Franczy

Nagy igény mutatkozik a VIA P4X266-os chipset iránt

Miközben a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel, valamint az egyik legnagyobb tajvani chipsetgyártó cég, a VIA Technologies jogi képviselői a napokban arról vitatkoznak, hogy a VIA milyen mértékben sértette meg az Intel különböző Pentium 4-es technológiáinak a licencjogait, egyes források szerint világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a vita tárgyát képező és az elmúlt héten bejelentett VIA P4X266-os chipset iránt.

Ékes bizonyíték erre, hogy a világ tíz legnagyobb, számítógépek gyártásával foglalkozó cége közül eddig már három intézett olyan kéréseket az alaplapgyártó cégek felé, hogy azok mihamarabb foglalkozzanak VIA P4X266-os chipsetre épülő alaplapok fejlesztésével és gyártásával. Az említett három nagyvállalat egyébként azzal indokolta a P4X266-os chipset iránti elkötelezettségét, hogy ez a vadonatúj chipset rendkívül kedvező árral rendelkezik.

Különböző források szerint a VIA kis mennyiségben már július végén megkezdte a P4X266-os chipsetnek az alaplapgyártó cégekhez történő kiszállítását, így a nagyobb cégek mára már el is készültek a chipset analizálásával, és hamarosan megkezdik a chipsetre épülő új alaplapok gyártását. Habár a VIA Technologies eddig még mindig nem kapta meg az Inteltől a chipset gyártásához és forgalmazásához elméletileg nélkülözhetetlen Pentium 4-es licencjogokat, ez az apróság sem a VIA-t, sem az alaplapgyártó cégeket nem érdekli különösebben, hiszen egyesek szerint a kis és közepes méretű alaplapgyártó cégek Kínában és Európában kisebb mennyiségben már a napokban megkezdik a VIA P4X266-os chipsetre épülő boardok forgalmazását.

Az olyan nagyobb alaplapgyártó cégek, mint amilyen például az Asustek Computer, a Gigabyte Technology, vagy a Micro-Star International (MSI) eddig még nem kívánták felfedni, hogy hol is tartanak a VIA P4X266-ra épülő alaplapok fejlesztését illetően, és az ilyen termékek forgalomba hozatalának dátumát illetően is elég nagy még manapság a titkolózás. Ez a titkolózás egyébként nagyrészt annak tudható be, hogy az Intellel egyik nagyobb alaplapgyártó sem szeretné összerúgni a port, így ezek a cégek inkább megpróbálnak addig várakozni, amíg a VIA és az Intel között megköttetik a béke. Az persze megint más kérdés, hogy ha sokáig várakoznak, akkor addig a kisebb cégek által gyártott P4X266-os alaplapok akár óriási sikert is arathatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #2
    jaja. minden cég beérik 1*. eleinte(vagy 20 évig) az AMD is csak köhögte a szart nagylapáttal(kivéve a 386osokat, de ez annyira nem jelentős a többihez képest) és most meg azok csinálják a legjobbakat. meg az ATI... voltak videokártyáik, de eddig nem nagyon jöttek be. a Radeon már soso volt, de ez az új Radeon 8500 mindent kiüt.
    szerintem itt az ideje már hogy a VIA is kinormálisodjon. megvett 1 csomó csődbement céget, megkapta azok mérnökeit(S3, Cyrix, meg volt még valami videokartyagyarto is...) szal eléggé bevásárolt szakemberből. és emellett qurvanyereséges, a chipsetjeit akármennyire szidják is, viszik, és nem a PC a fő területe. a Pc cuccosok a cég bevételének csak a 15%át teszik ki... tehát bőven van pénze fejlesztésre, és ez előbbutobb megtérül, mert azért a VIAhoz képest az ALI, meg az MSI, meg az ASUS nem olyan nagy cégek... pontosabban inkább jóval kisebbek.