SG.hu

19 milliárd dollárt költött adat­köz­pon­tokra egy év alatt a Microsoft

A Microsoft bevétele 15 százalékkal nőtt, de a Wall Street azt figyeli, hogy az MI-be való befektetés megtérül-e.

A Microsoft az agresszív mesterséges intelligencia-beruházások első teljes pénzügyi évét vegyes eredményekkel zárta, ami rossz hír azok számára, akik aggódnak amiatt, hogy a nagy techcégek mennyit költenek az MI-re. A tavaly áprilistól júniusig tartó időszak árbevétele elérte a 64,7 milliárd dollárt, ami 15 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - jelentette a vállalat. A nyereség 10 százalékkal, 22 milliárd dollárra nőtt. Az eredmények felülmúlták a Wall Street várakozásait és a Microsoft saját előrejelzéseit. A vállalat felhőalapú számítástechnikai üzletága azonban nem nőtt olyan gyorsan, mint amire a befektetők számítottak, ami miatt a részvények árfolyama több mint 6 százalékkal esett a zárás utáni kereskedésben.

Az Azure - a Microsoft felhőmárkája, amely az MI-szolgáltatásokat is magában foglalja - az árfolyam-ingadozások figyelembevételével 30 százalékkal nőtt a negyedévben. A befektetők azt remélték, hogy 30-31 százalék közötti növekedést érnek el, ahogyan azt a Microsoft közölte velük. A befektetőkkel folytatott beszélgetésen Satya Nadella, a vállalat vezérigazgatója és Amy Hood pénzügyi vezető azt mondta, hogy a Microsoft többet is el tudott volna érni, ha elegendő adatközpont-kapacitással rendelkezik - és hogy ezek a korlátok 2024 végéig fennmaradnak. Hozzátették, hogy az MI-beruházások új ügyfeleket vonzanak a Microsoft felhőüzletágába.

A nyereségjelentésből kiderül, hogy a vállalat milyen hatalmas összegeket költ az adatközpontok építésére és az MI-technológiát működtető drága chipek beszerzésére. A Microsoft tőkeköltségei 2022 vége óta minden negyedévben nőttek: a Microsoft az elmúlt negyedévben közel 19 milliárd dollárt költött erre, több mint kétszer annyit, mint két évvel korábban. A befektetők azután fordították figyelmüket a Microsoft kiadásaira, hogy az Alphabet - a Google anyavállalata - lassuló növekedésről és a tőkekiadások 91 százalékos növekedéséről számolt be, ami a múlt héten a technológiai részvények eladását váltotta ki.

A piacok általában nagyobb mozgásteret adnak a Microsoftnak a költekezésre, mint más vállalatoknak - mondta Rishi Jaluria, az RBC Capital Markets befektetési bank elemzője. Ez azért van így, mert a Microsoft nyilvánosságra hozott néhány részletet az MI-eladásairól. "Van egy MI halo hatás, amely a Microsoft többi üzletágára is kihat” - mondta Jaluria. A Microsoft közölte a befektetőkkel, hogy a következő, júliustól 2025 júniusáig tartó pénzügyi évben valamivel alacsonyabb üzemi nyereségre számíthatnak, és hogy a tőkeköltségei tovább nőnek, mivel még többet fektet be az MI-be. A vállalatnak erős pozíciója van a technológiában a ChatGPT mögött álló startupba, az OpenAI-ba történt 13 milliárd dolláros befektetése révén. A Microsoft az OpenAI rendszereihez való hozzáférést saját ügyfeleinek értékesíti, és részesedést kap az OpenAI által közvetlenül az ügyfeleknek végzett eladásokból is, mivel az OpenAI a Microsoft felhőalapú számítástechnikai infrastruktúráját használja.

A legutóbbi negyedévben a mesterséges intelligencia 8 százalékponttal járult hozzá a vállalat felhőalapú számítástechnikai növekedéséhez, többel, mint az előző negyedévben. Ez azt jelzi, hogy a felhőüzletág nem mesterséges intelligenciával foglalkozó részeinek növekedése kissé lelassult. "Amint eladható kapacitás áll rendelkezésünkre, eladjuk” - mondta Brett Iversen, a Microsoft befektetői kapcsolatokért felelős vezetője. Hood elmondta, hogy júniusban néhány európai piacon is gyengült a felhő iránti kereslet.

A Microsoft irodai szoftvereinek, köztük az Excel és a Teams értékesítése 12 százalékkal nőtt. Ezek már tartalmaznak a vállalat által a szoftverekbe épített új MI funkciókat - Nadella szerint sok ügyfél kiterjeszti kísérleti programjait, hogy több alkalmazottnak adjon hozzáférést az MI eszközökhöz. A videojátékok - a Microsoft egyre fontosabb fogyasztói üzletága - 3,5 milliárd dollárról 5 milliárd dollárra nőtt, ami az Activision Blizzard játékkiadó tavaly lezárt, 69 milliárd dolláros felvásárlásának köszönhető. A személyi számítógépes üzletág más részei szerényebb növekedést értek el. Az új személyi számítógépekre előre telepített Windows szoftverekből származó bevétel 4 százalékkal, az előző negyedévinél kisebb mértékben nőtt, mivel a világjárványból kikerülve lanyhul az új személyi számítógépek iránti kereslet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!