SG.hu

Mit lehet tenni, ha iskolás fiúk osztály­társnőik "lemeztelenített" képeit küldik körbe egymásnak?

Tavaly a ChatGPT és az hasonló, mesterséges intelligenciával működő chatbotok hirtelen népszerűségétől megijedve az iskolák mindenütt igyekeztek megfékezni a szöveggeneráló botokat, hogy megelőzzék a diákok csalását. Most egy sokkal riasztóbb, képeket generáló MI jelenség ütötte fel a fejét.

Több amerikai iskolában a fiúk széles körben elérhető "meztelenítő" alkalmazásokat használtak arra, hogy például iskolai eseményeken készült fotókat, amelyeken osztálytársaik beazonosíthatóan láthatók olyan grafikus, meggyőzően valódinak tűnő képekké változtassák, amelyeken a lányok MI-generált mellei és nemi szervei láthatóak. Egyes esetekben a fiúk a hamisított képeket az iskolai ebédlőben vagy az olyan platformokon, mint a Snapchat és az Instagram csoportos csevegéseken keresztül osztották meg egymással iskolai és rendőrségi jelentések szerint.

Az ilyen digitálisan megváltoztatott képek - amelyeket "deepfake"-nek vagy "deepnude"-nak neveznek - pusztító következményekkel járhatnak. A gyermekek szexuális kizsákmányolásával foglalkozó szakértők szerint a nem beleegyezésen alapuló, mesterséges intelligencia által generált képek alkalmasak a fiatal nők zaklatására, megalázására és megfélemlítésére, károsíthatja mentális egészségüket, jó hírnevüket és fizikai biztonságukat, valamint kockázatot jelenthet továbbtanulásukra és karrierlehetőségükre nézve. A Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI külön figyelmeztetést adott ki, miszerint illegális a számítógépen generált, gyermekek szexuális zaklatását bemutató anyagok terjesztése, beleértve az azonosítható kiskorúakról készült, valósághűnek tűnő, mesterséges intelligenciával generált képeket, amelyeken szexuálisan egyértelmű magatartást tanúsítanak.


A kizsákmányoló MI-alkalmazások iskolai használata annyira újdonság, hogy egyes intézmények teljesen felkészületlenül állnak a problémával szemben. A New Jersey állambeli Westfield középiskolájában néhány 10. osztályos lány - köztük Dorota Mani asszony 14 éves lánya, Francesca - figyelmeztette a vezetőséget, hogy az osztályukban tanuló fiúk mesterséges intelligencia szoftver segítségével szexuálisan egyértelmű képeket készítettek róluk, és a hamisított képeket terjesztették. A bejelentés ellenére az intézmény nem tett semmit, nyilvánosan nem foglalkozott a hamisított képekkel és nem frissítette az iskolai szabályzatot, hogy megakadályozza a mesterséges intelligencia kizsákmányoló használatát. "Úgy tűnik, mintha a Westfield High School vezetése és a kerület mesterkurzuson venné részt, hogy ezt az esetet eltüntessék a semmibe" - figyelmeztette a helyi önkormányzat tagjait Mani asszony, aki egy helyi óvoda alapítója.

Az iskolakörzet közleménye szerint az incidensről értesülve "azonnali vizsgálatot" indítottak, értesítették a rendőrséget és konzultáltak vele, valamint csoportos tanácsadást biztosítottak a másodikos osztály számára. "Minden iskola küzd a mesterséges intelligencia és más, a diákok számára bármikor és bárhol elérhető technológia kihívásaival és hatásaival" - írta Raymond González, a Westfield Public Schools felügyelője a közleményben.

Egy másik középiskolában, a Seattle melletti Issaquahban egy nyomozó, aki a 14 és 15 éves lányokról készült, mesterséges intelligencia által generált explicit képekről szóló szülői panaszokat vizsgálta, megkérdezte az igazgatóhelyettest, hogy az iskola miért nem jelentette az esetet a rendőrségnek - derül ki az Issaquah-i Rendőrkapitányság jelentéséből. Az iskolai tisztviselő ezután megkérdezte, hogy "mit kellett volna jelentenie" - áll a rendőrségi dokumentumban, aminek hatására a nyomozó tájékoztatta őt arról, hogy az iskoláknak a törvény szerint jelenteniük kell a szexuális visszaéléseket, beleértve a gyermekekkel kapcsolatos lehetséges szexuális visszaéléseket tartalmazó anyagokat is. Az iskola ezt követően jelentette az esetet a gyermekvédelmi szolgálatnak - áll a rendőrségi jelentésben.


