Franczy

Nvidia nForce a jövő héten

Az Nvidia vezetői a napokban azt nyilatkozták, hogy immár bizonyos, hogy az idén júniusban bejelentett Nvidia nForce chipset némi késlekedést követően a jövő héten feltűnik a piacon, vagyis végre megjelennek az első nForce chipsetes alaplapok. A Compaq Computerhez és a Hewlett-Packardhoz hasonló nagyobb számítógépgyártók azonban nem kívánják elkapkodni az nForce chipset alkalmazását, így várhatóan a nagyobb cégek csak valamikor a jövő év folyamán hozzák forgalomba nForce-os konfigurációikat. A Compaq egyik vezetője egyébként egész pontosan azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a cég tesztlaborjaiban folynak az nForce chipset tesztjei, azonban a cég a közeljövőben még nem kíván erre a chipsetre épülő termékeket piacra dobni.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint az nForce chipset sikere rendkívül fontos lehet mind az Nvidia, mind az AMD számára, az Nvidia ugyanis megvetheti a lábát egy számára új piaci szegmensben, az AMD pedig az nForce révén várhatóan több belépőszintű, illetve középkategóriás processzort tud majd eladni. Az Nvidia szerint az nForce-os komplett számítógépek kezdőára 900 dollár körül alakul majd, az nForce chipsetes alaplapok ára pedig átlagosan 100 dollár lesz. Az Nvidia nForce egyébként a chipset piacon nem állít konkurenciát az AMD-nek, ugyanis az AMD képviselői a közelmúltban bejelentették, hogy a cég felhagy a saját fejlesztésű AMD 760-as chipset gyártásával, vagyis az AMD ezentúl már a VIA Technologies, a Silicon Integrated Systems és az Nvidia által gyártott alaplapi chipkészletekre fog támaszkodni.

Az nForce chipsetes alaplapok ár/teljesítmény arányán sokat javít az integrált grafikus vezérlő, mely az ígéretek szerint minden korábbi hasonló megoldást a földbe fog döngölni, hiszen a GeForce 2 MX grafikuschip még manapság is kiváló teljesítményre képes, vagyis a felhasználók nagy részének nem kell külső, AGP slotos grafikuskártyát vásárolnia. Az Nvidia nForce két változatban lesz kapható, a high-end verzió a keresztségben az nForce 420 nevet kapta, az olcsóbb változatot pedig nForce 220-nak hívják. A chipset legfontosabb specifikációi közé tartozik a hardveres T&L egységgel rendelkező integrált GeForce 2 MX grafikusmag, valamint a DDR SDRAM memória kontroller. Az nForce chipsetek kizárólag az AMD platformhoz készülnek, bár az Nvidia képes lenne az Intel Pentium 4-es processzorokhoz illeszkedő nForce gyártására is, azonban az Intel és az Nvidia között még nem jött létre egy ilyen chipset legyártásához szükséges licencszerződés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #4
    Ideje lenne már teszteket látni arról is, hogy elfogadja-e más gyártó videókártyáit is, vagy csak nvidiaákkal megy rendesen.
  • Long_Gun #3
    Na végre! Ezek legalább tudnak drivert is írni.