Franczy

Mégsem lesz HP-Compaq házasság?

Szakértők szerint egyre kevesebb esély mutatkozik arra, hogy minden idők egyik legnagyobb egyesülési procedúrájára, a Hewlett-Packard és a Compaq Computer házasságára sor kerül a közeljövőben, ugyanis David Packard, a Hewlett-Packard cég egyik alapítójának a fia az ügylet ellen van, ráadásul az utóbbi időkben a Hewlett család tagjai is nemtetszésüknek adtak hangot az egyesüléssel kapcsolatban. A legfrissebb híradások szerint immár 50-50 százalék annak az esélye, hogy a két óriáscég egyesül a jövőben, vagy sem, vagyis nagyon könynen elképzelhető, hogy a szeptember elején bejelentett 21,55 milliárd dolláros üzletből nem lesz semmi.

E hét kedden egyébként a Hewlett-Packard cégben 8 százalékos részesedéssel rendelkező Hewlett család hivatalos közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy ellenzi a Compaq Computerrel történő egyesülést, ezt követően pedig David Packard is bejelentette, hogy egyetért a Hewlett családdal, és ő sem támogatja az ügyletet.

Úgy vélem, hogy a két cég egyesülésének kérdésére a David és Lucille Packard Alapítvány adja meg a választ, ugyanis egyelőre kérdéses, hogy az alapítvány vezetői miként szavaznak majd az ügyben - nyilatkozta Dan Niles, a Lehman Brothers piackutató cég szakértője.

"Az igazgatótanács minden lehetséges körülményt figyelembe véve alaposan átvizsgálta a nagyszabású tranzakciót, és kijelenthetem, hogy egyhangúan amellett áll, hogy az egyesülésre mielőbb sor kerüljön, mellyel egyébként a részvényeseink is kétségtelenül jól járnak majd. Személy szerint én is teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a Hewlett-Packard és a Compaq Computer egyesülésére mielőbb sort kell keríteni" - nyilatkozta a héten az üggyel kapcsolatban Dick Hackborn, a Hewlett-Packard korábbi elnöke, az igazgatótanács tagja.

"A Compaq Computer igazgatótanácsa továbbra is kiáll azon korábbi álláspontja mellett, miszerint a Hewlett-Packarddal történő egyesülésre mielőbb sort kell keríteni, ugyanis úgy véljük, hogy ezáltal a részvényeseink, a partnereink, az alkalmazottjaink és a felhasználók is jól járnak majd" - áll a Compaq Computer által kiadott közleményben.

Ezek szerint mindkét óriáscég vezetése az egyesülés mellett van, azonban a cég alapítóinak családtagjai az említett alapítvány segítségével könnyedén megvétózhatják az ügyletet. David Packard egyébként azt mondja, hogy azért ellenzi az egyesülést, mert az szöges ellentétben állna a cég több évtizedes hagyományaival, és nem utolsó sorban legalább 15 ezer alkalmazott elbocsátásával járna, ami Packard szerint megengedhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #3
    Ja :) - en is ugy gondolom. Es most vegre mindenki megismeri a nagy es eros david packardot! - egybknt a 15e dolgozo elbocsatasaban igaza van, de le, hogy mivel most nem foggyokuraztak le illetve fel magukat, ezert 2 ev mulva, mar 30 ezer dolgozo, es egy csodeljaras "indul" majd meg ellenuk.
  • MuldR #1
    Jeee vannak emberek akiet nem csak a penz vezerel. Nagyot nottek elottem. :)