A kaliforniai Beverly Hillsben található Beverly Vista középiskolában a vezetők februárban felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, miután megtudták, hogy öt fiú mesterséges intelligencia által generált, explicit képeket készített és osztott meg osztálytársairól. A kerületi dokumentumok szerint két héttel később az iskolaszék jóváhagyta öt diák eltanácsolását. Michael Bregy iskolafelügyelő elmondta, hogy ő és más iskolai vezetők országos precedenst akartak teremteni arra, hogy az iskolák nem engedhetik meg a tanulóknak, hogy szexuális tartalmú képeket készítsenek és terjesszenek társaikról. "Ez szélsőséges zaklatás" - mondta Dr. Bregy, megjegyezve, hogy az explicit képek "zavaróak és erőszakosak" a lányok és családjaik számára. "Ez olyasvalami, amit mi itt egyáltalán nem fogunk tolerálni."

A Beverly Hills és Westfield kis, gazdag közösségekben található iskolák. Az esetek részletei - amelyeket a szülőkkel folytatott kerületi kommunikációban, iskolatanácsi üléseken, törvényhozási meghallgatásokon és bírósági beadványokban szerepelnek - jól szemléltetik az iskolai válaszok változatosságát. Dr. Bregy szerint az iskoláknak és a törvényhozóknak gyorsan kell cselekedniük, mert az MI-val való visszaélés miatt a diákok nem érzik magukat biztonságban az iskolákban. "Sokat hallani a fizikai biztonságról az iskolákban" - mondta. "De amiről nem hallani, az a diákok személyes, érzelmi biztonságának megsértése."

A cikkben szereplő képek illusztrációk, MI-vel generáltak

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #17
  A meztelenség vélt természetességénél nem utal semmi a felnőttek kizárólagosságára, elveti az alapvető normákat - ennyi.
  Szerinte hülyeség az erkölcs ezen része, de logikájából adódóan a többi is, hiszen mindre rányomta bélyegét vagy konkrétan meghatározta a kereszténység. Ez is rámutat, hogy a vallásellenesség, pláne a kereszténygyűlölet egy olyan végletes eltévelyedés, ami a közerkölcs, a valódi normalitás ellen van, a működő világunk törvényei ellen.

  De a gondolata alapja rossz. Az alapvető erkölcs nem a keresztény vallással érkezett, hanem (még katolikus szempontból is) a természeti erkölcsi törvény minden ember lelkiismerete illetve az ember értelme okán ismert kinyilatkoztatástól függetlenül.

  "A legális szex üldözött..." Vallásellenes, szubjektív kijelentés. Mitől legális és mi által üldözött és valóban üldözött?
  Te nevezed legálisnak az adott társadalmi törvények alapján, de más társadalmakban nem az. Ha pedig elfogadott a társadalom által, akkor nem üldözött, hiszen ki üldözné, ha mellette a társadalom?
  A vallás a dogmák által esetleg helyteleníti, nem üldözi.
 • Vanek úr #16
  Értelmeztem, szerintem te gondoltad túl (akár vétlenül, akár akarattal - én inkább ez utóbbira tettem a voksom). Sehol nem ír gyerekekről vagy pedofíliáról. Az, hogy általánosságban beszél a szexről, az azért van, mert a legális szexről beszél. Hiszen a legális szex is megbélyegzett, és a meztelenséghez hasonlóan 'üldözött' (sok esetben az önkielégítés is). Ha valaki azt mondaná, hogy legyen legális a fegyverviselés/bizonyos esetekben a fegyverhasználat, akkor az nem azért teszi, mert szeretné legalizálni a gyilkosságokat - még amcsiban sem.
  Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2024.04.20. 02:57:07
 • Tetsuo #15
  Olvasd el a #6-ost és próbáld értelmezni. Én megtettem.
 • Vanek úr #14
  Hát nem tudom, mit mondjak. Nem is a hírre reagálnék először, hanem inkább arra, hogy a fórumtársak mennyire bele tudnak szállni másba. Pl. gondolok a #11-ben felemlegetett pedofília megjegyzésre, amiről előtte senki nem beszélt, de a szerzője rámossa a másik fórumtársra, hogy annak ne lehessen igaza...

