SG.hu

A kínaiak az Amazon felhőjével férnek hozzá a szükséges MI-képességekhez

Állami kötődésű kínai szervezetek az Amazon vagy annak riválisai által nyújtott felhőszolgáltatásokat veszik igénybe, hogy hozzáférjenek olyan fejlett amerikai chipekhez és mesterséges intelligencia képességekhez, amelyeket más módon nem tudnak megszerezni - derült ki közelmúltban közzétett nyilvános pályázati dokumentumokból.

Az amerikai kormány az elmúlt két évben korlátozta a csúcskategóriás MI-chipek Kínába irányuló exportját, arra hivatkozva, hogy korlátozni kell a kínai hadsereg képességeit. Az ilyen chipekhez vagy fejlett MI-modellekhez való hozzáférés biztosítása a felhőn keresztül azonban nem sérti az amerikai szabályozást, mivel csak az áruk, szoftverek vagy technológiák exportja vagy átadása szabályozott. A nyilvánosan elérhető kínai adatbázisokban közzétett több mint 50 pályázati dokumentum átvizsgálása kimutatta, hogy legalább 11 kínai szervezet kért hozzáférést korlátozott amerikai technológiákhoz vagy felhőszolgáltatásokhoz. Ezek közül négy kifejezetten az Amazon Web Services-t (AWS) nevezte meg felhőszolgáltatóként, bár a szolgáltatásokat nem közvetlenül az AWS-től, hanem kínai közvetítő cégeken keresztül vették igénybe.

A pályázati dokumentumok jól mutatják, hogy a kínai szervezetek milyen széles körű stratégiákat alkalmaznak a számítási teljesítmény biztosítása és a generatív mesterséges intelligencia-modellekhez való hozzáférés érdekében. Azt is aláhúzzák, hogy az amerikai vállalatok hogyan profitálnak Kína növekvő számítási teljesítmény iránti igényéből. "Az AWS betartja az összes alkalmazandó amerikai törvényt, beleértve a kereskedelmi törvényeket is, az AWS-szolgáltatások Kínán belüli és kívüli nyújtásával kapcsolatban” - mondta az Amazon felhőüzletágának szóvivője. A Canalys piackutató cég szerint az AWS a globális felhőinfrastruktúra-piac közel egyharmadát ellenőrzi. Kínában az AWS a hatodik legnagyobb felhőszolgáltató az IDC kutatócég szerint.

A Sencseni Egyetem 200 000 jüant (27 996 dollár) költött egy AWS-fiókra, hogy egy márciusi pályázati dokumentum szerint egy meg nem határozott projekthez hozzáférjen az Nvidia A100 és H100 chipekkel működő felhőszerverekhez. A dokumentumból kiderült, hogy a szolgáltatást egy közvetítőn, a Yunda Technology Ltd Co-n keresztül kapta meg. A két Nvidia chip Kínába történő exportját - amelyeket nagy nyelvi modellek (LLM), például az OpenAI ChatGPT-jének működtetésére használnak - az Egyesült Államok betiltotta. A Zhejiang Lab, egy saját GeoGPT nevű LLM-et fejlesztő kutatóintézet egy áprilisi pályázati dokumentumban közölte, hogy 184 000 jüant szándékozik költeni az AWS felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásainak megvásárlására, mivel MI-modelljéhez nem tudott elegendő számítási teljesítményt szerezni a hazai Alibabától.

Az amerikai kormány most megpróbálja szigorítani a szabályozást, hogy korlátozza a felhőn keresztül történő hozzáférést. "Ez a kiskapu évek óta létezik, és már régóta esedékes, hogy foglalkozzunk vele” - mondta Michael McCaul, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A kongresszusban áprilisban törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely felhatalmazná a kereskedelmi minisztériumot az amerikai technológiához való távoli hozzáférés szabályozására, de nem világos, hogy elfogadják-e, és ha igen, mikor. A minisztérium szóvivője elmondta, hogy szorosan együttműködik a Kongresszussal, és „további forrásokat keres a meglévő ellenőrzésünk megerősítésére, amely korlátozza a kínai vállalatokat abban, hogy a fejlett mesterséges intelligencia-chipeket használhassanak a felhőalapú számítástechnikai képességekhez való távoli hozzáférés révén”.

