JohnnyCage

Az Intel szerződése mentheti meg a Rambus-t?

A legfrissebb hírek szerint az Intel Corp. évi mintegy 40 millió dollárt fizet a Rambus Inc.-nek annak az új szerződésnek az értelmében, amelyet a társaságok hétfőn jelentettek be.

A két óriáscég hétfőn jelentette be, hogy a korábbi, közös szerződéseiket érvénytelenítő keresztlicensz megállapodást írtak alá. Az Intel a szerződéssel megszerezte a Rambus Inc. minden technológiájának alkalmazásai jogát, amely messze túlnyúlik a Rambus DRAM memóriákon. A chipgyártó óriáscég emellett jogi ellentétek kialakulása nélkül kiadhatja a jövő év elején az új, DDR-SDRAM memóriákat támogató Brookdale-D Pentium 4 chipkészletet.

Az Intel az új szerződéssel megszerzett technológiákat várhatóan abban a Tulloch chipkészletben fogja felhasználni, amely jövőre jelenik meg a Pentium 4 processzorhoz Rambus DRAM támogatással. A Tulloch az i850 Pentium 4-RDRAM chipkészlet utódja lesz, és a gyártó tervei szerint 2002 közepére készül el.

A Rambus számára az új szerződés úgy kellett, mint egy falat kenyér. A társaság az RDRAM rivális DDR-SDRAM technológia térhódításával ugyanis egyre kilátástalanabb helyzetbe került, és végső elkeseredésükben még a cég saját részvényesei is a Rambus Inc. ellen fordultak. A társaság korábban 20 százalékos bevételcsökkenést jelzett a jelenlegi negyedévre, az Intelnek köszönhetően azonban mindebből a jelek szerint 16 százalékos növekedés lesz. Az Intel a szerződés értelmében ugyanis évi 40 millió dollárt fog fizetni a Rambus-nak 5 éven keresztül.

A Rambus Inc. megerősítette, hogy a hétfőn bejelentett szerződés szabad utat nyit az Intel DDR-alapú Brookdale-D chipkészletének jövő évi megjelenése előtt. A chipkészlet 2003 előtti megjelenése a korábbi, érvényét vesztett szerződés miatt pereskedéshez vezethetett volna a két cég között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!