Franczy

Az Intel az AMD malmára hajtja a vizet?

Egy magát megnevezni nem kívánó, Intelhez közelálló forrás szerint a 2,2 GHz-es frekvenciájú, Northwood processzormagra épülő Intel Pentium 4-es processzor a jövő év első negyedévében lát csak napvilágot, ami mindenképpen meglepő, hiszen az Intel korábbi ígéretei szerint ennek a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő új Pentium 4-es chipnek még az idei évben meg kellene jelennie. Magyarul ez azt jelenti, hogy a vadonatúj AMD Athlon XP processzorok fejéről egy darabig még nem lehet leverni a koronát, ráadásul az AMD még az idei évben piacra kívánja dobni a jelenlegi csúcsmodellnél, az Athlon XP 1800+-nál nagyobb teljesítményű chipjeit. Miközben az Intel tétlenkedik, az AMD egyre komolyabb támadásba lendül.

Az Intelhez közelálló forrás szerint az Intel nem különböző gyártási nehézségek miatt halasztja el a 2,2 GHz-es Pentium 4 forgalomba hozatalát, hanem bizonyos marketing megfontolások állnak az ügy hátterében. Ezen megfontolások szerint, amennyiben a karácsonyi időszakban dobnák piacra az Intel újdonságát, akkor a felhasználók esetleg elbizonytalanodnának a vásárlást illetően, és azt gondolhatnák magukban, hogy az ünnepek után, vagyis már a jövő évben egyrészt sokkal több, ilyen csúcsprocesszorral szerelt számítógép lesz a piacon, másrészt pedig, hogy addigra csökken valamelyest a csúcsproci ára. Erről ennyit, ehhez én nem tudok mit hozzáfűzni.

Lényeg a lényeg, ez a számomra kicsit homályos marketingstratégia mindenképpen a konkurens AMD malmára hajtja a vizet, hiszen az AMD-nek már a jelenlegi csúcsmodellje is nagyon ütős kis processzor, és akkor a cég ígéretei szerint még idén napvilágot lát majd az Athlon XP 1900+ típusjelzésű AMD processzor, mely 1600 MHz-es frekvencián üzemel, sőt az Athlon XP 2000+ idei megjelenése sincs kizárva. Ahogy arról egyébként már beszámoltunk, az első tesztek alapján a legtöbb esetben már az Athlon XP 1800+ is veri a 2 GHz-es Pentium 4-et, így sokak szerint már az AMD jelenlegi csúcsprocija is nyugodtan magán viselhetné az XP 2000+ jelzést.

Szakértők szerint tehát az idei év végéig mindenképpen az AMD gyártóüzemeiből kerülnek ki a legnagyobb teljesítményű PC-s processzorok, az Intel számára pedig csak a jövőre megjelenő, 512 KB másodszintű gyorsítótárral rendelkező, Northwood magos új Pentium 4 jelenthet megváltást, bár egyelőre még nem lehet tudni, hogy az Intel újdonsága mekkora teljesítményt tud majd kipréselni magából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)