Franczy

Stabilizálódó magas memóriaárak

A legfrissebb előrejelzések azt mutatják, hogy a memóriapiac a rendkívül zaklatott 2001-es esztendő után idén stabilizálódni fog, ily módon pedig lehetővé válik, hogy az ebben a piaci szegmensben érdekelt cégek hosszú idők óta most először némi nyereséget is tudjanak termelni maguknak. Szakértők szerint az egymással konkuráló számos memóriafajta, valamint a cégek memóriagyártó kapacitásainak bekalibrálása egyértelműen azt eredményezi, hogy mind az asztali számítógépekbe, mind a szerverekbe szánt memóriamodulok ára stabilizálódni fog, azonban a felhasználók minden bizonnyal jó időre elfelejthetik a filléres árakon kapható memóriákat.

A tavalyi évben megkezdődött memória áremelkedések ahhoz vezetnek, hogy míg a 2001-es esztendőben 11,2 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak ebben a piaci szegmensben, addig az idei évben már megközelítőleg 16-21 milliárd dolláros forgalomra lehet számítani. "Úgy vélem, hogy 2002 mindenképpen jó év lesz, már ami a memóriamodul piacot illeti, ugyanis a piaci viszonyok stabilizálódni látszanak. Teljesen biztos vagyok abban, hogy idén sokkal jobb évet zárunk majd, mint tavaly" - nyilatkozta Tom Quinn, Dél-Korea egyik legnagyobb félvezető gyártója, a Samsung Electronics marketing részlegének alelnöke.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint Quinn optimizmusa egyáltalán nem számít eltúlzottnak, ugyanis minden jel arra mutat, hogy a memóriagyártó cégek a magas és stabilizálódó memóriaárak következtében hosszú idők óta most először némi nyereséget tudnak majd termelni. A memóriapiac jelenlegi helyzetéről egyébként szinte mindent elmond, hogy a manapság egyik legszélesebb körben használatos memóriachip, a 128 Mbit-es SDRAM ára 4,09 dollár, miközben ugyanez a memóriachip tavaly augusztusban mindössze 1,50 dollárba került.

A memóriagyártók annak is örülhetnek, hogy hosszas vajúdást követően végre a DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák is egyre szélesebb körben használatosak. Nem is olyan régen a DDR SDRAM memóriákat teljesítményükhöz képest sokan még nagyon drágának találták, azonban tavaly nyáron a DDR memóriák ára is zuhanásba kezdett, mely jelenségnek természetesen meglett az eladási mutatókra gyakorolt pozitív hatása. Később sajnos az SDR SDRAM memóriákhoz hasonlóan a DDR SDRAM memóriák ára is emelkedni kezdett, vagyis most ott tartunk, hogy mindkét memóriafajta elég borsos áron kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #9
    Hogy gondolod! A rengeteg munka mellett?:-)
  • Diver #8
    Mi van AtisH, ráérünk ráérünk?
  • AtisH #7
    Meg-e tuggya mondani valaki, hogy ez mostan az irgyunk hejessen fórum?:-)))
  • Dikkma #2
    Jaja. Én még vártam anno, hogy még nem kell ram, most meg nem lehet megfizetni a 256-os modult sem.. :((
  • Laci73 #1
    Nos, ezek után elfelejthető az olcsó memória, sőt szerintem nyárig még enyhén emelkedni is fog.