Franczy

Az IBM kiáll a nyílt forrású szoftverek mellett

Az IBM vezetői az elmúlt napokban többször is azon véleményüknek adtak hangot, miszerint a Microsoft mostanában nagyon arrogáns módon támadja a nyílt forrású szoftvereket, ami egyrészt az elérni kívánt hatással éppen ellentétes hatást vált ki, másrészt pedig teljesen felesleges.

Tény, hogy az elmúlt hetekben a Microsoft több vezető személyisége is nagyon komoly propagandaháborúba kezdett a nyílt forrású szoftverek ellenében, mely háború egyébként nagyrészt a GNU GPL-re (General Public License) épül. A nyílt forrású szoftverek lényege, hogy a programozók számára a programkódokhoz szabad hozzáférés van biztosítva, ilymódon pedig operációs rendszerek és egyéb alkalmazások is készíthetők. A licencek azt azonban általában előírják, hogy amennyiben egy módosított kódú szoftvert valaki publikussá tesz, akkor kötelező nyilvánosságra hozni a forráskódban történt változtatásokat.

A Microsoft vezetői az elmúlt hetekben-hónapokban olyan vádakkal illették a nyílt forrású szoftvereket, hogy azok Amerika-ellenesek, és sértik a szellemi tulajdon fogalmát. Az utóbbi időkben nyílt forrás párti IBM azonban teljesen más véleményen van, és a cég vezetői azt állítják, hogy a Microsoft egyértelműen az árral szemben próbál úszni.

"Úgy gondolom, hogy a Microsoft utóbbi időkben történt megnyilvánulásait úgy lehet felfogni, hogy a szoftveróriás még az árvíz előtt megpróbálja megerősíteni a gátrendszerét. Ezt azonban nem éppen úgy teszi, ahogy azt illene, de végülis teljesen mindegy, mert az árvíz szépen lassan úgyis mindent elönt majd" - nyilatkozta Adam Jollans, az IBM Linux szoftverekért felelős európai részlegének marketing menedzsere.

Jollans egyébként nincs egyedül ezzel a véleményével, ugyanis az e héten megrendezésre került londoni Linux Expo 2001 kiállításon számos hasonló hangvételű előadásra került sor, de természetesen az előadások közben azért számos Linuxos újdonság is bemutatásra került.

"Szerintünk a szoftverek esetében a tulajdonjog hangoztatása felett már eljárt az idő. A világ az internet révén visszavonhatatlanul megváltozott, és úgy gondolom, hogy a Microsoft szimpla platformos stratégiája nem vezet majd eredményhez. Manapság szerintem az összekapcsolhatóság az egyik legfontosabb tulajdonság" - mondta Jollans.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #15
    ja, meg IE tele is van bugokkal, ami meg neha a so=ima HTML lapokon is elojon, de a kepkezelese meg 1enesen siralmas
  • ixyon #14
    hat nekik nincs otletuk, mit csinalhatnanak? es mar szerintem az a mukso, aki elkezdte nyomni a BSDt, mar az is 100*megbanta, hogy ilyen licenszt adott hozza.
  • Gab #13
    Jah, a BSD-t tényleg felhasználták, lásd némelyik UNIX szerverüket és a TCP/IP beállításokat akár. Tehát nem igazán érthető ez a harc: ha majd csak saját fejből dolgoznak, akkor hajrá, de addig is mondjuk egy MSN explorer-nél ne vegyék már át a Netscape ötletét az oldalsó bárral ;).
  • kako #12
    A helyzet az, hogy a szabad forraskodbol kivetel nelkul minden szoftverceg profital, neha meg akkor is, ha nem tud rola. A Microsoft ez esetben pontosan olyan mint az atlag amerikai, aki ugy dugja a szomszed feleseget, hogy hangos tole az utca, de ha a szomszed a sajatjat probalja, akkor elfordul, es fujjog. Az koztudott, hogy a Ms a BSD veret szivja, mert annak a licencelese engedi. Az IBM meg nemcsak elvesz, hanem ad is valamit a szabad szoftverek erdekeben. Es ez jo.
    Igy is lehet ismertsegre szert tenni, es akar bevonulni a tortenelembe is.
  • Joe #6
    A világ legnagyobb ERP cége az SAP. Ősidők óta nyilt a forráskódja. Pontosan ezért olyan sikeres, amilyen. Az emberek 99,99%-ának egyébként is tökmindegy, mert nem tudnak vele mit kezdeni... Teljesen zárt forráskód egyébként sem létezik, mert (szinte) mindent lehet debuggolni, legfeljebb macerás.
  • Lacc #3
    Nem hiszem én azt...
  • MuERTe #2
    eljön majd nemsokára az az idő mikor az M$ kétségbeesetten probálja linux kompatibilissé tenni a cuccait...
  • ixyon #1
    jaja
    linux rulla.
    majd az arviz elmossa a microsoftot!