JohnnyCage

KaZaA: A bíróság lehetetlent kér!

A holland bíróság a napokban arra kötelezte a fájlcsere szolgáltatást működtető KaZaA-t, hogy 14 napon belül akadályozza meg az illegális másolást hálózatán. A társaság szerint ez egész egyszerűen nem lehetséges.

A KaZaA azzal magyarázza mindezt, hogy a Napster hálózatával ellenben a FastTrack hálózat technológiája nem egy központi szerverre épül, a felhasználók ezért a társaság közreműködése nélkül is tovább folytathatják a fájlok másolását. "A számítógépes programot már megszerezték a felhasználók, a KaZaA pedig nem tudja felügyelni a hálózat működését. Nem igazán tudjuk, mit akar a bíró, mit tegyünk" - mondta Christiaan Alberdink Thjim, a KaZaA jogi képviselője.

Amennyiben a KaZaA 14 napon belül nem tudja megakadályozni, hogy a felhasználók illegális tevékenységre használják szoftverét, a társaság napi 40 ezer dollár kártérítést köteles fizetni, amelyből legfeljebb 800 ezer dollár halmozódhat fel.

A KaZaA a szintén holland FastTrack hálózatára építi szoftverét. A két társaság egyazon személy, Niklas Zennstrom tulajdonában van. A FastTrack onnan folytatta, ahol a Napster abbahagyta: a hálózat tízmilliók számára teszi lehetővé a zenefájlok, filmek, és szoftverek terjesztését.

A FastTrack két másik kliensnek, a Groksternek, és a Morpheus Music City Networks-nek is licenszelte technológiáját. A három fájlcsere szoftver felhasználói csak az elmúlt hónapban mintegy 1,81 milliárd fájlt másoltak át a FastTrack hálózatán. A KaZaA, Grokster és Music City ezért egyaránt perbe keveredett a zene- és filmkiadókkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #18
    behalt a kazaa. remélhetőleg csak karbantartás...
  • TIBI #17
    a rohadt életbe is most találtam egy normális fájl cserélőt a napster után és ennek is vége lesz!
  • galocza #16
    ha jól értem azt kifogásolják, hogy a kazaa lehetővé teszi illegális anyagok terjesztését. akkor viszont perbe lehetne fogni az összes:
    -emil szolgáltatót
    -webtárhely szolgáltatót,
    -irc csatit fenntartót,
    -és úgy általában minden, netes kommunikációban részt vevő (és adatforgalmat lehetővé tevő) céget, mivel ezeken keresztül lehetséges illegális cuccok másolása. hogy mért éppen a kazzat szurták ki...?
  • awender #15
    Kedves Balint,

    Kozponti szerver nincs. Un. supernode-ok mukodnek. A Kazaa installja webes kijelentes szamomra ertelmezhetetlen. A Kazaa halozatan olyan verziot hasznalsz, amilyet akarsz. Ez nem Napster.
  • Yeti #14
    De akiknek mar megvan a kliens azt megis hogy akarod arra kotelezni arra, hogy toltse le az uj verziot? Mert akiknek mar megvan az nem fogja letolteni az ujabb verziot, amivel nem tud mp3makat szedni. Ez nem olyan mint a napsternel volt, hogy a server nem engedett fel ha nem toltotted le az uj klienset.
  • KIP #12
    Most azt hiszed egy kezdő Picasso veszett el benned mi? ...de ahhoz még kevés vagy :-)
  • magus #8
    Bazz ha ezt is bezárják mérges leszek...
    Csak nekem van normális logom?
  • I.C.ram #7
    kurva ronda :))))
  • Laalee #6
    gyönyörü
  • Lacc #5
    Szép? :)