Mortimer

Intel Celeron 533MHz PPGA CPU


Minden jónak vége szakad egyszer, de a halál új dolgok születésének adhat otthont. A félreértések elkerülése végett most nem filozófiáról van szó, hanem az Intel nemrég megjelent 533 Mhz-es PPGA processzoráról, ami a cég utolsó 0.25 mikronos technológiával és 66 Mhz-es buszsebességgel (front side bus, FSB) készült chipje.

Az Intel oly gyorsan adja ki a processzorokat, amit nehéz követni. Az i820-as chipet megjelentetésével fokozatosan megszüntetik a 66 Mhz-es FSB-t, ami az ilyen tipusú processzorok kivonását is jelenti. Mielőtt véget érne egy korszak, nézzük meg az utolsó ilyen CPU-t, ami kifejezetten olyan fogyasztóknak készült akik nagy teljesítményre várnak, de nem kívánnak anyagi csődbe menni egy SSE utasításkészletet használó gyorsasági bajnok vásárlásával.



Vége a Slot 1 korszaknak, az Intel Celeronjait socket formában gyártja. A Celeron család emlékezetünkben PPGA alakban, integrált L2 gyorsítótárral (kiváló lépés) marad meg. A túlhúzó specialisták kedvenceit (Celeron 300A, a 366 és a 400) nem fogja letaszítani a trónról a zárolt Celeron 533, de azért némi esély maradt a felpörgetésre.

Műszaki leirás

A Celeron 533 csupán órajelében különbözik elődeitől, semmilyen új jellemzője nincs, de ez azt is jelenti, hogy tömör felépítésű és a gyártási technológia a lehető legjobb.

66MHz Front Side Bus
32KB Level 1 Cache
128KB Level 2 Cache, sebessége megegyezik a mag órajelével
Mendocino mag
.25 micronos gyártási eljárás
2.0v működés
8.0-os szorzó
PPGA alak

Az Intel legfőbb oka 66 Mhz-es busz lépcsőzetes kivonására az alacsony frekvencia okozta szűk keresztmetszet. A Celeron platform sebességének 100 Mhz-re növelésével a 133 Mhz-es processzorok domináns szerepet játszhatnak a minőségi piacon, míg a 100 Mhz még elég teljesítményt nyújt az árérzékenyebb fogyasztóknak az olcsóbb piacokon való előretörésre. Noha az Celeron 533 a 66 Mhz-es CPU-k utolsó tagja, teljesítményével és árával is elégedettek lehetünk.

A 128 Kb-os chipbe integrált L2 cache miatt jobb játékplatform mint egy azonos órajelű Pentium II, mivel a Pentium II és III nagyobb méretű (512 Kb-os) gyorsítótára csupán a CPU mag sebességének felével fut.

Mivel a 0.25 mikronon gyártott chipek órajelének plafonja valahol 600-633 Mhz körül van, a chip tökéletesen stabilan fut 2 Volt feszültségen. Szerencsétlen módon az elméleti határ miatt nem sok tér marad a processzor túlhúzására, de talán jobb a garantált 533 Mhz mint egy felhúzott instabilabb társa.

Tesztrendszer

Az alábbi rendszeren futottak le a tesztprogramok.

GeForce 256 32MB DDR memóriával (120/301MHz)
SB Live! Value
ABIT BE6 és ABIT BP6
128MB PC100 RAM
5.1GB Western Digital UDMA/33

A Celeron 533 összehasonlító tesztjeihez a következő processzorokat használtuk:

Pentium III 450MHz
Celeron 300A @450MHz
Celeron 300A

SiSoft Sandra 99
Tökéletes tesztprogram a processzorok egész számos és a lebegőpontos műveleteinek összehasonlítására, méri a memória áteresztőképességét és a CPU műveleteinek másodpercenkénti ismétlését.



