SG.hu

Londonban hamarosan drónok szállítják a vért a kórházak között

Az Apian brit startup, az Alphabet drónvállalata, a Wing és az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata közös kísérleti programjának részeként hamarosan drónok szállítják majd a vért két londoni kórház között.

A hat hónapos kísérleti program keretében műtétek esetén, ha a vérzési rendellenességek miatt magas a szövődmények kockázata drónok szállítják majd a sürgős vérvérmintákat a londoni Guy's Hospital és a St Thomas' Hospital között. Az eddig több mint 30 percig tartó furgon- vagy motoros szállítások a tisztviselők szerint most kevesebb mint 2 perc alatt megtörténhetnek. A pilótát a Polgári Légiközlekedési Hatóság fogja szabályozni, amely felügyeli az érintett légteret. Valószínű, hogy a kísérleti projekt keretében további drónos kiszállításokat is meghirdetnek más londoni kórházak között. Hasonló kísérletet terveznek vérlemezkék szállítására is.

Az NHS korábban már végzett kísérleteket az Egyesült Királyság más részein, és nem talált különbséget a drónnal szállított vér és a furgonnal vagy motorral szállított vér között. A tisztviselők szerint a vérszállítással kapcsolatos CO2-kibocsátás is drasztikusan csökken a kísérlet során, mivel sem elektromos, sem gázüzemű járművekre nem lesz szükség. Az Apian és a Wing már korábban is együttműködött, hogy drónokat használjanak orvosi szállításokhoz Dublinban, az Apian pedig már kipróbálta az orvosi drónszállítást az Egyesült Királyság vidéki területein.

"A drónok növelhetik az egészségügyi logisztika reagálóképességét és rugalmasságát, lehetővé téve az orvosok számára, hogy produktívabbak legyenek, a betegek pedig hamarabb megkapják a szükséges ellátást. Az NHS londoni drónkiszállítási hálózata, amely ezzel az innovatív kísérlettel kezdődik, igény szerinti, automatizált és fenntartható kiszállításokat fog biztosítani, segítve az NHS-t hatékonyabb munkamodellek kialakításában, valamint orvosainkat és ápolóinkat abban, hogy a legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsák a betegeknek.” - mondta Dr. Hammad Jeilani, az Apian társalapítója.

Jeilani nem először lát drónokat: szülei Afganisztánból menekültként érkeztek az Egyesült Királyságba, és korábban azt mondta, hogy „nálam jobban senki sem szeretné, ha a drónokat polgári célokra használnák”. Az Apian 2022-ben 5 millió fontnyi finanszírozást szerzett több kockázati befektetőtől, köztük a LocalGlobe-tól és a KHP Ventures-től, az első NHS által alapított és támogatott kockázati alaptól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!