Mortimer

Az FBI e-mailekben kutat

A Carnivore-nek hívott szupergyors FBI rendszer e-mailekben kutat bűncselekmények után.

A Carnivore az Internetes kor új fegyverét jelentheti a szövetségi kormányzat kezében a bűnözök ellen. A rendszer milliónyi e-mailt tud másodpercenként átnézni, de rengeteg etikai problémát is felvet. A rendszert az FBI quanticoi ügynökségén fejlesztették ki, és két héttel ezelőtt mutatták meg specialistáknak, hogy szabványosítsák a törvények szerint. Eddig kevesebb mint 100 esetben használták. A Carnivore sokakat zavarhat az internetes szakmában, mivel azt használathoz közvetlenül az Internetszolgáltató hálózatára kell kapcsolni. Ha ez megtörténik, elméletileg figyelhető minden felhasználó kommunikációja, kezdve a levelezéstől az online banki műveleteken át a webezésig.

Persze a szolgáltatók nem örülnének, ha valaki külső szoftvert kapcsol rendszerükre. Az FBI egy elzárt szekrényben tartaná a gépet, amit az ügynökök naponta meglátogatnának a megszerzett információkat ellenörizni. De használatához bírói engedély is szükséges a tevékenység titkos volta miatt.
Egyenlőre még a lehallgatás hagyományos formái - pl. a telefonos - a legelterjedebbek, de az Internet növekvő szerepe miatt itt is szükséges a drogterjesztést és a potenciális terroristákat figyelni. A Carnivore korábbi verziója, az Omnivore óránként 6 gigabyte adatot dolgozott fel.

Egyesek szerint megjelenése azt bizonyítja, hogy a törvények mennyire a technológia fejlődés mögött koslatnak. Ha a szolgáltatónál telepítették a rendszert, annak semmilyen befolyása nincs felette. A rendszer abból a szempontból is hiányos, hogy semmit nem tudnak kezdeni az erős kódolással ellátott levelekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!