Franczy

Hal: új beszédfelismerő szoftver

Készítői szerint a keresztségben Hal nevet kapott "számítógépes kisgyerek" az első olyan mesterséges intelligenciával ellátott program, mely képes megérteni akár az emberek hétköznapi társalgási nyelvét is.

A fejlesztők reményei szerint a programot hamarosan olyan nyelvi képességekkel sikerül majd ellátniuk, melyek nagyjából egy ötéves gyerek nyelvi tudásszintjének felel meg. Szakértők szerint amennyiben ez sikerül, akkor nincs már messze az az idő, amikor számítógépeinket billentyűzetek nélkül, szóban utasíthatjuk különböző feladatokra, de akár el is beszélgethetünk majd velük.

A páratlanul új működési elveket felhasználó szoftvert a Tel Aviv-i (Izrael) Artificial Intelligence Enterprises cég fejlesztette ki. A programmal folytatott kísérletek alatt független szakértők szerint olyan párbeszédet sikerült létrehozniuk, mint amilyen egy felnőtt és egy körülbelül másfél éves gyerek között jöhet létre. Ez elsőre nem hangzik valami túl biztatónak, de ne felejtsük el, hogy néhány gyerek már ilyen korban is elég jól beszél, valamint, hogy a fejlesztések még elég korai stádiumban vannak.

Jason Hutchens, a fejlesztőcég egyik vezető tudósa szerint az általuk jelenleg fejlesztett páratlanul új rendszer a közeljövőben akár forradalmasíthatja is az elektronikus berendezéseket.
"Amennyiben sikerül elérnünk az általunk kitűzött terveket, akkor az új szoftver felhasználási köre szinte végtelen lehet." - nyilatkozta Hutchens.

Hutchens szerint a Hal nevű rendszer már most is könnyedén végrehajt bizonyos szóbeli utasításokat és működése nem hasonlítható az eddigi hasonló rendszerek elég merev, emberszerűtlen működéséhez. A szoftver már a jelenlegi fejlesztési stádiumában is képes különbséget tenni a nagyon hasonló mondatok között, de a jövőben akár humorral is rendelkezhet majd.

A fejlesztők szerint a Hal szoftver az eddigi hasonló célra írt programoktól eltérően nem a már megszokott óriási adatbázisokat, és az ezekhez készült, statisztikai eljárásokon alapuló technikákat használja, hanem az ember nyelvtanulási mechanizmusához hasonló megoldásokon alapszik. A szoftver méretére és hardver igényeire jellemző, hogy a program akár egy egyszerűbb hordozható számítógépen is kitűnően futtatható. A Hal jelenleg párszavas angol mondatok megértésére képes, de a fejlesztők szerint nagyon könnyen "tanul" meg más nyelveket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!