JohnnyCage

DDR-SDRAM: Emelkedő árak és gyártókapacitás

A vezető DRAM gyártók az év végéig 50-200 százalékkal készülnek növelni DDR-SDRAM gyártókapacitásukat. Ameddig azonban a további szállítmányok nem jutnak el a piacra, drasztikus áremelkedések várhatók.

A jelentések szerint a többletszállítmányok hozzávetőleg egy hónap alatt juthatnak el a piacra, vagyis karácsonyig folyamatos áremelkedés várható a DDR-SDRAM memóriák piacán.

A koreai Samsung Electronics, amely a világ legnagyobb DRAM gyártója, az év végére 15 millió darab 128 Mbitesnek megfelelő DDR-SDRAM chip/hónapra kívánja növelni gyártókapacitását. A szintén Dél-Koreai Hynix Semiconductor a jelenlegi duplájára, azaz havi 7 millióra növeli a DDR chipek gyártási mennyiségét. A tajvani Nanya Technology 200 százalékkal növeli a legyártott DDR chipek mennyiségét, amely december végére eléri a havi 12 milliót.

A gyártók jelenlegi és várható gyártási mennyisége (128 Mbitessel egyenértékű DDR chipek, millió darab/hónapban):


A DDR-SDRAM modulok ára az elmúlt egy hónapban mintegy 80 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a karácsonyi szezonnak, a DDR-SDRAM memóriákat alkalmazó Microsoft Xbox játékkonzol megjelenésének, valamint a piacot elárasztó Pentium 4-DDR megoldások kiadásának tudható be. A 128 Mbites DDR266 SDRAM chipek átlagára jelenleg 2,60 - 2,80 dollár között mozog, és az elkövetkezendő hetekben várhatóan tovább emelkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #5
    bénzéhes dögök
  • Hahoocsi #4
    A boltok sumákolása akkor is felb@ssza az ember agyát. Ligend, ugye nem hitted el, hogy nincs DRAM-juk raktáron? Ez Mo.-n tök általános: ha csökken az áruk, nem adják el a "drágán" vett ramot "olcsón", várnak hátha visszadrágul. Ha emelkedésnek indul az ára jól bespájzolnak, és csak akkor derül ki, hogy van RAM-juk, ha már 10x annyiért adhatják el. Ismétlem: magyar hozzáállás: Lopjunk, csaljunk, hazudjunk, és meggazdagszunk!
  • RpPRO #2
    Mit gondoltál? 2000Ft-ra lemegy az ára, pláne karácsony előtt?!?!?
  • Ligend #1
    Az a szep az egeszben, hogy mikor jottek az elso hirek az aremelkedesrol, rohantam memoriat venni. Jo aron volt az 512-es DDR modul (18e korul), gondoltam veszek mindjart 2db-ot. Sajnos raktaron ugye nem tart a kedves ceg, de szivesen hoznak. Persze nem tudtak hozni, mondvan hogy sehol nem lehet beszerezni. Ennek ellenere (mit ad Isten) 21e-re felvittek az arat. OK, az meg belefer. Van? Nincs. Lesz? Majd jovo heten! A jovo het most van, es kitoro orommel latom hogy 34e/modul. Ize... Valami azt sugja, hogy iden mar nem lesz normalis gepem. :-\