Franczy

A chipset piac év végi kilátásai

A nagyobb tajvani, alaplapi chipkészletek gyártásával foglalkozó cégek közé sorolt Silicon Integrates Systems (SiS), valamint a VIA Technologies képviselői a napokban nyilvánosságra hozták legfrissebb gazdasági mutatóikat, melyekből kiderül, hogy a világméretű gazdasági lassulás, valamint az egyre gyengébb számítógépes felvásárlóerő miatt a cégek novemberi nyereségei csökkentek a korábbi időszakokhoz képest. A chipset piac harmadik nagy tajvani cége, az Acer Laboratories (ALi) ugyan még nem hozta nyilvánosságra legfrissebb adatait, azonban a várakozások szerint az ALi sem kerülhette el sorsát, vagyis az általános gazdasági nehézségek miatt sajnálatos módon a profit csökkenését kell regisztrálnia.

Az előrejelzések szerint december folyamán mindhárom tajvani chipsetgyártó cég további visszaesésre számíthat, mely jelenséget a szakértők a kereslet egyértelmű visszaesésének tulajdonítanak, ez pedig mindenképpen érdekes, hiszen az eddigiekben az év végi ünnepek alatt általában még a korábbiakban rossz eladási mutatók is sokat javultak. A tajvani chipsetgyártók mindenesetre reménykednek, hogy decemberi nyereségeik nem esnek vissza túl nagy mértékben, valamint bíznak abban, hogy a januárra vonatkozó előrejelzések igaznak bizonyulnak majd, vagyis a jövő év első hónapjában az eladási és nyereségi mutatók újra javuló tendenciát mutatnak majd, azaz szépen lassan minden visszatér majd a normál kerékvágásba.

A VIA Technologies vezetőinek mindenesetre nincs oka panaszkodni, hiszen az év végi nehézségek és a profitcsökkenés ellenére a cég könnyedén teljesíti az idei évre előirányzott terveit, melyben kétségtelenül nagy szerepe van annak, hogy az AMD processzorok és a velük kompatibilis chipsetek 2001-ben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. Ez pedig azt eredményezte, hogy a VIA, majd hozzá hasonlóan a SiS is abba a helyzetbe került, hogy gyártókapacitásainak mintegy 50-50 százaléka jutott a különböző Intel, illetve AMD platformra készülő termékekre. A Pentium 4-es platformon DDR memóriatámogatást elsőként megvalósító VIA P4X266-os chipset a kezdeti nehézségek és pereskedések ellenére mára lényegében egy befutott chipkészlet lett, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a VIA Technologies az elmúlt hónapban már több mint 1 milliót gyártott belőle. A VIA reményei szerint a közelmúltban debütált AMD Athlon XP processzorok is a cég malmára hajtják majd a vizet, vagyis a ráncfelvarrt P4X266 és a P4X266A is nagy sikert arat majd az alaplapgyártók és a felhasználók körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!