SG.hu

A Microsoft a Blackrock alappal társulva 100 milliárd dollárt költ az MI-re

"A mesterséges intelligencia infrastruktúrájához és az azt működtető új energiához szükséges tőkeberuházások meghaladják azt, amit egyetlen vállalat vagy kormányzat finanszírozni tud” - mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke.

A nagy techcégek mindent megtesznek a mesterséges intelligencia működtetéséhez szükséges infrastruktúra létrehozásába, hogy a ChatGPT-hez hasonló (és azon túlmutató) generatív MI-termékeket emberek százmilliói számára elérhetővé tegyék világszerte. Ez a törekvés MI-gyorsító chipek, adatközpontok, sőt, egyes esetekben még új atomerőművek építését is magában foglalja, amelyek ezeket az adatközpontokat működtetik. Ennek jegyében a Microsoft, a BlackRock, a Global Infrastructure Partners (GIP) és az MGX bejelentett egy új hatalmas beruházási partnerséget Global AI Infrastructure Investment Partnership (GAIIP) néven.

A társulás célja kezdetben 30 milliárd dollárnyi magántőke bevonása, ami később 100 milliárd dollárnyi teljes befektetéssé válhat, ha az adósságfinanszírozást is beleszámítjuk. A csoport adatközpontokba és a mesterséges intelligencia fejlesztését támogató energetikai infrastruktúrába fog befektetni. A Microsoft partnerei a mély zsebükről nevezetesek. A BlackRock világszerte trilliárdos vagyont kezel, az MGX pedig - amely az év elején alakult- Abu Dhabi stratégiai fegyvere az MI-beruházások terén, az Egyesült Arab Emírségek jelentős szuverén vagyonának támogatásával.

Az új alap főként az Egyesült Államokban tervez befektetni, de némi pénz a partnerországokba is jut. Az Nvidia azzal fog segíteni, hogy megosztja, amit az adatközpontok építéséről tud, de a Microsoft azt mondja, hogy támogatni fogja „a nyílt architektúrát és a teljes ökoszisztémát”, amely számos vállalat számára biztosít majd infrastruktúrához való hozzáférést a gyártósemleges szabványok használatával.

A projekt egy olyan időszakban jön létre, amikor az MI számítási teljesítmény iránti kereslet gyorsan növekszik, az energiafelhasználással kapcsolatos kritikákkal együtt. A nagyméretű nyelvi modellek képzése és a következtetések futtatása jelentős számítási erőforrásokat igényel, ami viszont rengeteg energiát emészt fel. A Microsoft a ChatGPT-t az Azure szervereken működteti, de saját adatközpontjait is fejleszti a megnövekedett igények kiszolgálására.

Bár a GAIIP elsősorban a hardverre és az energetikai infrastruktúrára összpontosít, a kezdeményezésnek mélyreható hatásai lehetnek. Az erősebb mesterséges intelligencia-infrastruktúra gyorsabbá teheti a következő generációs mesterséges intelligencia-modellek (például a mesterséges intelligencia rajongói körében amúgy is nagyon várt GPT-5) fejlesztését, felgyorsíthatja a meglévő, nagy számításigényű modelleket (például az OpenAI új o1 modelljét), és különböző iparágakban új, neurális hálózaton alapuló alkalmazások fejlesztését indíthatja el.

A mesterséges intelligencia infrastruktúrájába történő ilyen hatalmas beruházások azonban valószínűleg a környezeti hatásokkal kapcsolatos kérdéseket is felvetnek, mivel kritikusok szerint a mesterséges intelligencia nem éri meg a költségeket. Ugyan néhány MI-adatközpont 100 százalékban megújuló energiát használ áramellátásra és hűtésre, de ezek messsze kisebbségben vannak. Addig is az atomenergia áthidalhatja a szakadékot, és a Microsoft megpróbálja ezt megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!