JohnnyCage

Amerikában is piacra kerültek a másolásvédett CD-k

A Pressplay online zeneszolgáltatással egyidőben a Universal Music kiadta első másolásvédelemmel ellátott audió CD-it az Egyesült Államokban, újabb csomót kötve az egyébként is heves vitákat kiváltó kérdésben.

Mint ismeretes, az európai boltokban már hónapok óta megtalálhatók a másolásvédett zene CD-k, és mindebből kerekedett is már jónéhány kisebb botrány. Rengeteg felhasználó visszavitte a boltba frissen vásárolt CD-jét, miután kiderült, hogy nemcsak másolásvédett, de számítógépben mégcsak le sem játszható. A másolásvédelmi technológiával ellátott lemezekről olykor még a korlátozásokra figyelmeztető üzenet is hiányzott.

Az amerikai piacon a Universal "The Fast and the Furious" filmzenéje jelenik meg elsőként másolásvédelmi eljárással. Bár maga a zene minden bizonnyal nem borítja fel a toplistákat, a másolásvédelem várhatóan nagy visszhangot fog kiváltani.

A Universal Music a lemezen az izraeli Midbar Cactus Data Shield nevű technológiáját alkalmazza, amely eljárás egyébként számos európai lemezen is megtalálható. A megszokott zenesávok mellett a CD tartalmaz egy számítógéppel olvasható részt is, amelyen az összes zeneszám megtalálható egy az mp3-hoz hasonló, de a hagyományos médialejátszók által nem ismert formátumban. A fájlokat a lemezen található, kizárólag Windows alatt működő programmal lehet lejátszani a számítógépen. A Mac, illetve Linux felhasználóknak ezesetben nincs szerencséjük, legalábbis egyelőre. Egyes hírek szerint egyébként az új lemez audiófájljai Windows 95 alatt sem játszhatók le, csak a Windows 98, 2000, illetve újabb változatokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DannyBoy #11
  Arra pályáznak, hogy több cdt adjanak el, a lámák miatt, és nem arra, hogy mindenki eredeti cdt vegyen...
 • cSuwwi #9
  Ez sem lesz örök életű. Ugyanúgy feltörik a Wind0ws-os progiját mint minden mást és néhány nap (esetleg hét) múlva megjelennek a konvertáló programok, akárcsak a sima CD-k esetében. Most egyel több vagy kevesebb szabvány mit számít már. Van már mp3, wma, ogg, most jön még egy... (Csak az ismertebbeket soroltam fel :) )
 • MaDFoX #7
  bala: Csak nem gondolod, hogy olyan CD-t tudsz venni ami tele is van... Ráfér az egész lemez anyaga mégegyszer "mp3-szerű" tömörítéssel, a lejátszószoftver, meg egy nagykupac .htlm anyag, képekkel a reklám miatt... Bájos nem?
 • Remetix #4
  Ra van irva, jo kis betukkel, hogy "This CD cannot be played on a computer disk drive"; gondolom masolasvedelm miatt, mi mas ertelme lenne? Egyszeruen csak kicseszes? Valojaban azonban meghallgatni tenyleg nem lehet, csak masolni, a masolatot viszont meg lehet hallgatni.
 • bala_ #3
  És hogy fér fel a full teli lévő cd re még a plusz formátum?????Vagy adnak +1 CD-t???
  Haggyanakmá.....
 • Close #2
  És az a CD ebbe a másolásvédelmi kategóriába tartozik?
 • Remetix #1
  Kaptam mostanaban egy CD-t ajandekba, alapbol nem tudtam lejatszani a gepemen, de a Nero-val keszult masolatat mar gond nelkul tudom hallgatni.