JohnnyCage

3, +1 ráadás: DDR alapú Pentium 4 megoldások



Szinte biztosra vehető, hogy az Intel Pentium 4 processzora a 2002-es évben Magyarországon is igen széles körben elterjed. A processzor már adott, kérdés azonban, hogy milyen chipkészlettel szerelt alaplapot érdemes választani hozzá. Intel CPU-hoz Intel chipkészlet illik, mondják sokan, ezesetben azonban nem ilyen egyszerű a döntés.

Az Intel Pentium 4 2000 novemberi megjelenése óta számos chipkészlet látott napvilágot a processzorhoz. A különböző platformok mind teljesítményben, mind árban jelentős különbségeket mutatnak, így érdemes alaposan átgondolni, milyen alaplapot lenne érdemes választani az olcsónak éppen nem mondható chiphez.

Amennyiben az alkalmazható memóriákat vesszük figyelembe, a Pentium 4-hez máris három különböző megoldás választható. Ez azonban szerencsére nem okoz túlzottan nagy fejfájást, mivel jelenleg egyedül a DDR-SDRAM memóriák képeznek elfogadható alternatívát az általános célú P4 rendszerekhez. A hagyományos PC133 SDRAM-ok teljesítménye egy P4 kaliberű processzorhoz már nem megfelelő, és valljuk be, nem is célszerű alkalmazásukkal visszafogni a viszonylag drága rendszer teljesítményét. A Rambus DRAM-ot illetően pedig, nos lassan maga az Intel is lemond a túlságosan drága memóriatípus általános alkalmazásáról. A cikk ezért elsősorban a DDR-SDRAM memóriákhoz készített Pentium 4 chipkészletekkel foglalkozik.


0.13 micronos P4 processzormag
Letettük a voksunkat a DDR (Double Data Rate - Kétszeres adatátviteli Sebességű) SDRAM memóriák mellett, az elérhető Pentium 4 chipkészletek között azonban még mindig könnyen el lehet veszni. Az Intellel együtt jelenleg négy gyártó kínál DDR-SDRAM alapú Pentium 4 chipkészletet asztali rendszerekbe, igaz egy cég licensz nélkül teszi mindezt. A DDR-rel ráadásul az alkalmazni kívánt memória típusát sem határoztuk meg túlzottan precízen, mivel a jelenleg általánosnak számító DDR266 (PC2100, 2,1 GByte/s) mellett hamarosan kaphatóak lesznek a nagyobb adatátviteli sebességet nyújtó DDR333 (PC2700, 2,7 GByte/s) változatok is, amelyek egycsatornás kialakításban is megközelítik a kétcsatornás PC800 RDRAM sebességét (3,2 GByte/s).

A Pentium 4 megjelenését követő háromnegyed évben a chipkészlet kiválasztása senkinek nem jelentett különösebb problémát, mivel egyedül az Intel i850-es chipkészlet volt elérhető PC800 Rambus DRAM memóriák kizárólagos támogatásával. Az i850-alapú Pentium 4 rendszerek teljesítménye nagyjából megfelelt az elvárásoknak, a drága Rambus DRAM memóriákkal azonban a felhasználók döntő többsége nem tudott megbékélni, és inkább Pentium III, illetve AMD Athlon-alapú rendszert választott.

A Rambus DRAM-ok kizárólagos támogatása megpecsételte a Pentium 4 kezdeti eladásait, és legyen bármennyire is kellemetlen egy Intelhez hasonló óriáscégnek egy hibás lépést beismerni, a társaságnak szép csendben váltania kellett. Mivel azonban az Intel teljesen biztos volt a Rambus DRAM általános elterjedésében, a társaság mérnökei nem igazán kapkodták magukat egy SDRAM, illetőleg DDR-SDRAM chipkészlet kifejlesztésére a Pentium 4-hez. A váltás így meglehetősen hosszú időbe telt, ráadásul az eredmény sem teljesen tökéletes. Bár a 2001 harmadik negyedében kiadott Brookdale (i845) kétségkívül egy remekül sikerült, megbízható chipkészlet, a PC133 SDRAM-ok nem valók a Pentium 4-hez, és ezen nincs mit szépíteni. A Brookdale DDR-SDRAM memóriákat támogató, módosított változata, a Brookdale-D (i845D) jelenleg bontogatja szárnyait a piacon. Az új i845D chipkészlet elődjénél mindenképpen jobb választásnak tűnik, ráadásul ára sem lesz számottevően magasabb annál. Némileg más a helyzet a Brookdale-D chipkészletre épülő alaplapokkal, amelyek ára a drágább alkatrészek, valamint a bonyolultabb kialakítás miatt valamivel magasabb. A DDR-alapú Brookdale Pentium 4 alaplapok azonban még így is összehasonlíthatatlanul jobb választást jelentenek, mint a korábbi, SDRAM változatok.