A kereskedelmi minisztérium januárban olyan szabályt javasolt, amely előírná az amerikai felhőalapú számítástechnikai szolgáltatók számára, hogy ellenőrizzék a nagy MI-modellek felhasználóit, és jelentsenek a szabályozó hatóságoknak, ha azok amerikai felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat használnak olyan nagy MI-modellek betanítására, amelyek képesek „rosszindulatú kibernetikai tevékenységre”. A szabály - amelyet még nem véglegesítettek - lehetővé tenné a kereskedelmi miniszter számára azt is, hogy tilalmakat szabjon ki az ügyfelekre. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a kereskedelmi minisztérium új szabályozást fontolgat, és minden vonatkozó törvényt betartunk azokban az országokban, ahol működünk” - mondta az AWS szóvivője.

A kínai entitások a Microsoft felhőszolgáltatásaihoz is szeretnének hozzáférni. Áprilisban a Szecsuáni Egyetem egy pályázati dokumentumban közölte, hogy generatív MI-platformot épít, és 40 millió Microsoft Azure OpenAI tokent vásárol a projekt megvalósításának támogatására. Az egyetem májusi közbeszerzési dokumentumából kiderült, hogy a Szecsuán tartományi Xuedong Technology szállította a tokeneket. A Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem (USTC) szucsoui fejlett kutatási intézete márciusban egy pályázati dokumentumban közölte, hogy 500 felhőszerver bérlését tervezi, amelyek mindegyikét nyolc Nvidia A100-as chip hajtja, egy meg nem határozott célra. A pályázatot a Hefei Advanced Computing Center Operation Management teljesítette, derült ki egy áprilisi közbeszerzési dokumentumból, de a dokumentum nem nevezte meg a felhőszolgáltatót. Az USTC-t májusban felvették az Egyesült Államok „Entity List” néven ismert exportellenőrzési listájára, mert segítheti Kína hadseregét és részt vesz a nukleáris programjának fejlesztésében.

Nyilvános bejegyzések, pályázatok és marketinganyagok szerint az Amazon nemcsak fejlett MI-chipekhez, hanem az Anthropic Claude-hoz hasonló fejlett MI-modellekhez is hozzáférést ajánlott kínai szervezeteknek, ráadásul az Amazon dedikált értékesítési csapatokkal szolgálja ki a kínai ügyfeleket belföldön és a tengerentúlon. "A Bedrock vezető LLM-ekből nyújt válogatást, köztük olyan kiemelkedő zárt forráskódú modelleket, mint az Anthropic Claude 3” - mondta Chu Ruisong, az AWS Greater China elnöke májusban Sanghajban egy generatív MI-témájú konferencián. Az AWS fejlesztőknek és ügyfeleknek szóló különböző kínai nyelvű bejegyzésekben az Amazon kiemelte a "világszínvonalú MI-modellek” kipróbálásának lehetőségét, és a Claude-ot használó ügyfelei között említette a Source Technology kínai játékgyártó céget.

Miután újságírók megkeresték az Amazont kommentárért, a vállalat kínai nyelvű csatornáin több tucatnyi bejegyzést frissített egy megjegyzéssel, miszerint egyes szolgáltatásai nem elérhetőek a kínai régiókban. Emellett több promóciós bejegyzést is eltávolított, köztük a Source Technology-ról szólót is. Az Amazon nem indokolta a posztok eltávolítását, és nem válaszolt az erre vonatkozó kérdésekre sem. "Az Amazon Bedrock ügyfeleire az Anthropic végfelhasználói licencszerződése vonatkozik, amely tiltja a Claude-hoz való hozzáférést Kínában mind az Amazon Bedrock API (alkalmazásprogramozási interfész), mind az Anthropic saját API-ja révén” - mondta az AWS szóvivője. Az Anthropic közölte, hogy nem támogatja és nem teszi lehetővé a Claude-hoz való hozzáférést a Kínán belüli ügyfeleknek vagy végfelhasználóknak. "A kínai székhelyű vállalatok leányvállalatai vagy termékrészlegei azonban használhatják a Claude-ot, ha maga a leányvállalat egy Kínán kívüli támogatott régióban található” - mondta az Anthropic szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!