SG.hu

Az emberek kétharmada nagyon nem akar MI-ügyfél­szolgálatossal beszélni

Az emberek 64%-a nem örül a mesterséges intelligencia által generált ügyfélszolgálat ötletének. Nem a rossz válaszok miatt aggódnak, hanem hogy egy újabb lépcsőfok lesz az emberi kezelő kapcsolásáig.

Egy ma közzétett felmérés szerint az ügyfelek jobban szeretnék, ha a vállalatok figyelmen kívül hagynák a mesterséges intelligenciát, amikor az értékesítés utáni szolgáltatásról van szó. A Gartner iparági megfigyelő cég 5728 ügyfél körében végzett felmérésében a válaszadók 64 százaléka azt mondta, hogy jobban örülne, ha a vállalatok nem használnának mesterséges intelligenciát az ügyfélszolgálaton. Hatvan százalékuk attól tartott, hogy így még nehezebb lesz elérni egy embert, 42 százalékuk pedig attól tartott, hogy az MI rossz válaszokat fog adni.

Az eredmények nem lepnek meg senkit, aki pazarolt már el időt kezelő kapcsolására való várakoztatásban, és többször is azt mondták neki, hogy a hívása fontos, de a "soha nem látott" hívásmennyiség miatt egy ember elérésé túl sokáig tartana. A Gartner felmérése egy héttel egy másik, a Katana üzleti leltárplatform által készített felmérés után készült, amely szerint egy jóval kisebb felmérésben - 250 válaszadó - az ügyfelek fele inkább emberrel beszélgetett, mint egy MI-alapú chatbottal.


Az ügyfélszolgálati MI vonzereje az üzleti vezetők számára könnyen érthető, mivel olcsóbb megoldás, mint újabb embereket felvenni a telefonok vagy az üzenetek megválaszolására. "Az ügyfélszolgálati és -támogatási vezetők hatvan százaléka nyomás alatt áll, hogy alkalmazza a mesterséges intelligenciát a saját területén" - mondta Keith McIntosh, a Gartner ügyfélszolgálati és ügyféltámogatási részlegének vezető kutatási igazgatója. "De nem hagyhatják figyelmen kívül az MI alkalmazásával kapcsolatos aggodalmakat, különösen akkor, ha ez az ügyfelek elvesztésével járhat."

Tavaly a távközlési óriás BT bejelentette, hogy 2030-ig 55 000 állást szüntetnek meg, és valószínűleg ezrek kerülnek ki az ügyfélszolgálatokból "a folyamatok digitalizálása és automatizálása" miatt. A BT és a hozzá hasonló vállalatok jól teszik, ha elgondolkodnak a Gartner megállapításain. A felmérés szerint az ügyfelek 53 százaléka fontolóra venné, hogy egy versenytárshoz megy át, ha megtudná, hogy az ügyfélszolgálaton mesterséges intelligenciát alkalmaznak. Sok vállalat már most is önkiszolgálási lehetőségekhez, például webes portálhoz irányítja az ügyfeleket. Az az ügyfél azonban, aki nem tudja így megoldani a problémáját, általában szívesebben beszél egy emberrel, minthogy még több rétegnyi zavaros információval kelljen megbirkóznia. McIntosh elmondta: "Sok ügyfél attól tart, hogy az MI egyszerűen egy újabb akadály lesz közte és egy emberi ügynök között.

"A szerviz- és támogatási vezetőkön múlik, hogy meggyőzzék az ügyfeleket arról, hogy az MI képes racionalizálni a szolgáltatási élményt." Az ügyfeleknek azt kel érezniük, hogy az MI-alapú szolgáltatás inkább segít, mint akadályoz. McIntosh így folytatta: "A mesterséges intelligenciával felturbózott chatbotoknak azt kell kommunikálniuk az ügyfél felé, hogy egy ügynökhöz kapcsolják őket abban az esetben, ha az algoritmus nem tud megoldást nyújtani. A panasznak ezután zökkenőmentesen át kell alakulnia egy ügynöki beszélgetésbe, amely ott folytatódik, ahol a chatbot abbahagyta. Így az ügyfél bízhat abban, hogy hatékonyan megtalálja a megoldást, miközben az MI-vel felturbózott csatornát használja."