Hogy mit ígér az Intel első DDR-SDRAM támogatású Pentium 4 chipkészlete? Igazából semmi újat, semmi szokatlant, semmi rendkívülit. A társaság i845D chipkészlete ugyanakkor mégis a biztos sikerre van "ítélve", mivel a többi hasonló megoldással ellenben az Intel gyártja. A tajvani chipsetgyártók lassan kezdik elfeledtetni a korábban kialakult, meglehetősen rossz hírüket, számos felhasználó azonban továbbra is inkább Intel chipkészletet választ, ha teheti, és az ezzel járó többletköltséget is hajlandó kifizetni.

A Brookdale-D eredetileg csak a PC1600 (DDR200) SDRAM-okat támogatta volna, a chipóriás azonban felismerte, hogy ilyen formában a chipkészlet olyan feltűnő hiányosságokkal rendelkezne, amely a legtöbb felhasználót más megoldások irányába fordított volna. A társaság ezért végülis PC2100 (DDR266) támogatással adja ki a chipsetet, amely értéke így jelentősen megnőtt.


A Brookdale-D szinte teljes egészében elődjére épül, ezért a DDR támogatáson kívül komoly különbség nincs is a két chipkészlet között. Az Ultra ATA-100 támogatás, a 4 kimenetet támogató USB 1.1 vezérlő, az AGP 4x port, a legfeljebb 6 PCI csatlakozó, valamint a 3 DDR DIMM memóriafoglalat (maximum 2 GByte DDR-SDRAM) tulajdonképpen általános specifikációnak tekinthető, sőt a memória tekintetében még nem is igazán kényeztet el minket az Intel.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az Intel jócskán elkésett saját DDR-Pentium 4 megoldásával, hiszen amíg a Brookdale-D még csak mostanában jelent meg hivatalosan, a rivális VIA Technologies és Silicon Integrated Systems (SiS) tajvani gyártók már hónapokkal korábban kiadták hasonló chipkészleteiket, amelyek bizonyos tekintetben még ígéretesebbek is.

A chipóriás olyan funkciókat, mint a USB 2.0, vagy a DDR333-as SDRAM-ok támogatása, a Brookdale chipkészlet "E" változatában fog csak megvalósítani, amely a társaság tervei szerint valamikor április környékén jelenik meg a piacon. A Brookdale-E utódja nemsokkal később a Brookdale-G lesz, amely a chipkészlet integrált grafikus maggal ellátott változata lesz. Az i845G várhatóan májusban fog debütálni. Az egyik legnagyobb chipsetgyártónak számító tajvani VIA Technologies még a nyár folyamán kiadta első Pentium 4 chipkészletét, az Apollo P4X266-ot. Mint azonban ismeretes, a VIA egyelőre nem rendelkezik Pentium 4 chipset licensszel, így a legtöbb alaplapgyártó továbbra sem ad ki alaplapot a chipkészletre. A probléma megoldására a VIA saját maga kezdett alaplapok gyártásába, illetve gyártatásába, amelyek a társaság márkaneve alatt jelentek meg a piacon a közelmúltban, egyelőre azonban csak kisebb mennyiségben.

A VIA a jogi problémák miatt elszalasztotta az adódó lehetőséget, mivel a konkurencia hasonló megoldásainak megjelenéséig alig keltek el P4X266-alapú alaplapok. A SiS rivális chipkészletének, a SiS645-nek a megjelenésével a P4X266 gyorsan kezdett veszíteni piaci értékéből, ezért a társaság elkészítette a megoldás javított változatát, a P4X266A-t.


Az "A" változat elődjéhez képest számos módosítást, illetve újítást tartalmaz. Az első és talán legfontosabb, hogy a mérnökök javítottak a chipkészlet teljesítményén, amely így a SiS645-tel hozzávetőleg megegyező. A fejlesztők a P4X266A-ban kijavítottak néhány apróbb hibát, és a chipset stabilitását is tovább növelték. A legtöbb felhasználót feltehetően kevésbé érinti, hogy az új változat immár nem támogatja a PC133 SDRAM memóriákat, így az erre épülő alaplapokba már csak DDR modulok helyezhetők.

