Franczy

A konzolpiac kilátásai

Egyre növekszik a konzolok piaca, a verseny egyre gyilkosabbá válik. Jelenleg a PS2 a menő, a Sega ugylátszik kiszorult, de a jövőben az XBox és a Nintendo megjelenése boríthatja az asztalt.



Egy ködös szombat délután Tokió egyik utcáján nagy tömeg áll sorba egy üzlet előtt. Az üzlet elektronikus játékokkal kereskedik, így már nem is kérdéses, hogy az emberek a Sony legutóbbi játékgépéért, a PlayStation 2-ért állnak sorba türelmesen. Már majdnem egy év telt el a várva várt Sony PlayStation 2 megjelenése óta, de a vékony, fekete játékkonzol dobozért még sok esetben manapság is sokaknak sorba kell állniuk, hiszen akkora sikere van a konzolnak. A videojáték fanatikusok egyértelmű indokokat sorolnak fel akkor, amikor arról kérdezik őket, hogy miért is olyan jó ez a PlaStation 2: kiváló grafika, fergeteges hanghatások és semmihez sem hasonlítható játékélmény.

A játékkonzolok piaca persze nem mindenhol olyan könnyen áttekinthető és virágzó üzletág, mint Japánban, hiszen például az Egyesült Államokban az elmúlt év folyamán visszaestek a játékgépek eladásai. Óriási harc dúl a konzolok piacán, így aki akár csak egy kicsit is lemarad a piacvezetőktől, az könnyen bedobhatja a törülközőt, példa erre a Dreamcast konzolokat gyártó Sega cég, mely az elmúlt héten jelentette be, hogy kiszáll a játékgép hardver piacról, és ezután már csak szoftvereket fog fejleszteni. Szakértők szerint ez a tendencia minden valószínűség szerint tovább fog folytatódni, ami az egyszerű játékosok részére nem biztos, hogy túl jó.

"A Sega nem az egyetlen cég, melynek kényszerűen ki kellett szállnia a konzol piacról. A közeljövőben más gyártókkal is előfordulhat, hogy egyszerűen már nem lesz anyagi keretük újabb termékek kifejlesztésére. Szerintem a Microsoft féle Xbox bírja majd legtovább a versenyt." - nyilatkozta elég pesszimistán Hiroshi Yamauchi, a Nintendo 64-es konzol gyártójának a Nintendo cégnek az elnöke.

Habár a Sony PlayStation 2 nagy sikert aratott a játékosok körében, a Sony számára nagyobb, előre nem tervezett költségeket jelent a konzol gyártása. Ezenkívül a PlayStation 2-ben használt grafikus chip körül is gyártási nehézségek adódtak, így a japán piac folyamatos ellátásának érdekében az amerikai szállítmányok számát drasztikusan csökkenteniük kellett. Ezek a problémák olyan mértékűek, hogy a második legnagyobb, fogyasztói elektronikus eszközöket gyártó cégnek, a Sony-nak az előrejelzések szerint a tervezettnél 50 százalékkal kisebb lesz az éves nyeresége.

A Nintendo 64 utódja, a Gamecube idén júliusban jelenik majd meg, a Microsoft féle Xbox konzol pedig Japánban még az ősszel forgalomba kerül. A játékosok pedig csak reménykedhetnek, hogy a játékkonzolok piacán nem sikerül majd a Microsoftnak olyan monopol helyzetbe kerülnie, mint amilyen helyzetben jelenleg a PC-k piacán van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nyunyu #21
    Maximum aranyaiban lesz tobb jo progi. darabra biztosan nem...
  • Astard #20
    Ezt egy vérbeli fejlesztő mondta a Naughty Dog-tól:
    Van néhány fejlesztő (Oddworld...) aki lemondta a PS2 való fejlesztését, mert x-re könnyebb programozni, illetve marad több ideje a kiadásig. A lusta fejlesztők tehát mennek x-box-ra, nem baj legalább több jó PS2/(GameCube) program lesz.

    A nagy fejlesztők úgy látják hogy ha az X-Box mindent belead akkor is csak fej-fej mellett lesz a GameCube és a PS2 mellett. De hol van még a kiadás mennyi bug stb lehet még...
    A m!cro$oft-tól távol áll a minőségi munka, meg az a PC-s alap, egy konzolnak, hát(???).

    picipuha SUXXX!
    PS2, GameCube Rulez!!!

    That's all.
  • Deadman #13
    Azért a projektoromon másképp néz ki, mint ezen a 13kbájtos JPEG képen :)

    És nekem pl. eszem ágában sincs eladni, megfér a DC mellett.
  • kowajano #12
    Jo képet csinál ez lenne a PS2 :)))
  • Dikkma #4