnak a DDR400-at, de az igazság az, hogy a szervezet már a DDR-II 533 MHz bevezetésén dolgozik.

A DDR-II 533 memóriachipek első mintapéldányai a tervek szerint az idei év végén, illetve a jövő év elején jelennek meg, az általános elterjedés azonban csak 2004-re várható. A DDR400 esetleges kihagyása a sorból minden bizonnyal óriási visszhangot váltana ki a gyártók körében, a felhasználók azonban a szükséges pluszkiadások, illetve az elérhető teljesítménynövekedés ismeretében korántsem biztos, hogy különösebben hiányolnák a technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pöty #1
    Na most még a memóriaipar is megbolondul aztán tényleg meg lehet bolondulni alaplapvásárláskor!