A jó ügyfélszolgálat létfontosságú az ügyfélhűség fenntartásához, és ezt mindenki tanúsíthatja, akinek hosszú ideig hallgatott már várakozási zenét, miközben hiábavalóan próbálta elérni azt az embert, aki képes volt megoldani a problémáját. Ha azonban egyszerűen csak felcserélik a pimasz üzenetet, amely százszor is elismétli a várakozónak, hogy mennyire fontos egy MI asszisztenssel, azzal csak azt hangsúlyozzák a cégek, hogy mennyire jelentéktelennek tartják az ügyfélszolgálati személyzetet, és ez nem valószínű, hogy a hűségre fog ösztönözni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vanek úr #12
  Ahogy olvasom a hozzászólásokat, rajtunk kívül senki nem gondolt rá. :)
  Egyébként nekem vegyes érzéseim vannak vele. Volt, hogy a pokolba kívántam a félórás 'ügyintézéssel', ami után nagy nehezen kapcsolta az ügyintézőt, akivel ~1 perc alatt elintéztem a dolgom (elmondtam neki a gondomat (rendszeresen (1-2 évente) meghaló, így általuk rendszeresen cserélt beltéri most sem képes életjelet mutatni), és egyből küldte a hibát a szerelőknek); de volt, amikor szinte pillanatok alatt elintézte a gondomat (áramszünet után a modem nem tudott felcsatlakozni - az meg automatikusan leküldött valami adatcsomagot, ami után már működött is). Vagyis ez is olyan, mint az önkiszolgáló kassza: ha csak pár apróbb cuccot veszel, akkor használható, egyébként nem - és pl. Vanda is erre lehetne jó: pár egyszerűbb, alap problémát megoldhatna, de minden más komplexebb gondot már dobhatna az ügyintézőhöz. Ellenben a T-nél inkább mindent vele akarnak megoldatni, hogy akár 1 ügyintéző is elég lehessen (ne kelljen többet megfizetni).
 • Tetsuo #11
  Ha a Viber AI-jából indulok ki, akkor az AI soha nem lesz jó semmire.
  Néhány mondatot úgy foglal össze, hogy a valódi közléssel ellentétes értelme lesz.
 • jozsi031 #10
  Az egész egy nagy baromság,kukába vele méghozzá a dávid-csillagosba.
 • militavia #9
  Az nem "beszélgetés", hogy egy semmire sem megoldást nem adó kőhülye "AI"-val akarnak fárasztani. Nekem adjanak egy embert, aki megérti a problémámat és meg is oldja.
  Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.07.11. 08:52:12
 • Celeborn #8
  Most lehet, hogy mindenki a Vandából indul ki, amit én is rohadtul utálok. Viszont látok fantáziát egy rendes AI használatában. A legnagyobb előnye, hogy néha (nekem szinte mindig) 45-60 percet kell várni egy ügyfélszolgálatosra, míg az AI egyszerre rendelkezésre áll. Az ügyfélszolgálatos se tud semmit azon kívül, hogy felteszi a szokásos kérdéseket (újraindította már a modemet?), kiméri a vonalat, aztán létrehoz egy hibajegyet, amit majd valaki más megold. Vanda esetében amivel állandóan szívunk, hogy ő a hívó telefonszáma alapján ki akarja találni, hogy melyik szolgáltatással kapcsolatban telefonálok, márpedig én mint sok cég rendszergazdája, mindig más nevében telefonálok, és ezt Vanda nem érti. Ráadásul hiába üzleti ügyfél nevében telefonálok, rendre lakossági ügyfélszolgálatoshoz kapcsol. Szóval szerintem egy rendes AI (már amennyire lehet annak hívni a mostani AI-okat) mindezeknél csak többet tudhat.
 • wraithLord #7
  Ha már mindenki AI-zik, miért nem csinál mindenki inkább rendes online app-os és/vagy weboldalas ügyfélszolgálatot.
  Aztán aki a segghülye géppel akar trécselni, az meg ott chatelhet, vagy utolsó lehetőségként marad a telefonálás.
 • Myers #6
  És mi lesz, ha egy cég azzal reklámozza majd magát, hogy náluk beszélhet élő ügyfélszolgálatossal? :)
  Vagy azzal, hogy náluk van üvöltözős AI?

  Vagy szerződéskötéskor: élő ügyfélszolgálatos +500 Ft. Hibabejelentéskor: kérjük készítse elő ügyfélszolgálatosunk 8 jegyű kódját. :)

  Egyébként meg majd lenyomják a népek torkán.
 • NEXUS6 #5
  Én csak telefonos ügyfélelhárító rendszereknek hívom őket. XD
 • Elef #4
  Ez a megoldás egy eléggé átlátszó költség csökkentő dolog, amit ügyfélként többször is megtapasztaltam, azóta nem rendelek azoktól a cégektől, csak így tovább ! :D
  Ezek az "MI"-k egy Q&A / FAQ automatizálása csak, ami nem szerpeel a listában azzal nem tudnak mit kezdeni, de jogosultsága sincs hogy konkrét ügyekre rálásson, így értékes / hasznos választ alapból nem lehet várni és csak időpocsékolás egy automatával beszélni.
 • felemelő #3
  Én sem beszélek rendesen angolul, de egy indiaival különösen nem :)

  Van az a "tájszólás" aminél annyira sok energiát igényel kitalálni, hogy éppen melyik angol szóra hasonlít az amit mondott, hogy ez lehet egy natív angolnak nem leküzdhetetlen akadály, csak nekünk akik pluszban ezzel nem tudunk megbírkózni.

  És amikor pl. MS szakmai anyagokban hallok ilyet, akkor elszáll az agyam.