Franczy

Bestseller lett az 1,50 dolláros Windows XP-ből

A legfrissebb híradások szerint Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban a napokban a legkelendőbb árucikkek közé került fel a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows XP. Aki egy kicsit is jártas a témában, annak gyanús lehet, hogy vajon hogyan lett bestseller a Windows XP, amikor hivatalos megjelenési időpontja október 25, vagyis magyarul még meg sem jelent, illetve egyelőre csak komplett számítógépek vásárlásakor lehet hozzájutni.

A megoldás, hogy ezek a Windows XP-k illegális másolatok, ugyanis a szoftverek másolgatásával üzletszerűen foglalkozó kalózipart természetesen egyáltalán nem érdekli, hogy a szoftver hivatalosan csak egy hónap múlva jelenik meg. Érdekesség, hogy sokak szerint a világszintű méretekben tapasztalható gazdasági nehézségek a kalóziparban is éreztetik hatásukat, ugyanis az ázsiai piacokon nem is olyan régen még 3-4 dollárba került egy szoftver illegális másolatát tartalmazó CD, a Windows XP-t mostanság azonban már 1,50 dollárnak megfelelő összegért is be lehet szerezni, hangsúlyoznám, illegálisan.

Malajziában tehát virágzik a kalózipar, és a Windows XP is nagyon gyorsan ezen iparág áldozatává vált. Erre annak ellenére is sor került, hogy a malajziai kormány a közelmúltban nagyon komoly támadásokat indított a szoftverkalózok ellen, és hát valljuk be, hogy a Microsoft által a Windows XP-ben alkalmazott termékaktiválási funkció is csak egy nagyon csenevész próbálkozás volt, melyet a szakértő crackerek pillanatok alatt feltörtek.

"Malajziában a szoftverkalózkodást nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen megszüntetni. A probléma gyökere egyébként szerintem egyértelműen az egyre nagyobb méreteket öltő korrupció" - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó szakértő, aki állítólag számtalan olyan példát tudna felsorolni, melyek szerint alig hogy elkapnak egy szoftverkalózt, a korrupciónak köszönhetően pár nap múlva ugyanott folytathatja a szoftveriparra káros tevékenységeit, ahol pár nappal korábban abbahagyta.

"A probléma lényege szerintem abban rejlik, hogy a szoftverkalózok minden olyan fejlett technológiával rendelkeznek, melyeket mi is használunk. Tény, hogy a crackerek és a szoftverkalózok számára nem létezik olyan védelmi rendszer, melyet idővel ne lehetne feltörni" - nyilatkozta Butt Wai Choon, a Microsoft malajziai részlegének ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #17
    na majd jönnek a rendőrök oszt becsuknak mindenkit aki ideír
  • KaanGr #16
    egy 386-son el se indul, de szar :D
  • tomcool #15
    bocs, csúcs nem csús :-)
  • tomcool #14
    JZO: nem gondolod, hogy a te hardwareidben van a hiba? Érdekes nekem mindent felismert és feltelepített! Pedig nincsen csúsgépem.
  • Laalee #12
    valamit felreertettel... a home egy nt alapu winME semmi mas a pistikenek keszült valtozat.
  • Joe #9
    A vállalkozások már most is megveszik itthon, sőt a Windowst sok magánember is. Egy vállalkozás komoly bajba kerülhet, ha nem veszi meg és ráadásul leírhatja az adóból. Kicsi krampácsoldák persze nem veszik meg, de azok az adót is csalják és sokszor átverik a vevőiket.
  • MZ/X #8
    Az a baj, hogy amig keleti fizetesekbol nyugati arakat kell fizetni, addig mindenki beint a legalitasnak. Amerikaban nem nehez papolni a jogtisztasagrol, mikor annyira terheli meg az embert egy szoftver vasarlasa mint egy nyaloka. Ha viszont 1 havi fizetesedert tudsz venni egy (bugos, szar) oprendszert, vagy jatekot, akkor valoszinuleg nem azt fogod venni, hanem kenyeret, tejet, szamlakat kifizetni... Amig kereslet van, lesz kinalat is. A keresletet meg csak ugy lehet megszuntetni, ha nincs ertelme a kalozvaltozatot megvenni. Ehhez pedig a legalis araknak a kalozvaltozat araihoz kell kozel lennie.
  • Kenny #5
    na akkor egyaltalan milyen vedelem van azok ellen? :)