HNR

Vasárnapi Pc Piac - Alaplapok

Alaplapok:

Utolájra október végén szerepelt kiemelten ez a termékcsoport cikkünkben, azóta a piac jelentős változásokon ment keresztül, a választék bővült, az árak pedig - szerencsére - mérséklődtek.

Ami pár hónappal ezelőtt még ritkának számított, az ma már természetes: P4 konfigurációt immáron nemcsak RAMBUS, hanem SDRAM és DDR SDRAM memóriákkal is összeállíthatunk. Más kérdés, hogy a memória árak utóbbi két hónapban lezajlott változásai és a jelenleg is folytatódó tendenciák nyomán az SDRAM kihalásra van ítélve, míg az eddig rendkívül drága RAMBUS felára alig 40-50%-ra csökkent az SDRAM-mal szemben és a DDR moduloknál is csak mintegy 20%-kal kerül többe. Másik meghatározó tényezőként említhetjük az intel processzorok gyártásában bekövetkezett változásokat, melyek nyomán a Tualatin magra épülő P3 és Celeron2 processzorokat nem támogató-, valamint a Sokcet423-as alaplapok lassan kihalnak. A jövő bizonytalan. Az alaplapgyártók ádáz harcot vívnak a vásárlókért, az új chipsetek megjelenései egymást érik, nem telik el hét lassan újdonságok bejelentése nélkül. Várhatóan a nem is olyan távoli jövőben megkezdődik az USB 2.0-ás és DDR333-as lapok szállítása.

Lássuk a részleteket:


Aki később nem akarja tovább bővíteni a rendszerét, annak egy Socket423-as "régi" P4 processzor a hozzá való alaplappal kitűnő és költségtakarékos választás lehet.


Néhány esetben elképesztő mértékű az árcsökkenés, az iNTEL saját alaplapja a legkedvezőbb árú a mezőnyből, igaz meglehetősen szegényes a lap által kínált szolgáltatás.


Kevés az új termék, a jövőben pedig egyáltalán nem számíthatunk jelentősebb változásokra. Hasonlóan a Socket423-as alaplapokhoz, ez a család sem fejlődik már tovább, hiszen a Socket370-es processzorok gyártása is hamarosan véget ér.


Itt az első NForce chipsettel szerelt alaplap. Egyelőre még meglehetősen drága, de az olcsó integrált alaplapok között bizony ez tűnik a jövő útjának (perszen nem ilyen áron). Csoda, hogy az AMD processzorokat még nem próbálták meg a RAMBUS memóriákkal házasítani...

Memóriák:


Az SDRAM-ok emelkedése drasztikus, a hírek pedig további drágulásról szólnak. A DDR SDRAM helyzete sem sokkal kellemesebb, bár sokáig tartotta magát, e héten emelkedése számottevő. Egyre olcsóbbnak tűnik a RAMBUS, a 256-os modulokat összehasonlítva az SDRAM-hoz képest a felár legfeljebb 40%, a DDR SDRAM-hoz viszonyítva pedig alig 11%.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dozer #14
    Miert ne tomorithetne bizonyos esetekben jobban a png, mint a jpg??
    A jpg a sok szint hasznalo kepeknel eredmenyesebb, a png pedig a kevesebb szint hasznalo kepeknel. Ezek a tablazatok pedig tipikusan olyanok, ahol a png jobb lett volna.
  • Laalee #10
    a png miota foglal kevesebb helyet mint a jpg???

    a png egy adatveszteseg nelküli tomorites, tehat furcsan nezne ki ha ugyanolyan szinmelysegben jobban tömöritene...

    amugymeg öszinten hol a francban lehet soyo alaplapot kapni meg iwillt??? 20bol 1 bolt ban, szal lenyegtelen hogy szerepel e vagy sem...
  • St #6
    Habár nem én vagyok a cikk írója, sem a hírszerkesztő aki beszerkesztette, de azt tudom ez utóbbitól, hogy ilyen mennyiségű anyagot grafikus formátumban könnyebb beszerkeszteni, mint TABLE tagokkal bíbelődni.

    Nekem modemmel 1 perc alatt lejött, annyit sztem megér.
  • Inquisitor #5
    Azért egyre többen vesznek Soyo-t, MSI-t, Soltek és Epox alaplapokat és mostanában már az IWILL se annyira ismeretlen.

    Mondjuk én egy tuningbarát IWILL P4DA-t vagy egy AOpen AX4Pro (i850E) vagy valamilyen ASUS i850E alaplapra fáj a fogam :)
    De ha az ABIT-ból is olyan jó lesz (tippelek TE7 Raid) mint a TH7, akkor talán az is bejátszik ...
    Még pár szunya és bejelentik végre a chipset-et, remélem hamar kapni majd.
    (i845 SDR-t 1 hónappal elöbb lehetett itthon kapni, mint ahogy bejelentették ...)
  • Laalee #1
    mostani hirek szerint az sdr mar dragabb mint a ddr... gondolom jövöheten majd csodalkozunk rajta :)