  De akkor a hírhez: egyet tudok érteni azzal, hogy ha nem lenne ennyire tabu a meztelenség, akkor nem kerülnének előtérbe az ilyen problémák. De tabu. És nem is biztos, hogy maga a kereszténységben gyökerezik ennek alapja, hiszen minden más világvallás képviselői sem járkálnak meztelenül (pár szekta biztosan van, amelyik így él, de azok elhanyagolhatók). Pl. a k@ meleg afrikai részeken sincsenek még a bennszülöttek sem meztelenül, mindegyik eltakarja a főbb nemi szerveit - pedig ott aztán... Vagyis kár ilyen elméleteket gyártani, mert olyanok, mint a kommunizmus: nagyon jól hangzik, csak valahogy mégsem az igazi.
  Innen rátérhetünk a jelenlegi helyzetre. Az nem jó megoldás, hogy akkor rakjuk ki az elkövető fiúk képeit, mert a két nem teljesen máshogy viszonyul a problémához (a férfiak/fiúk könnyebben elfogadják a saját meztelenségüket, míg a nők/lányok kevésbé; így egy férfinek nem akkora büntetés egy ilyen (szatírból sem hallottam még nőről, pedig...)). Az szintén nem megoldás, hogy komoly büntetést kapjanak a fiúk, hiszen még nem felnőttek, nem is lehet úgy kezelni őket (kvp állítása, hogy gyerekként gyerekmolesztáló 'címet' kapjon, hasonlóan hülyeségnek tűnik). Viszont valamit tényleg kell tenni, mert az áldozatok megszégyenülnek mindenki előtt. Akkor is, ha mindenki tudja, hogy fake kép (itthon nagyon jól látni a politikában is, hogy nem kell, hogy valaki elkövessen valamit, elég, ha elhintenek egy magot az emberek fejében (és párszor meg is locsolják, hogy nőjjön), aztán akkor is már rásült a bélyeg, ha egy bíróság mondja ki az ellentétét). Vagyis itt inkább azt kellene elérni, hogy az AI használatánál ne lehessen meztelenségre se keresni, ne lehessen meztelen képeket készíteni velük, vagy akár egy meztelen képre rávarázsolni akárki fejét (bár a photoshop-ban is megoldható ez, csak ott sokkal nehezebb 'hihető'-re csinálni). Ahogy jelenleg is vannak határok/korlátok az MI használatánál, ezt kell pár másik irányba is kiterjeszteni. Szerintem ez lehetne egy megoldás. De hogy a fiúkkal mit lehetne csinálni, azt passzolom. Pszichológussal kellene kommunikálni, hogy mi lehetne elég elrettentő erő feléjük - viszont aki szándékosan akar ártani a másiknak, az így is-úgy is megoldja. Most is virágoznak a bosszúból megosztott szexvideók a volt partnerekről; aztán nagyon sokat nem tudnak tenni ellene.
 • Sippie #13
  aztán hol? kipróbáltam pár ilyen AI-t, akkora ótvar szar volt a végeredmény, mint az alien 4-ben az utolsó ripley előtti próbálkozások
  Utoljára szerkesztette: Sippie, 2024.04.13. 22:38:09
 • codaco #12
  Mert a muszlimok egy szál faszban sétálnak az utcán, ugye?
 • Tetsuo #11
  Nem csak a fake képekről van szó. Akva szerint a meztelenség és a pedofília sem kell, hogy probléma legyen.
 • Tetsuo #10
  A nyugati világ minden, csak nem keresztény.
 • duke #9
  Biztos lehetsz benne, hogy a lanyod, nem meztelen kepeire ugyan ugy maszturbalnak. Szoval ez egy rohejes problema, hogy rajzolt kepek miatt hiszteriaznak.
 • duke #8
  "Mit lehet tenni, ha iskolás fiúk osztály­társnőik "lemeztelenített" képeit küldik körbe egymásnak? "

  Semmit, elvezek a kepeket. Elkepeszto hogy az agyalagyult nyugati kereszteny vilagunk 0-24 oraban a szex miatt orjong.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2024.04.13. 17:33:00