JohnnyCage

Olcsóbbak lesznek a zenei CD-k?

A karácsonyi szezon számos kedvezményes audió CD vásárlási lehetőséget nyújtott, azonban elképzelhető, hogy a lemezek ára a közeljövőben tartósan csökkenni fog, a zenei boltok ugyanis megpróbálják felvenni a harcot az illegális zeneterjesztéssel.

A 2001-es év viszonylag csendesen telt a zeneiparban. A lemezkiadók ezúttal nem tudhatnak maguk mögött túlzottan jó évet, aminek okai között az igazi sikeralbumok hiánya mellett az interneten keresztüli, illegális zenemásolás is szerepel. - Az idei év eredménye a jelek szerint meglehetősen gyenge lesz, amelyben bizonyos mértékben az is szerepet játszik, hogy rengeteg zene ingyen elérhető az internetről - mondta Tom Adams, a szórakoztatóiparral foglalkozó Adams Media Research piackutató cég elnöke. - Mindemellett úgy gondolom, a tervezett árcsökkentésekhez a gazdasági visszaesésnek is köze van - mondta a vezető egy interjú során.

Egyes jelentések szerint az audió CD lemezek eladásait az új médiák, mint például a DVD-k elterjedése is negatívan befolyásolta az utóbbi időben. Adams szerint a zeneipar nem tudja pontosan, mekkora kárt okoznak az illegális zenemásolást lehetővé tévő internetes hálózatok, mivel az új rendszerek forgalmát csak nehézkesen, vagypedig egyáltalán nem lehet megfigyelni.

Bár egyes online zenemásolást lehetővé tévő szolgáltatások a közelmúltban megszűntek, az interneten keresztüli illegális zeneterjesztés összeségében nem esett vissza, sőt folyamatosan növekedik. Mindez a kiadókat, az előadókat, és a kereskedőket egyaránt nehéz helyzetbe hozta.

A kellemetlen helyzetre megoldást keresve a közelmúltban egyes lemezbolt-hálózatok, mint például a HMV és a Virgin, jelentős kedvezményeket vezettek be a zene CD-kre. A hálózatok amerikai boltjaiban újabban már 3,99 dollárért is lehet CD-t venni, és a keresettebb lemezek sem kerülnek többe 9,99 dollárnál. Az új albumok ára jelenleg 14,99 - 17,99 dollár körül mozog.

- Úgy hisszük, a zene CD árak hamarosan tartósan 10 dollár alá csökkennek, mivel az egyre nagyobb méreteket öltő internetes terjesztést másképp nem lehet megállítani - mondta Peter Caruso, a Merrill Lynch egyik elemzője. Tom Adams úgy véli, a zeneipart a nehézkesen beinduló fizetős online zeneszolgáltatások sem fogják kihúzni a szakadékból. - Véleményem szerint a zeneterjesztés egy teljesen új modell felé halad a közelmúltban beindított előfizetés-alapú szolgáltatásokkal - mondta Adams. - Úgy gondolom, a fizetős online zeneszolgáltatások üzletága folyamatosan növekedni fog, ezáltal jelentős bevételi forrássá válhat a kiadóknak, ugyanakkor csökkentheti a CD-k eladásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • galocza #21
  akár igaz is lehet, nem? tán rájöttek, hogy a nép pl mo-n 1-2-3 ezredest hajlandó leszurkolni a syép borítójukért meg a valamivel jobb minőségért a megírt cdhez képest (mp3ból írtra gondolva)... én nagy cd gyűjtő voltam, van vagy 170, de pár éve leálltam. jött (és látott és győzött) az mp3 plusz 2000ről pillanatok alatt 5000re ugrott a cdk ára, míg bevételeim stagnáltak. a kiadók tán csak a fejükhöz kapnak (ha nem kívánnak éhenhalni...) ez lenne az illegális zeneterjeztés módja: nem tiltogatni, pereskedni, hanem megfizethető alternatívát kínálni. HŰ DE HOSSZÚ, BOCS! DE AKKOR SE TÖRLÖM LE!
 • GAMECUBE #18
  hat nem artana, mert jelenleg rohadt dragak, en 2000rongyot adnek ertuk.
 • szucsati #17
  Már ai csípi ezt a stílust.
 • szucsati #16
  Efreet: hanem mono? {8-)

  Azzal nem értek egyet, hogy az új zenéket keresik. Én például fiatal létemre bukom a régi zenére (blues, rock), de egy utolsó 3 perces Hendrix-válogatás is 5000 fölött van! Iszonyat!
  Múltkor volt a Kossuthon valami csaj, befutott magyar énekes, fogalmam sincs, kicsoda, de nagyon hanyatt volt bukva a cd-k árától. Pedig neki van rajta nyeresége.

  Nembaj! Szövettség utca 23., Nemart, ott minden jó kis punk/alter/egyébjópofa zenét meg lehet venni olcsóé!
  Tényleg röhely, hogy egy kazi a Headbangerben 2000 ft, itt meg megkapod 700-ért...
 • Efreet #15
  dvd audio nem nagyon terjed máig sem... max nagy klasszikus zenék töltenek ki 4-5 órát... inkább van jövöje a SACD(SuperAudioCD)-nek, az ugyanúgy 1 óra körül van, csak nem sztereó...
 • fotel #13
  Szerintem még az írható cd is sokszor indokolatlanul drága :DDD
 • mikike #11
  hát igen
  majd én is ilyen buzdító cikkeket fogok írni

  A palesztinok megbékélnek az izraeliekkel?
  A kormány minden fillért jogosan költ majd el?
  Gyermekeket fogadnak örökbe a rablógyilkosok?
  Szőke nagymellű nők hemzsegnek a Holdon?
 • Mr_Rob #10
  Talán észheztérnek már a kiadók is, és rájönnek, hogy lehet olcsóbban is adni azt a kib***ott CD-t!
 • b #9
  az országimázs által, az én adómból pénzelt kampányfilmeknek illik jó színben felmutatni az országot.
 • mir #7
  a legújabbak viszont $14 - $19 között vannak... és ha valakinek zene kell, annak nyílván az új zene kell... az meg marad drága, tehát marad a net... hehe