JohnnyCage

Kutatórendszer alapja lesz az Intel Itanium

A chipóriás Intel Itanium és McKinley processzorai kerülnek majd egy olyan, kiterjedt tudományos kutatórendszerbe, amelynek bonyolult tudományos kérdések analizálása, szimulálása és megoldása lesz.

A hírt maga az Intel jelentette be tegnap.

A TeraGrid elnevezésű rendszer nem kevesebb, mint 3000 Intel Itanium processzort fog tartalmazni, amelyek együttesen 13,6 trillió számítás elvégzését teszik lehetővé egyetlen másodperc alatt. A rendszer óriási, 450 terabyte méretű információtömeggel lesz képes hatékonyan dolgozni, közölte a chipgyártó.

Az új rendszer, amely a tervek szerint jövőre készül el, IBM szerverekből fog állni Linux operációs rendszerrel. A szerverek összeköttetését a Quest Communications szupergyors optikai hálózatával oldják meg a mérnökök.

A TeraGrid egy 53 millió dolláros díj része, amelyet az amerikai National Science Foundation (Nemzeti Tudomány Alapítvány) szán olyan összetett tudományos kutatások elősegítésére, mint a különféle betegségek molekuláris modellezése, a gyógyszerek és gyógymódok kikísérletezése, gépkocsik törésszimulációja, alternatív energiaforrások kutatása, és atmoszférikus szimulációk a pontosabb időjárás-előjelzésekhez, közölték az Intel vezetői.

Az új rendszer legnagyobb teljesítményű része a National Center for Supercomputing Applications-ban (NCSA - A Szuperszámítógépes Alkalmazások Nemzeti Köpontja) lesz, amely helyileg a Illinoisi Egyetemen található Urbana-Champaignban. Az NCSA-nak három partnere van a projektben: a San Diego Supercomputer Center (SDSC) a San Diego-i Kaliforniai Egyetemen, az Argonne National Laboratory Chicago külvárosában, valamint a California Institute of Technology Pasadena-ban (Kalifornia).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #1
    hát lássuk mit tud, bár én nem lennék olyan bizakodó,m ert ezt a gépet szerintem nem azért építik, mert ez a legjobb, hanem mert ez valószínű a legolcsóbb. meg amellett elég gyors is, meg az intelnek kell ezzel a procival valami olyan, amivel megmutathattya, mit tud/nemtud, és szerintem állatinagy kedvezményt d hozzá... pl. ingyen kiköhög 3000 procit, ami neki szinte ingyen van, de barominagy reklám lkesz, ha a top500ben bekerül a top10be::) szerintem ez politika, és nem ésszerűség, de hát mind1... majd jó hangos lesz a sok sok ventillátortól::) 130Wos procik::)