JohnnyCage

A memóriagyártók nem adják fel

A tajvani DRAM-ipart a napokban sokkolta az a hír, miszerint az egyik helyi gyártó megszünteti a memóriagyártását. Mint később azonban kiderült, a hír minden valószínűség szerint alaptalan volt.

Bár a DRAM gyártók képviselőinek elmondása szerint a társaságok egyelőre nem látják elképzelhetőnek a nyereséges gyártás visszaállítását, 2002 végéig minden normálisan folyik tovább. 2002 végéig, mivel a gyártók tartalékai körülbelül eddig fognak kitartani, ha a helyzet nem változik a közeljövőben. A DRAM üzletág enyhén fogalmazva sem túlzottan fényes kilátásai ugyanakkor máris újabb kétségeket keltettek az iparban.

Tajvani elemzők szerint amennyiben egy DRAM gyártó kiszáll az üzletágból, az könnyen láncreakciót válthat ki, és megingathatja az egész szigetország gazdasága iránti bizalmat. Éppen ezért a tajvani kormány szükség esetén minden bizonnyal beavatkozna, mint ahogy azt a Hynix Semiconductor (korábban Hyundai) esetében Dél-Korea kormánya is tette a közelmúltban.

Egyes szakértők szerint a tajvani memóriagyártók minden bizonnyal állami segítséget kérnének, amennyiben a helyzet tényleg kritikussá kezdene válni számukra. Mivel azonban mindezidáig nem történt semmi hasonló, feltételezhető, hogy a társaságok egyelőre még két lábbal állnak a talajon.

A DRAM ipar jelenlegi, válságos helyzetének fő oka a túltermelés. Egyes japán gyártók a közelmúltban azonban már csökkentették termelési mennyiségüket, ráadásul a társaságok sorra állnak át azon új technológiákra, amelyek csökkentik az előállítás költségeit. A szakértők ezért úgy gondolják, ha a termelési mennyiség tovább csökken, az ipar átvészeli az eddigi legnagyobb válságát, és 2002-ben már enyhe javulás is következhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!