JohnnyCage

Intel: 3,5 GHz-es Pentium 4 jövőre

[EBNews] Egy nappal a 2 GHz-es Pentium 4 debütálását követően az Intel Corp. bemutatott egy 130 nm-es technológiával készült Northwood Pentium 4-es processzort, amely 3,5 GHz-en is működőképes.

Paul Otellini, az Intel elnökhelyettese és az Intel Architecture Group vezetője elmondta, hogy viszonylag rövid időn belül a jövőbeli Pentium 4 változatok a 10 GHz-es határt is el fogják érni. Az első Northwood (130 nm-es) Pentium 4 processzor az Intel tervei szerint október végén jelenik meg, 2,2-2,4 GHz-es várható induló órajele pedig egyedülálló lesz a processzoriparban. Az új technológiával készülő processzornak ezután már a jövő éven piacra kerül a 3,5 GHz-es változata.

Bár az Intel Pentium 4-es processzorai azonos órajel mellett kisebb teljesítményre képesek, mint a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) Athlon processzorai, a Pentium 4 chipek órajele kialakításukból kifolyólag igen könnyen növelhető. Mint azt az Intel vezetői már korábban kifejtették, a Pentium 4 a leggyorsabban növelt órajelű processzor a társaság történelmében.

A kérdés az, hogy vajon a konkurens AMD képes lesz-e tartani ezt az óriási ütemet, amit az Intel diktál. Az szinte biztos, hogy órajel tekintetében nem, de mindez a teljesítmény szempontjából még nem lenne probléma. Az AMD tervei szerint a társaság az év végén adja ki az 1,73 GHz-es Palomino maggal készülő Athlon processzort. Az Intelnek addigra várhatóan 2,2-2,4 GHz-es lesz a leggyorsabb Pentium 4 CPU-ja, tehát az órajelbeli különbség 470-670 MHz lesz.


Louis Burns, az Intel asztali gépes csoportjának alelnöke

Ez az órajelbeli különbség még nem olyan jelentős, hogy az AMD-t komoly teljesítménybeli hátrányba juttassa, bár a marketingben ennek a különbségnek is nagy jelentősége lehet. Amennyiben azonban az Intel valóban el akarja érni a 3,5 GHz-et jövőre, a cégnek tovább kell gyorsítanija ütemtervét. Az AMD saját 130 nm-es gyártási eljárásának, valamint a SOI (Silicon on Insulator - Szilícium a szigetelőn) technológiának a bevezetésével igyekszik növelni processzorai teljesítményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #32
  iXBT: Végül is a te pénzed. Mindenki úgy dönt ahogy jónak látja, de hogy egy felirat miatt vegyen valaki drágábban szarabb processzort.. ehh nem tudom..
 • Lez #26
  Jónak tűnik, csak kellene hozzá egy mindenki által hivatalosan elismert benchmark progi. Ilyen meg nincs. Főleg mert minden cég azt tartja jó benchmarkank, ami az ő hardverét hozza ki jobbnak. :)
  Egyébbként mivel hűtötték azt a procit? A 3,5 GHz-set? Folyékony nitrogénnel? A Weben már láttam egy 1.4-es Athlont, ami 2.2-n futott. Azt nitrogénnel hűtötték. :))
 • CAD #23
  "mint 2 100m magas" - ugyertetem, hogy mint 2 100 emeletes...
 • CAD #22
  sy: na igen, SG az arra van optimalizalva, de azert egy kerdes: az a gep kijon 250 ezerbol? - es abba egesz pontosan hany proci volt ? - 50?

  "Ismeritek azt a viccet, hogy két CPU beszélget?
  - 2*2?-kérdezi az AMD.
  - 5!-vágja rá azonnal a Pentium.
  - De hát az csak 4!-álmélkodik az AMD.
  Mire a válasz:
  - Na jó, de gyors voltam! ..."

  Szerintem a pentiumot osszekevered az amd-vel... ez epp forditva volt regebbi prociknal... ma mar nemtom, hogy van, mindenesetre a kulonbseg olyan elenyeszo a ket proci kozott, mint 2 100m magas haznal, hogy egyik 300 masik meg 305 meter magas...

  Egybknt teljesen koztudott, hogy az alaplap busza fog vissza mindnet... a nagy procifejlesztes mara mar csak penzhajhaszat, nem a mi erdekeinket szolgalja :(( - a cegeket.
 • Mad Guy #16
  Egy 3ghz-esen (amd-n) már jól lehetne sacrifice-ozni :)
  Az ut meg túlgyors lenne (100fps :)
  Na ez értelmes beszólás volt :)
  Jöjjön vmi értelmes: melyik rohadt játék fog tudni kihasználni 10ghz-et??????? Q4? vagymi???
 • Dikkma #13
  800-as Duron? Wow. Húha.
  Kain ne nevettess....
 • Coine #12
  Emberek, majd akkor teszteljünk hasonló órajelű P4-et és TB-t ha optimalizáltak progikat a P4re és akkor ámulunk majd, és még akkor jön a sebesség különbség is.

  Mostani hír volt, hogy 40 szoftverfejlesztő mutatta be a P4-re optimalizált progiját az IDF-en.

  Meglátjuk mi lesz.

 • Kain #1
  Néhány év múlva majd 30 GHz-es Intel procik lesznek. Akkor az AMD legfeljebb 20-at tud majd. De hogy a 20 gyorsabb lesz, mint a 30, az biztos. Intel sux, AMD rulez.