JohnnyCage

Az Intel figyelmeztet a VIA chipkészletére

A chipóriás Intel egyes hírek szerint figyelmeztette a számítógépgyártókat, hogy költséges pereskedésre számíthatnak, amennyiben alkalmazzák a VIA Technologies új, Intel licensz nélküli DDR-Pentium 4 chipkészletét.

Az Intel szerint a tajvani chipsetgyártó VIA Technologies nem jogosult Pentium 4 chipset gyártására, mivel nem szerezte meg az ehhez szükséges licenszt. Egyes hírek szerint az Intel csendben már figyelmeztette is az amerikai alaplap és PC gyártókat, ne használják fel a VIA Apollo P4X266 chipkészletét rendszereikben, különben könnyen pereskedésbe keveredhetnek.

A héten kiadott VIA chipkészlet az első a piacon, amely lehetővé teszi a Pentium 4 processzorra épülő rendszerekben az olcsó, viszont nagyteljesítményű DDR-SDRAM memóriák alkalmazását. Az Intel saját Pentium 4 chipkészletei egyelőre kizárólag a drága Rambus DRAM-ot támogatják. A chipóriás augusztus 26-án megjelenő Brookdale chipkészlete immár támogatni fogja az SDRAM memóriákat is, amelyek jelenleg igen olcsóak, teljesítményük azonban nem túlzottan jó.

Mivel az Intel és a Pentium 4 licensszel rendelkező többi chipsetgyártó, az ACER Labs. Inc. (ALi) és a Silicon Integrated Systems (SiS) csak hónapok múlva jelennek meg saját DDR-Pentium 4 chipkészleteikkel, a VIA jelentős előnybe került. Mivel azonban a társaság nem kapott Pentium 4 licenszt, az Intel megpróbálja megakadályozni, hogy a konkurens VIA chipkészlete piacra kerüljön, illetve elterjedjen.

"Nincs licenszük Pentium 4 kompatibilis eszközök gyártására" - mondta Chuck Mulloy, az Intel egyik szóvivője. Mulloy a kérdésre, hogy az Intel figyelmeztette-e az alaplap és PC gyártókat a VIA P4X266 chipset alkalmazásának kerülésére, azt a kerülő választ adta, hogy "az efféle beszélgetések általában bizalmasak". A VIA egyik képvielője azonban megerősítette, hogy a gyártóktól érkeztek visszajelzések ilyen és hasonló Intel "figyelmeztetésekről".

"Igen, a gyártók jelezték, hogy ez történt. A nyomás egyértelműen igen nagy" - mondta Richard Brown, a VIA marketingigazgatója. "Ennek ellenére úgy gondolom, a P4X266-alapú alaplapok hamarosan a piacra kerülnek. Vannak partnereink, akikkel tárgyalunk, és biztos vagyok benne, hogy meg lehet majd találni a piacon az ilyen alaplapokat." Az Intel-VIA jogi vitáról Brown elmondta, a társaság ura a helyzetnek. Brown szerint az Intelnek csak a javára válhat, ha az új VIA chipset elterjed, mert a nagyteljesítményű Pentium 4 rendszerek építését is olcsón teszi lehetővé.

"Nem lehet állandóan a processzor árát csökkenteni. Az egész platform árát mérsékelni kell" - mondta Brown.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joe #8
    Az Intel nem akarja eladni a licence-t a VIA-nak, ez nem pénz kérdés, hanem a VIA kiütése az üzletből, mert túl nagyra nőtt. Az Intelnek igaza van, ha csak ő és még néhány szigorúan kordában tartott "rivális" gyárthat chipset-et, akkor monopólium helyzetbe kerül, a többiek pedig a sűlyesztőbe. Az Intel egyébként az NVidia-nak sem adta el a Licence-t, mert az NVidia is komoly konkurencia.