JohnnyCage

A stúdiók harcba szállnak a DVD másolás ellen

Jelenleg a "Tron" néven ismert hacker, a SmartRipper elnevezésű program készítője a hollywoodi filmstúdiók elsőszámú célpontja.

A SmartRipper program viszonylag egyszerűen lehetővé teszi a DVD filmek merevlemezre másolását, amelyek onnan könnyen visszaírhatók DVD-R lemezekre. Bár az ismeretlen hacker programja jelenleg messze nem jelent akkora veszélyt a hollywoodi filmstúdiók számára, mint egykor a Napster jelentett a lemezkiadóknak, a helyzet a DVD-írók gyorsan csökkenő ára miatt kezd fenyegető lenni a társaságok részéről.

A filmstúdiók a lemezkiadók jelenlegi problémáiból tanulva megpróbálnak előre cselekedni, és minden erejüket egy olyan megoldás elkészítésére összpontosítják, amelynek célja a DVD-Video lemezek illegális másolásának megakadályozása. Az új másolásvédelmi rendszer kifejlesztésével megbízott csoport elmondása szerint az új védelem akár már az idei év végére elkészülhet. A helyzet a filmstúdiók részéről kezd egyre égetőbb lenni, mivel a DVD-írók népszerűsége világszerte rohamosan nő.

"Minél hamarabb elkészülünk, annál jobb" - mondta Brad Hunt, az Amerikai Filmstúdiók Szövetségének (Motion Picture Association of America - MPAA) technikai vezetője. "A fejlesztés alatt álló eljárásaink jók, de nem tökéletesek. A DVD formátum védelme érdekében azonban szükség van kiadásukra" - tette hozzá. A DVD-k másolásvédelmének megerősítése azonban csak egy azon lépések közül, amelyet a filmipar végre kíván hajtani az illegális másolás visszaszorítására.

Mivel a videófájlok mérete jóval nagyobb a zenefájlokénál, és a DVD-Video formátum eredetileg is tartalmaz védelmet, az illegális másolások egyelőre nem öltöttek olyan mértéket, mint a zeneszámok esetében. Az újonnan kiadott mozifilmek azonban egyre több helyen elérhetők az interneten, és az egyetlen, a filmek illegális letöltését korlátozó tényező a nagysebességű internetkapcsolatok viszonylagos ritkasága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #17
    Hagyd a vdubot a francba. Az uj flask mar rippel is... ;))

    Jah jó árak... ...álom.
  • Szilasz #13
    Az egészen a titkosítás fejlesztő cégek járnak a legjobban. Fizetnek nekik a ****-ért, amit úgyis feltörnek, s kezdődik minden előlről....

    Ettől szép az informatika :)))
  • tomcs #11
    fost minek nezel??? :))
  • galocza #4
    a nagy kedvenceket meg fogom venni, ha lesz pénzem, bár nem szívesen gazdagítom ezeket a rablókat. fórumból rémlenek ilyen hozzászólások: "divxet cserélnék, a cserealap sajnos még csak cca 70 film" 8). én gyűjtőnek képzeltem magam amíg ezt meg nem láttam... kicsit későn ébredtek a fiúk nem? különben is, tudtommal legális 1 saját biztonsági kópiát készíteni a megvásárolt anyagról (data, audio, dvd mindegy), és illegális ennek megakadályozása. akkor meg mit görcsölnek?
  • Frenzy #3
    Kár, hogy tökéletes védelem nem létezik. Hiába próbálkoznak. Szerintem a kulcs ott van, hogy valahogyan LE KELL játszani a DVD lemezt a számítógépben, ami azt jelenti, hogy le kell róla olvasni a kicsi digitális biteket. Pl. amikor a lejátszó programod lejátsza. Legkésőbb akkor hozzá lehet férni a digitális tartalomhoz, nem? :)

    Meg miért is másoljuk inkább a DVDket, CDket meg ilyesmit? Ha esetleg olcsóbb lenne, és a film, ami rajta van olyan, hogy szívesen megnézném mondjuk 10x is akár (lefordítva: valami izgi, minőségi film), esetleg megjelenhetne a vevés gondolatának parányi csírája ... de így ... minek vegyem meg, ha max 2x nézem meg?
  • Yv@n #2
    Majd ebből is annyi fog fogyni kb mint a másolásvédett AudioCD-kből...