JohnnyCage

Továbbra is hódítanak a CD-RW meghajtók

A CD-RW újraíró meghajtók piaca továbbra is gyors ütemben fejlődik. A PC piac ezen szegmensében a tajvani gyártók némileg kisebb piaci részesedéssel bírnak mint más területen, ez a különbség azonban egyre inkább megszűnni látszik.

A tajvani cégeket a közelmúltban különféle kulcsfontosságú alkatrészek hiánya is hátráltatta a CD-RW piacon, az eredmények azonban egyre inkább azt mutatják, hogy a társaságok ezen a területen is erősödnek. Lu Shu-tai, az Opto-Electronics & Systems Laboratories (OES) egyik vezetője elmondta, hogy a CD-RW meghajtók eladott mennyisége az elmúlt években dinamikus növekedést mutatott. 1998-ban összesen mintegy 1 millió ilyen meghajtó került forgalomba világszerte, ez a szám a következő évben azonban 16,7 millió darabra nőtt. Tavaly összesen 35,2 millió CD-RW meghajtót szállítottak le a gyártók, az idei év várható eredménye pedig 40,2 millió darab. Lu elmondása szerint a tajvani gyártók mintegy 9,3 millió CD-újraíró meghajtót szállítanak le az évben, ami a globális termelés 23,1 százaléka. A társaságok tavalyi eredménye 5,8 millió leszállított eszköz volt.

A CD-RW meghajtók magas technológiai követelményei miatt a piacon még mindig egy-két nagyobb cég dominál. A Hewlett-Packard (HP) és Philips cégek részesedése mintegy 40 százalékra tehető, de jelentős gyártók még a Sony, LG Electronics, Mitsumi, TEAC, API, Plextor, Ricoh és Yamaha cégek is.

Lu úgy véli, a CD-RW megoldások népszerűsége visszafogja a CD-ROM meghajtók piacát, a DVD-ROM modellek növekvő piacát azonban nem fogja vissza. A CD-ROM meghajtók népszerűsége az elkövetkezendő években folyamatosan csökkenni fog, a DVD-ROM modellek térhódítása pedig tovább folytatódik. A tajvani gyártók ennek megfelelően egyre kevesebb CD-ROM modellt gyártanak, és inkább a CD-RW és DVD-ROM eszközökre koncentrálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #5
    Nem mondod, és mivan ha nincs +10 E hufja az illetőnek és CD-t akar olvasni de sürgősen...