Franczy

Mennyibe kerülnek a Pentium 4-es chipsetek?

Köztudott, hogy az alaplapok árának egyik legfontosabb meghatározó tényezője, hogy mennyibe kerül a rajta elhelyezett alaplapi chipkészlet. Ezen cikkben röviden tekintsük át, hogy a tajvani alaplapgyártó cégek legfrissebb jelentései szerint mennyit kóstálnak napjaink legdivatosabb Pentium 4-es chipsetei!

A legrégebbi, immár lassan egy esztendős Pentium 4-es chipset egyben a legdrágább is. Igen, a jóöreg i850-ről van szó, mely Rambus DRAM támogatása révén még napjainkban is az egyik legkomolyabb teljesítmény elérésére képes chipkészlet. Az alaplapgyártók jelentése szerint az i850 ára lassan már négy hónapja egy centet sem csökkent, ami azt jelenti, hogy ezres tételben manapság 45 dollárt kóstál egy i850-es chipset. Ennél olcsóbban csak a három legnagyobb alaplapgyártó jut hozzá az i850-hez, de ne gondoljunk túl nagy árkedvezményre, mindössze 1-2 dollárról van szó. Ezen cégek közé egyébként az ASUS, a Gigabyte és az MSI tartozik, az Elitegroup csak azért nem, mert mint az köztudott, nemrégiben alaposan összerúgta a port az Intellel.


A jelenleg még csak SDRAM támogatással rendelkező i845-ös chipset ára a közelmúltbeli bemutatása óta semmit sem változott, a chipkészlet hivatalos ára 42 dollár. Ez az ár azonban egyértelműen csökkenni fog akkor, amikor még valamikor az idei év folyamán debütál az i845 B-Step. A vezető alaplapgyártó cégek egyébként egyaránt 38 dolláros áron jutnak hozzá az i845-höz, míg az ABIT-hoz, és az EPoX-hoz hasonló másodvonalbeli alaplapgyártók jobb esetben 40 dollárt fizetnek az i845-ös chipsetért.

A VIA cég közelmúltban nagy port kavart Pentium 4-es chipsete, a VIA P4X266 hivatalos ára 34 dollár, ami jóval kevesebb, mint a fent említett Intel chipkészletek ára, és ehhez még hozzájön az is, hogy a nagyobb alaplapgyártók már 25 dollár körül is hozzájuthatnak egy ilyen VIA chipsethez, ami értelemszerűen rendkívül olcsó alaplapok gyártását tenné lehetővé. A gond csak az, hogy az Inteltől való félelmükben a nagyobb cégek, az Elitegroupot leszámítva nem igen mernek P4X266-os chipsetre épülő alaplapot piacra dobni. Tény azonban, hogy a VIA nemrégiben bejelentette, hogy alaplapgyártásba kezd, vagyis a jövőben valószínűleg mégis el leszünk látva olcsó P4X266-os boardokkal.

A SiS 645-ös alaplapi chipset hivatalos ára a VIA P4X266 árához hasonlóan 34 dollár, a SiS legközelebbi partnereként nyilvántartott ASUS és ELitegroup azonban ennek töredékéért, 20 dollárért jut hozzá az említett chipkészlethez. A SiS az egyéb alaplapgyártóknak egyébként 25 dolláros ár körül adja a 645-ös chipseteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #6
    Persze nem kötelző fejleszteni,ez mindenkinek egyéni ügye...
  • KIP #5
    Azér érdekes hogy egy PIII8xx-as árából veszel min. 2db TB-t és nem mind1 a teljesítmény különbség...a p4-et meg hagyjuk az intel próbálja
    levinni az árát hogy elterjedjen,de nem ér vele semmit mer az alaplap hozzá még mindig qrva drága...
  • KIP #3
    Egésznek semmi értelme, a számtech egy olyan iparág, ahol 3 hónap alatt elvaul egy technológia,aztán veheted az újabbat ,csak legyen rá lovettád:-)
  • MuldR #2
    Ahhht. A tavaly megvett Socket A-s alaplapba meg jovore is tudsz venni vadi uj AMD procit.

    Probald meg ezt megcsinalni a P4 el :)