JohnnyCage

Intel: A Linuxnak nincs helye az asztali gépekben

[ZDNET] Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója úgy gondolja, a Linuxnak megvannak a maga felhasználói, de mint asztali gépek operációs rendszere, nincs jövője mindaddig, amíg a Windowshoz hasonló mennyiségű alkalmazás nem lesz hozzá.

Az Intel vezető londoni látogatása során elmondta a sajtónak, szerinte a Linux túlzottan megoszik a felhasználási területet, illetve a felhasználókat illetően. Miközben a Linux egyre népszerűbb a szerverek közében, az asztali rendszerek felhasználói egyelőre inkább lemondanak róla, mivel egyelőre nem találhatóak meg alá azok az alkalmazások, amelyeket a felhasználók igényelnek.

A Linux támogatói úgy vélik, a idővel az asztali számítógépek felhasználói is áttérnek majd a Linuxra, beleértve az otthoni felhasználókat is. A Linux elterjedtsége ezen területeken néhány évvel ezelőtt a nulláról indulva érte el a mostani szintjét, és szerintük a Linux hódítása töretlenül folytatódni fog. Egyesek szerint azonban a Linux a jövőben is megmarad jelenlegi elterjedtségénél.

"A Linux szerepe nem olyan jelentős az asztali gépek körében, a szerverek között viszont annál nagyobb" - mondta a világ legnagyobb félvezetőgyártójának vezérigazgatója. "A Linuxot nem az átlagfelhasználóknak készítették." Craig Barrett szerint a kritikus pont az elérhető alkalmazásokban rejlik. Ameddig a Linuxhoz nem lesz olyan és annyi alkalmazás, mint a Windows rendszerekhez, addig "nincs helye az asztali gépekben."

A Dell vezetői nemrégiben hasonlóan foglaltak állást az ügyben, miközben más cégek, mint például a Hewlett-Packard komolyan támogatni szeretnék a Linuxot, legfőképpen asztali rendszerekben való elterjedését. Újabban egyes gyártók előtelepítik az ingyenes Linux operációs rendszert számítógépeikre, növelve a rendszer ismertségét.

Az Intel Barrett véleménye ellenére természetesen támogatja a Linux vonalat, legfőképpen a szerverpiacon, aholis a társaság az új IA-64 elnevezésű, 64 bites arhitektúrájára is át szeretné ültetni a rendszert. Bár a legtöbb Linux szerverrendszer Intel hardveren fut, a gépekre általában nincs előtelepítve az operációs rendszer.

A Linux részesedése a szerverpiacon egyre jobban növekszik. A pontos adatok jelenleg nem ismertek, mivel a piackutató cégek egymással ellentmondó adatokat közölnek. Az IDC szerint a Linux a szerverek terén 30% körüli részesedéssel bír, de például a Gartner szerint ez az érték csak 8,6%.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nores #15
    Winux - miért nem keresztezik a windowst a linuxszal, egyesítve mindkettő előnyét. Persze ez a Winux elég perverzül hangzik.
  • Mike #13
    Wintel
  • Alamos #4
    Én már csak arra várok, mikor az új AMD procikat kiadják, amiben a szintén új Intel SSE2 lesz, na és persze az AMD által kifejlesztett is. Akkor bebizonyosodik, hogy tényleg az AMD a jobb. Mivel megszerzik a játékok, és más hasonló programokhoz a támogatást vele. Ugyanis az Intel csak amiatt kezeli gyorsabban a játékokat. Ezután már remélem észreveszik az Intelnél is, hogy mekkora baklövést csináltak korábban a szerződésben, mivel azzal az AMD már minden téren gyorsabb lesz, nem csak az irodai programokban.
    Azért az is furcsa, hogy az AMD 1,4 vagy 1,5 Ghz-es proci gyorsabb, mint egy 1,7 Ghz P4.

    Na mind1. Aki játszani akar annak is elég egy AMD, mivel a pentiumnak a gyors gépeit úgy se tudja senki se még kihasználni. Amikor meg már ki fogják, akkor úgy is kevés lesz hozzá a mai maxos gépek kakaója.
    Azt meg nem értem, minek kell valakinek egy 100 FPS-es gép, ha már mondjuk 70-80 körül se akad sehol . Arra felvágni, hogy hú milyen gépem van, meg már szerintem őrültség, de ha van rá pénze, akkor tartsa is fenn örökre, hogy neki mindig a legújabb van meg. Ne csak 1x legyen olyan, hogy nála így meg úgy. Az Intel meg úgy is akkor olyan árakat fog szabni, ha elkezdik a legjobb gépeit nagytételben felvásárolni. (ez már tényleg csak üzletpolitika)