SG.hu

A Foxconn és az Nvidia közösen készíti el Tajvan leggyorsabb szuperszámítógépét

Az Nvidia megerősítette, hogy az elektronikai beszállítóként működő Foxconn-nal együttműködve építi meg Tajvan legerősebb MI szuperszámítógépét.

A Hon Hai Kaohsiung Supercomputing Center projektjében az Nvidia Blackwell architektúrája fog dolgozni a 90 exaFLOPS „MI számítási teljesítmény” elérése érdekében. Az FP4-es pontosságú rendszer várhatóan számos MI-vezérelt alkalmazást támogat majd az olyan iparágakban, mint az intelligens gyártás, az egészségügy, a robotika és az autonóm vezetés. A Foxconn számára ez nagy ugrás a nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) területére, ami mutatja a cég az intelligens- és elektromos járművek területén meglévő ambícióit, és hogy a társaság egyre inkább integrálja a mesterséges intelligenciát az üzleti tevékenységébe.

A rendszer több mint 2000 GB200 NVL grafikus kártyát fog tartalmazni, amelyeket fejlett MI-modellek képzésére terveztek. A várakozások szerint az Nvidia által vezérelt architektúra akár 130 TBps sávszélességet is támogatni fog a kommunikációhoz, és várhatóan az Nvidia DGX Cloud Infrastructure és Spectrum-X hálózati keretrendszereket is tartalmazni fogja a skálázható MI modellképzés támogatása érdekében.

A Foxconn, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója és az iPhone-beszállítója többek között a félvezető-tokozás és az elektromos meghajtás területén is terjeszkedik, és a ma bejelentett együttműködéssel Tajvan növekvő jelentőségét kívánja megerősíteni a globális MI- és HPC-ágazatban. A vállalat szerint a robotikától az orvosi kutatásig számos iparág profitálhat az új szuperszámítógépes erőforrásokból, és Tajvan a nagyszabású mesterséges intelligenciafejlesztés fontos szereplőjévé válhat. "Az Nvidia Blackwell platformja által működtetett új MI szuperszámítógép a világ egyik legnagyobb teljesítményű számítógépe lesz, amely jelentős előrelépést jelent a hatékonyság terén” - mondta James Wu, a Foxconn alelnöke.

A partnerség tükrözi az általánosabb iparági trendeket, amelyek szerint egyre több gyártó igyekszik dominálni az MI és a HPC területén. Tajvan, amely már most is vezető szerepet tölt be ezeken a területeken, a fejlett számítástechnika globális központjaként akarja megszilárdítani szerepét. A Hon Hai Kaohsiung Center a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a telepítést, és 2026-ra várható az üzembe helyezés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!