JohnnyCage

Mennyi memória kell a Windows XP-nek?

[The Register] A Nagy-Britanniában évente megrendezett Personal Computer Association konferencián idén kiemelt téma volt a Windows XP operációs rendszer. Az egyik legfontosabb kérdés az lehet az XP-vel kapcsolatban, hogy mennyi RAM memóriát igényel.

A Windows XP memóriaigényét a teljes egyet nem értés övezi mind a szakmai, mind az átlagfelhasználói körökben. Nick McGrath, a Microsoft egyik marketing menedzsere elmondta, hogy a Windows XP számára a 64 MB az abszolút minimum, de 128 MB ajánlott. McGrath azt is elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy a Microsoft minimum és ajánlott memóriaméretet közöl.

A vezető szerint a Windows XP egy 300 MHz-es Pentium II processzorra épülő, 64 MB RAM-mal rendelkező gépen még éppen elfut. Mindez azonban ellentmond saját, korábbi véleményével, McGrath nemrégiben ugyanis azt nyilatkozta, hogy a Pentium II nem alkalmas a Windows XP kiszolgálására.

A Windows XP lehetővé teszi, hogy egyidőben több felhasználó is bejelentkezzen ugyanazon gépre. McGrath úgy véli, 128 MB RAM elég lehet négy felhasználó számára, efölött pedig további 32 MB szükséges minden felhasználó után. A vezető egy privát beszélgetésben később azt mondta, 128 MB az átlagos felhasználó számára több, mint elegendő.

A DRAM memóriák forgalmazásával foglalkozó Memory Plus szerint az XP kissé több memóriát igényel, mint a korábbi változatok. David Flick marketingigazgató úgy gondolja, 256 MB RAM-mal "az XP talán betöltődik". Flick 512 MB-ot tart elfogadható memóriakapacitásnak a Windows XP-hez, ami a jelenlegi árak mellett tulajdonképpen nem is elérhetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PyRex #50
    Bocs, de szerintem k*rvara szanalmas, hogy magahoz a Windowshoz 700-as proci kelljen, meg 300+MB RAM, hogy siman fusson. Es ha valaki multitaskol, meg stb, stb? Akkor 1,5GHz + 512MB? Egy fos oprendszernek? Nevetseges...

    PyRex
  • AnarchoiD #49
    "A vezető szerint a Windows XP egy 300 MHz-es Pentium II processzorra épülő, 64 MB RAM-mal rendelkező gépen még éppen elfut."

    en egy ijen gepen probaltam : IBM 300cl

    300as cerka 64megz ram, intergralt trio64....

    haaaat eppen elfut alatt MS annyit ertett hogy a suicide hajlamu ugyfelek megnezhetik ijen gepen az XP-t de amikorlatjak, hogy egy egermozgatasra is swappol a gep ugyis vesznek majd ramot ;)
  • Bilux #48
    Szerintem te nem sokat játszol a géppel. Megnézném, hogy 128Mb-tal mikor birnál D2-özni. Pláne, ha a vinyó is lassabb (5400 vagy 4400 rpm-es). Nekem Win98-al Gf2Mx-el és 256Mb-al alig döcögött, de most 512-vel már teljesen folyamatos


    Bááz ha neked döcögött 256Mb-al akkor nálad vmi igen el van baxarintva...már megbocs.
  • Scooter #44
    Nem bírom, hogy mindenki, mindenkinek megmagyaráz mindent! Nem lehetne egyszer szó nélkül megállni, és nem okoskodni?
  • Laalee #42
    persze izgalmas lehet szöveges modban oprendszert futtatni, ugy hogy nem szerverkén funkcional... azt egy cd mountolashoz fel orat gepeljek...
  • MZ/X #39
    Ha nem lassabb mint a Win98, mar csak a stabilabb mukodes miatt megeri atterni. Nem nagyon kovettem az XP-t, van mar belole vegleges (nem alfa, beta, gamma, akarmi) valtozat? Esetleg ISO-ban? ;)
  • MZ/X #38
    Szerintem itt nem az a kerdes hogy 64 vagy 128 MB kell az XP-nek, hanem hogy ha megvan a megfelelo mennyisegu RAM, akkor hogy fut, menet kozben mit kepes produkalni, gyorsabban futnak-e az alkalmazasok rajta mintmondjuk Win9x-en (a tobbseg szerintem jatek szempontjabol nezi az oprendszert). A mai alacsony memoria arak mellett nemhogy 128, de 256 mega beszerzese sem okoz problemat, sot, inkabb 512-t pakol mindenki a gepebe. Szerintem most erdemes, ilyen alacsony arak utan tuti jon ismet valami 'veletlenul' leegett mem. gyarto uzem, es jol felnyomjak az arakat, aztan 1 evig mindenkinek elmegy a kedve a vasarlastol.
  • mikike #34
    és mennyi winyót eszik?

    hogy tudom levinni, hogy ne zabáljon 1GBot?
  • Bilux #31
    Nah mégis csak betölti gyorsan???
    :))))))
  • CAD #29
    En kezdetek ota hasznaltam Win2k-t es az indulaskor kb 50-70 mb memoriatt evett meg, namost az XP alapbol 60-80 eszik, amely nem mondhatnam hogy hatalmas novekedes... egyszreun iszonyu gyorsan bootol, es szerintem maga a oprendszer is jelentoesn gyorsabb mint a Win2k. Win98 lehet lasabb, de a stabilitast ossze sem merhetjuk.

    Gamek az uj nvidia ref driver feltetele utan, mint ha utanegetott akaszottak volna utannauk, ugy szaguldanak.

    Yfel: imho startnal fugg a memoria, mert ugyebar nekem pl 448mb memoriahoz, 700mb os swap filet keszit. En egykbnt nem ajanlanam kikapcsolani barmilyen sok is legyen... egy egy jatek neha kifut meg abbol az iszonyu sokbol is... neha akkor is, ha csak a felet hasznalja.

    Imho nem kell ennek nagy gep, csak roszhir keltes volt - vagy lehet betanak meg nagy kellet - nekem 700 celii 448mb al szakit mint allat! (imho ha nem hasznalsz komolyabb progikat, cska word excel... akkor nem kelhet 192nel tobb memoria neki).

    Egykbnt meg mindne servicbe fut, ugyhogy sztem fagyasokrol elfelejtkezhetunk.

    Driver problemak meg voltak vannak lesznek, tobb ezer fajta hw van, van ugy hogy egy-egy nonamet nem iser fol az xp... msot akkor mi van?
    Nekem mindnet felismert, ket eger katintas volt az install, 1. hogy akarom e feltenni, 2. hogy irjam be a passom :) (kistulzassal, de egy hw re sem kerdezett ra! - meg felbontast sem kellet alitanom).