Mint láthatjuk, a Celeron érte el a legmagasabb Drystone és Whetstone eredményt. Magasabb órajele előnyt jelentett a multimédiás MMX eredménynél, habár a Pentium III 450 Mhz SSE utasításai miatt megelőzte a lebegőpontos számítások terén. A 66 Mhz-es buszsebesség okozta alacsony memóriasávszélesség miatt, még 100 Mhz-es buszsávú Celeron 300A is megelőzte. Később megnézzük mennyiben hat ez ki a játékokban nyújtott teljesítményére.

CPU Mark 99
A CPU Mark 99 a Ziff Davis féle WinBench csomag része, a CPU összteljesítményét méri.



Ismét a Celeron 533 szerezte meg a koronát, megelőzve drágább társát is.

Quake III: Arena Demo
Nem lenne igazságos ha egy CPU-t csak mesterséges programok alapján ítélnénk meg, tehát megnéztük a Quake III: Arena-ban nyújtott teljesítményt is; az alábbi eredmények többféle felbontásban, 'High Quality' módban adódtak.



Most látható ami az eddigi szintetikus tesztprogramokban nem ütközött ki. A 66 Mhz-es buszsebesség leginkább alacsony felbontásoknál okoz hátrányt, a felbontások növelésével a különbség eltűnik. Ugyan ez sok embernek nem számít, de fontos figyelembe venniük azoknak, akik a lehető legnagyobb teljesítményt akarják kihozni rendszerükből.

Overclocking (túlhúzás)

A processzorok túlhúzását általában csak néhány ember alkalmazza a processzorban, videokártyában és a többi részegységben lévő rejtett tartalékok kihasználására. Reméljük, hogy a kormányzat körében nem terjed el és nem próbálnak meg egy nukleáris reaktort felpörgetni.

8.0-ás szorzó mellett a busz órajele félelmetes mértékben ugrik meg. ABIT BP6 alaplapot (duál Celeron alaplap) használva az alábbi eredményeket kaptuk (a lépések 3 Mhz-enként történtek):

(8 * 72MHz) = 576MHz stabil
(8 * 75MHz) = 600MHz stabil
(8 * 78MHz) = 622MHz hibák a Win98 bootolása közben

Habár a Celeron 533 nem egy túlhúzásbajnok, tökéletes stabilitás mellett elérhető volt vele a 600 Mhz. Jobb aktív hűtéssel reménykedhetünk a 622 Mhz-ben.

Mint láthattuk, a korlátozott buszsebesség a chip fő akadályozója, ezért is szüntetik be ezt a kiváló sorozatot - megnövelésével az Intel és az AMD jó nyomon jár következő generációs termékeinél.
Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb teljesítményt hozzuk ki rendszerünkből minden új terméknek illeszkednie kell a többihez: egy Celeron 300A-val soha nem fogjuk a maximális teljesítményt kihozni egy GeForce DDR videokártyából.

Még nem tanácsolhatjuk a régóta várt harmadik generációs (SSE utasításokkal rendelkező) Celeron processzorokat megvételre, mivel botor dolog lenne olyat ajánlani ami még meg sem jelent. Gyártásukig a mostani Celeronok maradnak a legjobb alacsony árú processzorok. A Celeron 533 leginkább az OEM konfigurációk terén fog nagy sikereket elérni. Egy olyan piacon, ahol csak az órajelek nagysága számít, ez a chip szép jövő előtt áll. A 66 Mhz-es busz velünk volt az első Pentiumok megjelenése óta, de eljárt felette az idő. Az öreg Celeron procik halálukkal helyet adnak egy új generációnak, amit már mindenki türelmetlenül vár.

Összegzés

Az Intel következő szériájának megjelenéséig a Celeron 533 lesz a család legnagyobb darabja. A Pentium III 450-nel való összehasonlítás azt mutatja, hogyha a pénz az elsődleges a Celeron marad a legjobb választás.

Forrás: Sharky Extreme

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomobatyo #26
    hello!

    segítségre lenne szükségem. nekem van egy intel celeron 2400 mhz processzor(24X 100) és ha feljebbhuzom az fsb-t akkor az 1 giga memóriábol csak 256MB-t lát a gép. pl felhuzom 110-re az fsb-t akkor már ez a baj. valaki tudja hogy mi nem muxik?
    előre is köszi
    további jó napot!
    csáó