A P4X266A támogatja ugyanakkor a hamarosan bevezetésre kerülő 533 MHz-es rendszerbuszt, illetve a 130 nm-es eljárással készülő Northwood Pentium 4-eseket, amely egy igen fontos tulajdonság. A chipkészlet legfeljebb 3 DDR200/266 (PC1600/PC2100) DIMM foglalat (maximum 3 GByte), egy AGP 4x port, 6 PCI csatlakozó, valamint 6 USB port alaplapra építését teszi lehetővé, és egy hamarosan megjelenő módosított SouthBridge chip segítségével ismerni fogja az Ultra ATA-133 szabványú merevlemezes meghajtókat, illetve a USB 2.0-t is.

A P4X266A utódja, az Apollo P4X333 a közeljövőben kerül piacra, és nevéhez hűen már támogatni fogja a DDR333-as (PC2700) SDRAM memóriamodulokat is. A DDR333 SDRAM-ok 2,7 GByte/s adatátviteli sebességükkel jelentős teljesítménynövekedést hozhatnak a jelenlegi PC2100 változatokhoz képest, amelyek maximális adatátviteli sebessége 2,1 GByte/s. A két memóriatípus közötti teljesítménykülönbség a Pentium 4 rendszerekben ráadásul minden bizonnyal jobban meg fog mutatkozni, mint az AMD Athlon megoldások esetében, mivel ez utóbbi rendszereket a 266 MHz-es rendszerbusz némileg visszafogja. Hogy a DDR333 támogatású chipkészletek mennyivel jelentenek majd előnyösebb választást a DDR266-os memóriákhoz készülő modelleknél, az a teljesítmény mellett elsősorban a DDR333 modulok árától függ majd. A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) mindenesetre úgy gondolta, a DDR333 memóriák támogatásából túlzottan nagy baj nem lehet, így a társaságnak már az első Pentium 4 chipkészlete, a SiS645 támogatja az új szabványt. Az ősz folyamán kiadott chipkészlet azonban számos egyéb okból is rendkívül ígéretesnek tűnik, és a jelek szerint a SiS komoly sikert fog aratni vele.

A SiS a tajvani ACER Labs.-hoz (ALi) hasonlóan rendelkezik Intel Pentium 4 chipset-licensszel, így az alaplapgyártók már jelenleg is számos megoldást építenek a társaság chipkészletére. A SiS645 emellett rendkívül olcsó is, amely a rá épülő Pentium 4 alaplapok árában is megmutatkozik. A chipkészlet teljesítménye DDR266 SDRAM-ok alkalmazása esetén nagyjából a VIA P4X266A megoldáséval egyezik meg, ami igen jónak számít. Ez a teljesítmény ráadásul tovább fokozható DDR333 memóriák alkalmazásával.

A novemberben kiadott SiS645 támogatja az új, 533 MHz-es rendszerbuszt, illetve a közeljövőben debütáló Northwood Pentium 4 változatokat. A chipkészletre épülő alaplapok legfeljebb 3 DDR DIMM memóriafoglalatot (maximum 3 GByte memória), egy AGP 4x portot, 6 PCI csatlakozót, illetve 6 USB portot tartalmazhatnak. A SiS645 nem támogatja az Ultra ATA-133 szabványt, ennek azonban jelenleg nincs túlzottan nagy jelentősége.

A harmadik tajvani chipsetgyártó, az ACER Laboratories Inc. (ALi) az Intelhez hasonlóan meglehetősen sokat késlekedik DDR-alapú Pentium 4 chipkészletének kiadásával. A társaság korábban elkövette azt a hibát, hogy elsőként akarta kiadni DDR támogatású Athlon chipkészletét, ezért piacra dobott egy igen gyengén szereplő megoldást. Az ALiMAGiK 1 chipkészlet teljesítménye messze elmaradt a konkurencia később kiadott megoldásaitól, és szinte teljesen eltűnt a piacról.

A gyártó feltételezhetően nem szeretne Pentium 4 megoldásával is hasonlóképp járni, így az Aladdin-P4 elnevezésű chipkészlet egyelőre még nem jelent meg. Az ACER elmondása szerint a chipkészlet a SiS645-höz, valamint a VIA P4X333-hoz hasonlóan támogatni fogja a DDR333-as memóriákat, az 533 MHz-es rendszerbuszt, illetve a Northwood Pentium 4 változatokat. Egyelőre nehéz lenne megmondani, mire lesz képes a chipset, mivel azonban az alaplapgyártók nem kedvelik túlzottan az ALi chipkészleteket, a megoldás várhatóan nem lesz túl elterjedt.

