Franczy

A processzorháború folytatódik

A processzorháború megállás nélkül tovább folytatódik a két nagy rivális, az Intel és az AMD között, melynek ékes bizonyítéka, hogy mindkét chipgyártó újabb jelentős árcsökkentések bevezetésére készül.

Különböző források szerint a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel vasárnap kívánja bejelenteni a különböző Pentium III és Pentium 4 processzorok árcsökkentésének mértékét, mely bizonyos esetekben megközelíti majd a harminc százalékot is. Az Intel jelenlegi csúcsprocesszora, a 2 GHz-es frekvenciájú Pentium ára például az eddigi 562 dollárról 400 dollárra csökken, ami egész pontosan huszonkilenc százalékos árcsökkenést jelent. Hogy egy másik példát vegyünk, az 1 GHz-es Pentium III-as chipek ára 193 dollárról 163 dollárra fog csökkeni.

Ezt persze a legnagyobb konkurens, az AMD sem hagyhatja szó nélkül, így a cég képviselői hétfőn szépen be is jelentik majd saját árcsökkentéseiket. Ezek szerint a jelenlegi AMD csúcsmodell, az Athlon XP 1800+ ára 252 dollárról 215 dollárra csökken majd, ami tizenöt százalékos árcsökkenést jelent, az Athlon XP 1700+ processzor ára pedig 190 dollárról 160 dollárra mérséklődik. Az AMD az Athlon XP processzorok alsóházában is végrehajt némi árcsökkentést, így az Athon XP 1600+ ára 160 dollárról 130 dollárra, az Athlon XP 1500+ chip ára pedig 130 dollárról 120 dollárra mérséklődik.

Az amerikai felhasználóknak egyébként sok esetben még hétfőig sem kell várnia arra, hogy minden eddiginél olcsóbban juthasson a fent említett kiváló teljesítményű processzorokhoz, ugyanis sok kereskedő úgy döntött, hogy már az árcsökkentések hivatalos bejelentése előtt olcsóbban kínálja majd a különböző Intel és AMD chipeket. Tehetik ezt nyugodtan, ugyanis a nagyobb kereskedők a mindenkori hivatalos árnál jóval olcsóbban jutnak hozzá a processzorokhoz, valamint manapság a legtöbb processzor esetében nem beszélhetünk hiányról, vagyis rendkívül jó a processzorfelhozatal. Ezalól kivételt talán csak az újabb, Socket 478-as tokozású Pentium 4-es processzorok jelentenek, melyek több okból kifolyólag számítanak manapság hiánycikkeknek, de ezzel a témával a korábbiakban már többször is foglalkoztunk.

A mostani árcsökkentések egyébként nem olyan komoly mértékűek, mint az augusztusiak voltak, hiszen szakértők szerint a mostani árcsökkentések leginkább arra jók, hogy előkészítsék a terepet a közeljövőben napvilágot látó újdonságoknak. Az AMD még idén piacra dobja az 1,6 GHz-es frekvencián üzemelő Athlon XP 1900+ processzort, az Intel pedig várhatóan 2002 januárjában jelenti be a 2,2 GHz-es frekvenciájú, Northwood magos új Pentium 4-es chipet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HunChris #14
    Nehogymá I P4 2Ghz = Amd 1,4Ghz Athlon...
    esetleg I P4 1,8Ghz
  • Pheel #10
    AMD hülye, hogy belement ebbe a versenybe. Intel meg úgyis erősebb sajnos. :(
  • Pheel #6
    Van a prociknak bekerülési költségük. Az alá úgysem nagyon fognak menni.
  • rotator #4
    Általában csak az csökken számottevően, aminek irreálisan magas ára volt. :)
  • atee #2
    Bizony csokkenteni :)