SG.hu

Betiltja a távmunkát az Amazon

Az Amazon közölte a munkatársakkal, hogy a jövő év elejétől heti öt napot benn kell dolgozniuk az irodába. Ez a világjárvány óta általánossá vált távmunka egyik legszigorúbb vállalati visszaszorítása.

"Úgy döntöttünk, hogy visszatérünk ahhoz, hogy úgy legyünk az irodában, mint a COVID kitörése előtt” - írta Andy Jassy vezérigazgató a dolgozóknak világszerte elküldött feljegyzésében. "Megfigyeltük, hogy csapattársainknak könnyebb tanulni, modellezni, gyakorolni és erősíteni a kultúránkat; az együttműködés, az ötletelés és az innováció egyszerűbb és hatékonyabb. A világjárvány előtt nem volt magától értetődő, hogy az emberek heti két napot távolról dolgozhattak, és ez a jövőben is így lesz” - mondta Jassy. Hozzátette, hogy kivételt képeznek majd a beteg gyermekkel, családi vészhelyzetben lévő alkalmazottak, vagy olyan programozási projektek, amelyek elszigeteltebb környezetet igényelnek.

2023 végén a vállalatnak mintegy 1,5 millió teljes és részmunkaidős alkalmazottja volt a szabályozói bejelentések szerint. Bár ezek túlnyomó többsége órabéres raktári dolgozó vagy kézbesítő sofőr, még mindig több százezer irodai alkalmazottja van. Az Amazon korábban is élen járt az irodába való visszatérési törekvésekben, így a továbbra is rugalmasabb feltételeket kínáló technológiai cégek közül negatív irányban kiemelkedik. A Google annyit követel meg a munkatársaktól, hogy hetente háromszor jelenjenek meg valamelyik épületében, és sok startup cég továbbra is teljesen távmunkában dolgozik.

Tavaly májusban az Amazon az egész vállalatra kiterjedő háromnapos irodai jelenléti szabályt vezetett be, és agresszívan ellenőrizte a politikát: nyomon követte, hogy az alkalmazottak mikor jelentkeztek be és ki az épületekből, és figyelmeztette azokat, akik tartósan nem tartották be a szabályokat. "Az irodában való együttlétnek jelentős előnyei vannak” - írta Jassy. "Az elmúlt 15 hónap megerősítette a meggyőződésünket az előnyökről”. Más ágazatokban, például a pénzügyi szolgáltatásokban is léteztek ötnapos kötelező politikák, de jellemzően csak bizonyos alkalmazottak, például a kereskedők és a felsővezetők számára. Tavaly a JPMorgan Chase azt mondta igazgatóinak, hogy teljes munkaidőben benn kell dolgozniuk, hogy példát mutassanak a vállalat többi tagja számára, és segítsenek a fiatalabbak képzésében.

Jassy 1997 óta dolgozik az Amazonnál, és 2021 közepén váltotta az alapító Jeff Bezost a főnöki székben. Számos más kezdeményezést is felvázolt, amelyek célja az e-kereskedelmi és felhőóriás felpörgetése. Létrehozott egy „bürokrácia-postafiókot” a munkatársak számára, hogy jelentsék a „szükségtelen és túlzott folyamatokat vagy szabályokat amelyeket fel kell számolni”. A vezérigazgató bejelentette a középvezetés leépítését is, amelynek célja, hogy a jövő év első negyedévének végére 15 százalékkal növelje az „egyéni közreműködők” és a vezetők arányát. "Mivel olyan gyorsan és jelentősen növeltük a csapatainkat az elmúlt években, érthető módon rengeteg menedzsert vettünk fel” - írta. „Ez olyan visszásságokat hozott létre, amelyeken szeretnénk változtatni, pl. a döntési értekezletek előértekezletei, vagy a vezetők hosszabb sora, akik úgy érzik, hogy át kell tekinteniük egy témát, mielőtt azt engedélyeznék.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Egyreszt azert rendelnek be mindenkit az irodaba, hogy a vezetoknek legyen kit vezetniuk, masreszt rajottek, hogy sok teruleten a vezetok aranya a dolgozokhoz kepest tul nagy lett. Nekem ez tobbszorosen rossz uzleti dontesnek tunik, bar valamennyire probalnak korrigalni. (a profitnoveles erdekeben)

    A tenyleges szakemberek kozzul viszont szerintem sokan el fognak menni a lepes hatasra.