SG.hu

Kirúgták az egérmozgatóval munkát imitáló távmunkásokat

A Wells Fargo több mint egy tucat embert bocsátott el "billentyűzet-tevékenység szimulálása" miatt. A bank közölte, hogy "nem tolerálja a munkatársak etikátlan viselkedését". Az egérmozgató technológia használata a világjárványt követően terjedt el.

A Wells Fargo & Co. több, mint egy tucat alkalmazottat bocsátott el, miután kivizsgálta azokat az állításokat, amelyek szerint szimulálták a munkát. Az alkalmazottak mindannyian a cég vagyon- és befektetés-kezelési részlegénél dolgoztak. A pénzügyi felügyelethez benyújtott tájékoztatás szerint "elbocsátásuk azután történt hogy kivizsgálták az aktív munka benyomását keltő billentyűzettevékenység szimulációjával kapcsolatos állításokat". "A Wells Fargo a legmagasabb szintű normákhoz köti alkalmazottait, és nem tolerálja az etikátlan viselkedést" - áll a cég szóvivőjének közleményében.

A Wells Fargo által elbocsátott alkalmazottak állítólag aktív otthoni munkát színleltek. Sok vállalat támaszkodik bemeneteket figyelő szoftverekre, hogy biztosítsa, hogy a távmunkások valóban a számítógépüknél ülnek és dolgoznak. Az alkalmazottak tevékenységét imitáló eszközök és szoftverek a világjárvány által ösztönzött otthonról végzett munka korszakában terjedtek el, és az emberek fórumokban és közösségi oldalakon cseréltek tippeket a használatukra. Mivel a távmunka a világjárvány után is folytatódott, ezek a felügyeleti eszközök egyre kifinomultabbá váltak, és ma már képesek kiszúrni a mintákat, bármennyire is véletlenszerűnek tűnnek. Ebben a macska-egér játékban soha nem lesz egyértelmű győztes, de mivel a távmunka népszerűsége egyre nő, a vállalatok számára jobb megközelítés lenne, ha egyszerűen újrafogalmaznák hogyan mérik az irodán kívüli alkalmazottak termelékenységét.

@gabrielle_judge Will i get caught for using a mouse jiggler is the question we all want answers to. The answer is maybe so therefore there’s a risk. The more interesting question is why do you feel like you need to use a mousejiggler to lie about working? Does your boss suck? Is your job horrible? Or are you putting too much pressure on yourself? #careeradvice #toxicworkplace #jobtips #remotesetup ? original sound - Anti Work Girlboss

A világjárvány lecsengésével a pénzügyi ágazat a legagresszívabbak között volt a munkavállalók visszarendelésében az irodába, bár a Wells Fargo tovább várt, mint a riválisok. A San Franciscó-i székhelyű nagyvállalat 2022 elején kezdte el előírni a dolgozók számára, hogy egy "hibrid rugalmas modell" keretében térjenek vissza az irodába. A bank mostantól elvárja, hogy a legtöbb alkalmazott legalább heti három napot bent legyen, míg a vezetők négy napot, sok alkalmazott, például a fiókok dolgozói pedig öt napot kell bejárjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #7
    A cikk alapján a munkáltató nagyon nem tűnik jó fejnek :) A munkavállalók részéről az lett volna a teljesen korrekt lépés h. közlik az ellenvetéseiket és letiltják a kémszoftvert.

    Én mint fejlesztő egyszer találkoztam hasonló próbálkozással, szépen elmondtam h. ez nálam deal-break (ha már home office és saját gép akkor szíveskedjenek kívül maradni) és máris hajlandóak lettek volna engedni
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2024.06.21. 09:09:19
  • wraithLord #6
    "Én mindkét gyakorlatot etikátlannak egyben nevetségesnek tartom..."

    Én is, de valószínűleg valamire válaszként folyamodtak ehhez a módszerhez az alkalmazottak, és nem azért csinálták, mert a munkáltató olyan jó fej.

    Persze semmit nem tudunk az ügyről, minden csak tapasztalaton alapuló feltételezés.
  • barret #5
    Azért kapják a fizetést,hogy manuálisan (kézzel) mozgassák az egeret? Érdekes munka :)
  • FICEK9 #4
    Hasonló jutott nekem is eszembe. Szerintem szánalmas az a cég amelyik így tudja csak felmérni, hogy dolgozik-e valaki és nem tudja máshogy látni, hogy tényleg el van végezve a munka. Nálunk is próbáltak ilyet, de értelmetlen volt, mert nem gépírás a munkakörünk, plusz, ha egy hozzáértőbb kevesebb gépeléssel/egérmozgatással el tudja végezni ugyanazt a munkát, akkor az már nem "jó munkásember"? Ilyen helyeken inkább a vezetőket kellene ellenőrizni valahogy, mert azoknak ezek szerint fogalmuk sincs arról mit csinálnak a beosztottjaik, tehát alkalmatlanok vezetőnek!
    Utoljára szerkesztette: FICEK9, 2024.06.18. 11:29:31
  • mortep #3
    A futószalag mellett ülők munkáját lehet pontosan idő szerint megbecsülni. Más jellegű munkát, ahol sok az input/változó nehezebb időbe behatárolni.

    Én mindkét gyakorlatot etikátlannak egyben nevetségesnek tartom... melós tevékenységét figyelni gépen és ugyanez az egyén aki a beleegyezését adta erre, megpróbálja a rendszert átverni.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2024.06.18. 11:22:12
  • Cat #2
    Nem minden munkának van mérhető eredménye. Pl. egy lektor, aki csak kész anyagokat néz át nem írja fel, hogy hol mit szerkesztett. Vagy egy olyan távmunkánál ahol a jelenlét a lényeg, pl. valaminek a figyelése, vagy háttérkutatás végzése valamihez, azt nehéz mérni. És kívülről csak nagyon hosszú távon tudod meg, hogy mennyire alapos valaki.

    (Disclaimer: én is baromságnak tartom ezt a figyelést, de azt is tudom, hogy egy több száz fős cégnél mennyire egyszerű kummantani.)
  • wraithLord #1
    Felmerül a kérdés, hogy miért nem a teljesítményt nézik, hogy kész van-e az a munka, amiért azt az embert alkalmazzák. Nyilván, ha egy kacattal rázatja valaki az egeret, akkor nem csinál semmit, de ha ez nem látszik meg az elvégzett munka minőségén, mennyiségén, akkor az miért gond?
    Ha azért rúgnák ki őket, mert nem végzik rendesen a munkájukat, akkor azt mondom, hogy oké. De nem azért, hanem mert dolgozást szimulálnak. OMG. :D

    Ez Magyarországon az állami szektorban (rugalmas munkarendben) ilyen bevett szokás, hogy mindegy, mit csinálsz, csak legyél bent a munkahelyeden, és akkor "dolgozol". Az ilyesmit sosem értettem.