SG.hu

Az utolsó akadályt is sikerrel vette az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya

Átment az elfogadás útjában álló utolsó nagy akadályon az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló törvénye: a tagállamok képviselői megszavazták a jogszabály végleges szövegét.

A fejlemény a decemberben elért politikai megállapodást követi, amely az uniós társjogalkotók közötti maratoni, több napon át tartó, háromoldalú "végső" tárgyalások után született meg. Ezt követően megkezdődött az a munka, amelynek célja, hogy az egyeztetett álláspontokat szűkös tárgyalási fordulókban egy kompromisszumos szöveggé alakítsák.

A tervezett rendelet felsorolja a mesterséges intelligencia tiltott (azaz elfogadhatatlan kockázatú) felhasználási módjait, például a mesterséges intelligencia szociális pontozásra való felhasználását; irányítási szabályokat vezet be a magas kockázatú felhasználási módokra (ahol a mesterséges intelligencia-alkalmazások árthatnak az egészségnek, a biztonságnak, az alapvető jogoknak, a környezetnek, a demokráciának és a jogállamiságnak) és a legerősebb általános célú/alapozó modellekre, amelyek "rendszerkockázatot" jelentenek; és átláthatósági követelményeket alkalmaz az olyan alkalmazásokra, mint a mesterséges intelligencia chatbotok. Az MI "alacsony kockázatú" alkalmazásai azonban nem tartoznak majd a jogszabály hatálya alá.

A végleges szöveget megerősítő szavazás nagy eredmény, mert a kockázatalapú mesterséges intelligenciáról szóló rendelettel szemben az utóbbi időben egyre nagyobb az ellenállás. A Franciaország vezette frakció célja, hogy jogi korlátok ne akadályozhassák meg az amerikai mesterséges intelligencia óriások kihívójának kijelölt, a Mistral AI-hoz hasonló hazai generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok nemzeti bajnokokká történő emelkedését. A Mistral AI erőteljes lobbizása még ebben a késői szakaszban is azzal fenyegetett, hogy a rendelet elbukik, de végül mind a 27 uniós tagállam nagykövete egyhangúlag támogatta a szöveget. A szavazás sikertelensége esetén fennállt volna a veszélye annak, hogy az egész rendelet megfeneklik, és az újratárgyalásra - tekintettel a közelgő európai választásokra és a jelenlegi Bizottság mandátumának idei végére - kevés idő állna rendelkezésre.


Ami a törvénytervezet elfogadását illeti, a stafétabot most visszakerül az Európai Parlamentnek, ahol a törvényhozók a bizottságban és a plenáris ülésen szintén végső szavazást tartanak a kompromisszumos szövegről. Mivel azonban problémát csak néhány tagállam jelzett (Németország és Olaszország is kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligenciáról szóló törvény kötelezettségeket ró az úgynevezett alapítványi modellekre), ezek a közelgő szavazások lefutottnak tűnnek, így az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvényének elfogadása a következő hónapokban várható.

A jogszabály az elfogadása után 20 nappal, az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően lép hatályba. Ezután egy többszintű végrehajtási időszak következik hat hónap türelmi idővel, mielőtt az új szabályok a hatálya alá tartozó alkalmazásokra és mesterséges intelligenciamodellekre alkalmazandók lesznek. A fokozatos hatálybalépés egy évet hagy az alapmodellekre (azaz az általános célú mesterséges intelligenciára) vonatkozó szabályok alkalmazása előtt. A többi szabály nagy része csak a törvény kihirdetését követő két év múlva lesz alkalmazandó.

A Bizottság máris megkezdte egy mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatal felállítását, amely a rendszerkockázatot jelentőnek ítélt, nagyobb teljesítményű alapmodellek egy részének megfelelését fogja felügyelni. Nemrégiben egy intézkedéscsomagot is bejelentettek, amelynek célja a hazai MI-fejlesztők támogatása, beleértve a kontinens szuperszámítógép-hálózatának átalakítását a generatív MI-modellek képzésének támogatása érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!