Franczy

Folytatódik a VIA és a SiS diadalmenete

Az alaplapi chipsetek piacán az Intel legnagyobb konkurensének tartott VIA Technologies képviselői a napokban örömmel jelentették be, hogy az Intel Pentium 4-es processzorok egyre nagyobb sikerének köszönhetően javultak a cég eladási mutatói. A VIA októberi forgalma 88,2 millió dollárt tett ki, mely 17,1 százalékos növekedést jelent a szeptemberi adatokhoz képest, miközben a tajpeji székhelyű Silicon Integrated Systems (SiS) forgalma ebben az időszakban 11 százalékkal nőtt, így a SiS októberi forgalma elérte a 29,1 millió dollárt.

A Pentium 4-es platformra tervezett, DDR memóriákat támogató VIA P4X266-os chipsetünk rendkívül gyorsan nagy népszerűségre tett szert a piacon, így nem is meglepő, hogy korábbi terveinknek megfelelően októberben már több mint egymillió darab ilyen chipsetet gyártottunk le - nyilatkozták a VIA Technologies képviselői.

Nem titok, hogy a szakértők többségét meglepte ez a bejelentés, vagyis, hogy a VIA P4X266 ilyen rövid idő alatt ilyen sikeres lett, hiszen nem gondolták, hogy egy ilyen "botrányos" chipset nagy karriert futhat be. A botrányos szót azért használtam, mert mint köztudott, a VIA nem kapott meg néhány, az új Pentium 4-es chipset gyártásához szükséges licencjogot az Inteltől, melynek az lett a következménye, hogy először az Intel a VIA-t, majd a VIA az Intelt perelte be. A két cég között jelenleg többek között Németországban, Tajvanon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is folynak a peres ügyek, melyek kimenetele egyelőre kérdéses.

A VIA P4X266 nagy sikere egyébként már csak azért is meglepő, mert a nagyobb alaplapgyártó cégek egytől egyig elzárkóztak a chipset alkalmazásától, hiszen félnek a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel haragjától. Egyedüli kivételként az Elitegroup dobott piacra a közelmúltban olyan Pentium 4-es alaplapot, melyen a VIA cég DDR-es chipkészlete kapott helyet, ennek azonban az lett az eredménye, hogy az Intel az Elitegroupot is beperelte.

A konkurens SiS esetében teljesen más a helyzet, hiszen a SiS minden szükséges Pentium 4-es licencjogot megkapott az Inteltől, melynek köszönhetően november folyamán szinte minden valamire való alaplapgyártó forgalomba hozza majd SiS chipsetes Pentium 4-es alaplapjait, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a SiS nagyon jó kapcsolatban áll az Asustek céggel. Összegzésképpen elmondható, hogy a VIA egy icipicit illegálisan, míg a SiS teljesen legálisan, egyre nagyobb piaci részesedéshez jut a chipsetek piacán, melynek úgy gondolom, elsősorban a felhasználók élvezhetik majd a gyümölcsét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)