JohnnyCage

Intel: Nem hagyjuk a licensz nélküli chipsetek kiadását!

Az Intel egyik magasrangú vezetője egy interjú során elmondta, hogy a cég minden támogatást megad a licenszelt Pentium 4 chipkészletek gyártóinak. Azt azonban nem hagyja a társaság, hogy a licensz nélküli chipsetek piacra kerüljenek.

Jason Chen, az Intel ázsiai részlegének általános menedzsere a napokban úgy nyilatkozott, hogy az új Pentium 4-es rendszerek igen gyorsan a Pentium III helyébe fognak lépni, mint az általánosan elterjedt PC megoldások. Chen megjegyezte, azok a társaságok, akik Pentium 4 chipset licenszt vásároltak az Inteltől, vagyis az ACER Labs. Inc. (ALi), a Silicon Integrated Systems (SiS), és az Analog Devices (ADI), számíthatnak a chipóriás teljeskörű támogatására. Azok a társaságok azonban komoly ellenállásra számíthatnak, akik licensz nélkül készülnek Pentium 4 chipkészletet kiadni - mondta Chen.

A VIA Technologiesről kérdezve Chen elmondta, hogy az Intel egyelőre nem döntötte el, hogy jogi lépéseket indít-e a P4X266 nevű, licensz nélküli chipsetjét a CeBIT Asia kiállításon komoly erőbedobással népszerűsítő cég ellen. Chen azt azonban leszögezte, hogy az Intel nem fogja engedni, hogy licensz nélküli chipsetek rontsák le a társaság partnerei (ALi,SiS,SDI) által kiadott termékek piaci kilátásait. Elmondása szerint az Intel nem fogja hagyni, hogy a licensz nélküli chipsetek eljussanak az alaplapgyártó cégekhez. Bár Chen ezt nem mondta, az elemzők szerint amennyiben az alaplapgyártók kiadják VIA P4X266-alapú alaplapjaikat, az Intel leállítja saját chipkészleteinek szállítását az adott cégek felé, sőt esetleg be is pereli őket.

A kínai Intel befektetésekről kérdezve a vezető elmondta, hogy a társaságnak komoly tervei vannak a térségben. Shanghai mellett már épül az a chiptesztelő és összeszerelő üzem, amelynek csak a jelenlegi első és második építési fázisa 200 millió dollárba fog kerülni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a harmadik építési fázisba lépés mikorra várható, mivel az Intel még jelenleg is egyeztet a kínai kormánnyal. Chipgyár várhatóan nem épül a térségben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #2
    Intel vs. VIA, már megy egy jó ideje, és még él a VIA :-)