SG.hu

A MediaTek is beszáll a Windows on Arm chipek versenyébe

A tajvani cég, az Qualcomm legfőbb kihívója is meg akar telepedni az asztali gépekben, egy MI PC-kbe szánt chipsetet fejlesztenek.

A chipszektor legismertebb cégei az Intel, az Nvidia, az AMD és a Qualcomm, de 2025-ben az eddig inkább csak a mobilos lapkákról ismert MediaTek is megpróbál csatlakozni hozzájuk. A tajvani chipgyártó egy olyan chipseten dolgozik, amely 2025 végén jelenik meg kifejezetten Windows PC-khez. A Qualcomm Snapdragon X Elite masinákról jelenleg úgy beszélnek, mint amik megverik a MacBook Air-t, és a MediaTek is lehetőséget lát ebben a piacban.

A laptopok új generációját mutatta be a múlt hónapban a Microsoft, melyek már az Arm Holdings technológiájával tervezett chipeket tartalmaznak, és amelyek elegendő teljesítményt biztosítanak azon mesterséges intelligencia alkalmazások futtatásához, amelyek a vezetők szerint a fogyasztói számítástechnika jövőjét jelentik. Az Apple nagyjából négy éve ad ki saját Arm-alapú chipeket a Mac számítógépekhez. A Microsoft döntése pedig, hogy a Windows-t az Arm-ra optimalizálja, veszélyeztetheti az Intel régóta fennálló dominanciáját a PC-piacon.

A Microsoft 2016-ban bízta meg a Qualcommot azzal, hogy álljon az élére a Windows operációs rendszer Arm processzorarchitektúrára történő átállításának, amely már régóta ott van az okostelefonokban. A Microsoft 2024-ig szóló exkluzivitási megállapodást adott a Qualcommnak az Arm-alapú Windows-kompatibilis chipek fejlesztésére. Az új MediaTek chip ezt a Copilot Plus PC programot célozza majd, mert a társaság ki akarja használni azt a lehetőséget, hogy év végén lejár a két cég megállapodása. De nem a MediaTek az egyetlen, amely meglátta a lehetőséget a lejáró Qualcomm-szerződésben: az Nvidia és az AMD is tervezi, hogy 2025-ben már Arm PC-s chipekkel rendelkezik majd. De az Nvidia chip is részben MediaTek által hajtott lehet, sőt, a MediaTek és az Nvidia egy Steam Deck méretű játékchipen is dolgozik.

De miért lenne szüksége az Nvidia-nak a MediaTek-re, ha már saját Arm chipeket épít? (A Nintendo Switch a kezdetektől fogva Nvidia Tegra chipeket használ.) A MediaTek egy gyár nélküli chipgyártó, ami azt jelenti, hogy munkáit bérgyártásban készítteti el. A MediaTek saját, különálló chipje az Arm "kész terveit" használja, ami azt jelenti, hogy az Arm már megtervezett feldolgozómagjait veszi át ahelyett, hogy azokat a MediaTek saját maga találta volna ki. A tesztelt chipkomponensek használata jelentősen felgyorsítja a fejlesztést. Az Arm vezetői elmondták, hogy egyik ügyfelük a kész alkatrészekből nagyjából kilenc hónap alatt épített chipet egy már kész dizájnhoz, ezzel szemben a tapasztalt chiptervező vállalkozásoknál a fejlett chipek megépítése és tesztelése - bonyolultságtól függően - általában jóval több mint egy évet vesz igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!