JohnnyCage

A Japan Telecom elhalasztja a 3G hálózat kiépítését

[Reuters] A Japan Telecom Co. Ltd., Japán harmadik legnagyobb mobilkommunikációs szolgáltatója elhalasztja a korábban már beharangozott 3G mobilhálózat kiépítését.

Japán harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója kedden jelentette be, hogy a cég el fogja halasztani a tömérdek reklámmal beharangozott harmadik generációs, (3G) nagysebességű vezetéknélüli adatátvitelt (is) lehetővé tévő mobilhálózat kiépítését 2002. októberére. A cég J-Phone elnevezésű vezetéknélküli részlege korábban az idei év decemberére tervezte az elsőként a nagyobb városok körül kialakítandó hálózat első üzembelépési idejét. A módosított tervek miatt ez az időpont most 2002. júniusra változott, ami több, mint egy éves lemaradást jelent a Japán mobilszolgáltatói piacot vezető NTT DoCoMo Inc.-hez képest.

"Sajnáljuk, hogy nem tudjuk jobban kiszolgálni a felhasználók igényeit" - mondta Haruo Murakami, a Japan Telecom elnöke hozzátéve, hogy a késést a legjobban megfelelő technológiák bevezetése indololja, és nem a magas üzembehelyezési költségek.

A mostani hír egy héttel azután került nyilvánosságra, hogy az angol tulajdonú Vodafone Group Plc. 15%-ról 25%-ra növelte tulajdonrészét a japán társaságban. A lépést akkor azzal magyarázták a szakemberek, hogy a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a Vodafone a japán piacon kívánja tesztelni a 3G rendszert.

Európában már korábban kételyek merültek fel a 3G iránti igényt illetően, és az új 3G hálózatok Európában is késni fognak az igen magas frekvenciaengedély-díjak, valamint a nagy kiépítési költségek miatt. A mobilkommunikációs ipar csak Európában több, mint 100 milliárd dollárt költött a 3G rendszerekre ezidáig. Várhatóan a hálózatokhoz hasonlóan szintén később fognak megjelenni a 3G hálózatokra készülő mobiltelefonok és egyéb digitális hordozható eszközök is.

A Japan Telecom konkurense, a japán mobilpiacot vezető NTT DoCoMo a világon elsőként tervezi bevezetni a 3G hálózatot, május 31-ei indulási időponttal. A cég képviselői megerősítették, hogy a társaság egyelőre nem tervez módosítani a terveken. Japán egyébként több hasonló eszköz és rendszer tesztelésének is otthont ad. A legújabb elektronikai eszközöket általában Japánban adják ki először, ahol az emberek igényt is tartanak az efféle újdonságokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!