A jelek szerint 2002-ben igazi bőség lesz a DDR-SDRAM -alapú Pentium 4 chipkészletekből. A többféle megoldás közül egyelőre a SiS645 tűnik a legjobb választásnak mind az árat, mind pedig a teljesítményt és a funkciókat tekintve. Azok, akik mindenképpen Intel chipkészletre épülő alaplapot szeretnének Pentium 4 processzorukhoz, a Brookdale-D képében végre-valahára elfogadható megoldáshoz juthatnak, bár az i845D-alapú alaplapok nem túlzottan olcsóak, és teljesítményük is elmarad a SiS645-, illetve VIA P4X266A-alapú változatoktól.

A VIA Pentium 4 chipkészletek általános elterjedése addig nem várható, amíg a társaság nem szerez Intel chipset licenszt. Egy P4 licensszel rendelkező P4X266A, illetve P4X333 viszont minden bizonnyal meglehetősen ütőképes megoldás lehetne, még a jelenlegi, kissé túlzsúfolt P4 chipkészlet piacon is. Az ACER Pentium 4-alapú chipkészleteinek sorsa egyelőre bizonytalan, a társaság megoldásai mellett elsősorban az alacsony ár, illetve az Intel licensz szólhat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • iXBT #37
    Mindent be lehet allitani ami a felhasznalora tartozik. Pl. az idot:))))))Amugy amit viszont enged allitani, azt professzionalis modon teszi. Gondolok itt a biosba nevvel bekoszoni scsi vezerlokre stb.
    Tobbek kozott talan pont ezert atomstabil. Mert mit is csinal a kedves user? Belep a biosba, minden szart allitgat, amirol halovany fingja sincs, hogy konkretan micsoda, azta fuckkol, hogy szar a windows, meg hordja vissza a gepet a szervizbe. Ha meg kiszamlazol neki egy orat, sir a szaja, hogy garis, meg stb.
  • Inquisitor #36
    Na ja. Az Intel nem szereti ha a kedves user bármit is állítgat. Így nem csak tuningolni nem lehet, de szinte semmit se lehet beállítani az alaplapjain. De tényleg stabil.
  • Inquisitor #35
    Most a GigaByte miért szar tuningra szerinted?
    Könyörgöm az AOpen, Asus és a GigaByte külön gyárt atomstabil és külön tuning alaplapot!
    Ellenben az Abit ...
  • iXBT #34
    Bizony igy van. Amugy ha valkit csak a stabilitas erdekel, vegyen Intel alaplapot. Olcsobb mint az Asus, messze jobb minosegu, mondjuk tulhajtani, na azt nem lehet.
  • atee #32
    na persze de az abit olcsobb !Marmint az asusnal pl. es az asus alaplapjaival nekem legalabb annyi gondom volt mar!
    a Gigabyte Stabil de kulonben tuningra fos
    Az Acorp meg noname:) de ettol fuggetlenul olcsobb konfigoknal nem rossz valasztas mostanaban eleg megbizhatoak
  • Inquisitor #31
    Aki szerint az ABIT bármiben is a legjobb alaplap, az soha nem árulta. 20-25%-os selejtaránnyal valamint a minden harmadikban hibás UDMA kábellel nem lopta be magát a szívembe!
    Könyörgöm ember, a "gagyi" Acorp, ECS vagy Matsonic alaplapokból 5x-10x kevesebb selejtünk volt!!!
    Te is azok közül való vagy, akik elhisznek minden "fizetett" tesztet amit a Chip, PC-World, stb. meg a "független" HW oldalak írnak?
    Egyébként az egyik leggyorsabb alaplap (P4) az AOpen szokott lenni, és tuninghoz se rossz.
    Inkább bízom az AOpen, Asus, Iwill és GigaByte alaplapokban (pláne mióta a GigaByte is gyárt jó kis tuning alaplapokat), szóval erről ennyit.
  • iXBT #30
    Hibamentes? Egy abit? Na ne rohogtess....
  • Pon Pon #29
    nnnnnnnnnnnéééééééééééé
  • iXBT #27
    Nem sokaig ennyi a rambus, elhiheted.
  • iXBT #25
    A legtobb dolgot nem kifejezetten a te hozzaszolasodra irtam. Valoban nem vagyok szereny, de erre minden okom megvan, s nem fogok mondjuk anand-tol hasraesni. Amugy soha nem allitottam pl. azt sem, hogy az amd prcocik szarok lennenek, en kifejezetten a via-t tartom meg mindig problemasabbnak mint az intelt, a sys-t meg nem ismerem.