JohnnyCage

Új mp3 formátum a Real Audio 8 és WMA legyőzésére

[IDG] A lassan már egy évtizedes múltra visszatekintő mp3 digitális audió formátumot a Thomson Multimedia SA és a Fraunhofer Institute nemrégiben olyan módosításokkal látta el, amely megduplázza a hangtömörítés hatékonyságát.

Az új formátum, amely az MP3 Pro nevet kapta, feleakkora tárterületen képes egy adott audiófelvételt eltárolni, mint az mp3 úgy, hogy eközben a minőség egyező lesz a kétszer nagyobb mp3 fájléval. Az MP3 formátum két megalkotója csütörtökön kiadta az új, módosított formátum első kódoló/dekódoló szoftverét (codec) az RCA.com weboldalon.

Az új kiadás "egyező, vagy jobb teljesítményre képes, mint a Microsoft Windows Audio 8" - mondta Dave Arland, a Thomson szóvivője. Az mp3pro "drasztikusan megnöveli a hangminőséget azonos bitráta mellett". Az mp3pro formátum segítségével egy audió fájlt 64 kbps bitráta mellett tudunk CD-közeli minőségben betömöríteni. Ez nagyjából megegyezik a Windows Audio formátum teljesítményével, és kétszer jobb, mint a hagyományos mp3. Egy 128 kbps bitrátájú, CD-közeli minőségű zenefájl eddig 1 MB-ot foglalt percenként. Az mp3pro egyező hangminőséget produkál percenként fél MB tárterület felhasználása mellett.

Az eredeti mp3 codec kihagyott néhány magasabb frekvenciuájú hangot az alacsony bitrátájú tömörítés hibáinak kiküszöbölése végett - mondta Arland. Az eredmény ezért inkább hasonlított egy kazetta hangzására, mint egy CD-jére - mondta. Az mp3pro fájlok két sávot tartalmaznak hangcsatornánként: egy a megszokott mp3-makhoz hasonló, a másik pedig kifejezetten a magasabb hangokat tárolja el. Az mp3pro "jelentősen feljavítja a magas hangok tisztaságát, megnöveli erejüket az eredeti szintre."

Az új mp3pro fájlok bizonyos fokon kompatibilisek lesznek az eredeti mp3 változatokkal. Az mp3pro lejátszók minden további nélkül lejátsszák majd az mp3 fájlokat is, az mp3 lejátszók viszont nem ismerik majd fel az mp3pro magashang-sávját, amely így nem lesz felhasználva a hang reprodukálásakor, rontva a zene minőségét.

Az új mp3pro formátum jelenleg nem fog másolásvédelmi képességeket tartalmazni, mert a Thomson vezetői szerint még nem dőlt el, szükség lesz-e rá. Arland azonban leszögezte, ha a jövőben szükségét látják, beépítik a másolásvédelmi funkciókat, ami elmondása szerint nem túlzottan nehéz feladat.

Az mp3pro fájlok várhatóan a számítógépek mellett a hordozható eszközökben is hódítani fognak, mivel ameddig a flash memóriák ára a jelenlegi igen magas szinten marad, a jobb tömörítés miatt megduplázódó tárolókapacitás nagy érték. Az új szabvány alkalmazóinak 7,50 dollár licenszdíjat kell majd fizetniük a codec-ért eladott lejátszó egységenként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Speedy Gonsales #24
    Többé-kevésbé jó hírem van...
    Egy-két német download site-on le lehet tölteni a Steinberg My MP3 Pro nevű programot, ami 160kb/s -en is (jóval több, mint 64!) lehetővé teszi az MP3pro kódolást.
    Amúgy nagyon jó lejátszó progi. Eddig ebből sikerült a legjobb hangzást kicsikarni...
    Rossz hír:
    1. Nem emlékszem, melyik oldalról szedtem le. (Biztos megtalljátok)
    2. Tényleg nem azonos a minősége a régi MP3-mal, azonos bitrátán.
    Ez a progi és a Winemp a megfelelő pluginnal királyul lejátsza, de próbáltam MP3 CD playerrel, és hát majd elsírtam magam. A magas hangok szinte elvesztek. Kissé fátyolos az egész. (Pedig az MP3pro kitalálói azt ígérik, hogy azonos bitráta mellett a hagyományos lejátszókkal is a régivel azuonos hangzást, sót, attól egy kicsivel jobbat lehet elérni.
    Hozzáteszem, hogy a pro kódolásra a Fraunhofer féle progi (plugin vagy mi ...) van beépítve, amit ugye már az Audiograbberben sem használunk, mert nem túl jó. A Lame 1000-szer jobb. Nekik kellene már valamivel kijönni...
    Hát ez van.
    Jó keresgélést a németeknél!
  • Benedekco #21
    hmmm
  • Bith #20
    Nem is túl nehéz!
    Feltörni meg aztán végképp nem az :)))).
  • Tomcat.no1 #19
    Szeritem nem rossz ez az mp3pro márcsk azért is mert habár rosszab minőségben de a hagyományos lejátszón is le lehet játszani valamint az új lejátszó a régieket is gond nélkűl játsza. Ezzel szemben a VQF ill. a WMA minősége szerintem 64kbps -on rosszab az mp3pro-énál és rádaásúl inkompatibilis az mp3-mal, arrol nem is beszélve, hogy a VQF és a WMA rendszerigénye nagyobb mint az mp3pro-é ami azért fontos lehet még akkor is ha 10Ghz-es gépek lesznek mert ha nem csak egy vagy két dolgot akarok csinálni zenehalgatás közben hanem többet is akkor majd kibukik a rendszerigény mértéke...
  • Andris #13
    mp4 már rég van! csak szar mert csak annyi újítást tartalmaz hogy nem sztereoba hanem 4 csatornán tárolja a hangot, és szinte nincs semmi ami lejátsza :(
  • ixyon #11
    ez félmegoldás, mert már kellett valamit lépni azért, hogy az mp4 előtt legyen valami cuccuk, ami vetélkedik a többivel, 1 ilyet 1 jobb programozó 2 hét alatt összeüt, mert a gépek teljesítménye sokszorosára nőtt, és így erősebben lehet kódolni. majd ha jön az mp4, majd akkor meg már mindenki suxxol, mert az tudni fog v.mit
  • Lez #6
    Hajrá, csak így tovább! Le a WMA-val! :)
  • matula #2
    1 mb.........133,3 kbit/s........cd közeli minőség?
    ne vicceljenek már..........hülye duma........