Mikeyy

Game Boy: régen és most

A Nintendo megkezdte az első Game Boy Advance szállítmányok küldését az Egyesült Államokba. Az új játékgép sok újítást, és újgenerációs játékokat hoz a hordozható játékeszközök piacára. Ennek örömére röviden tekintsük át a hordozható elektronikus eszközök történetét.

Az elmúlt jó néhány évben a Game Boy volt a hordozható elektronikus játékok szimbóluma, azonban a kezdetek óta a hordozható elektronikus eszközök hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A készülék 1989-ben került a piacra, és összesen 4 szürkeárnyalat megjelenítésére volt képes, ezen kívül a grafikák is kockásak, pixelesek voltak. A kijelző nem volt megvilágítva, így külső fényforrásra volt szükség annak használatához.

Abban az időben azonban nem a Game Boy volt az egyetlen hordozható játékrendszer, ugyanis még abban az évben az Atari is megjelentette Lynx nevű szerkentyűjét, illetve két évvel később a Sega is piacra dobta a Game Gear-t. Mindkét játékrendszer jobbnak tűnt bizonyos szempontokból: alakjuk sokkal stílusosabb volt, megvilágított kijelzővel rendelkeztek, és ráadásul több szín megjelenítésére is képesek voltak.

Ezeknek az extráknak azonban megvolt az ára, ugyanis áramfogyasztásuk hatalmas volt. 6 elem segítségével a színes, kivilágított rendszereken összesen 6 órán keresztül lehetett játszani, a Game Boy viszont 4 elem segítségével 30 óra játékidőt biztosított. Így az idő múlásával a Lynx és a Game Gear a dinoszauruszok sorsára jutott, a Nintendo azonban folyamatosan kisebb változtatásokat eszközölt készülékén a hatékonyság növelésének érdekében.

A GameBoy 7 éven keresztül nem esett át nagyobb változtatásokon, azonban 1996-ban 30 százalékkal kisebb lett, és a kijelzője és élesebbé vált. 1998-ban megjelent a Game Boy Color, amely 56 szín megjelenítésére volt képes, és csak 2 elem kellett a működtetéséhez. 1991-es megjelenése óta világszerte összesen 110 millió Game Boy-t adtak el. A Game Boy Advance egy újabb lépés a hordozható játékeszközök evolúciójában: teljesen új külsővel rendelkezik, kijelzője nagyobb a hagyományos Game Boy-énál, felbontása 240X160, 511 szín megjelenítésére képes, és 32 bites processzor található benne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!