SG.hu

A művészekből élő cégek MI-vel váltják ki a művészeket

A rajzolótábla-gyártó Wacom MI-vel készített reklámgrafikával próbálja rávenni a művészeket, hogy vegyék meg legújabb terméküket. A fantasy-kártyákat áruló Wizards of the Coast ígérete ellenére szintén MI-t használt a Magic: The Gathering promójában.

A digitális művészeti közösség támadásainak keresztüzébe került a Wacom, miután reklámjában mesterséges intelligenciával generált képeket használt. Az X (korábban Twitter) és a TikTok kreatívjai észrevették, hogy az Intuos tolltáblát egy olyan sárkányillusztrációval reklámozzák, amelyen az MI-generált képek árulkodó jegyei - például a megkérdőjelezhető méretarányok és a kép más részeibe természetellenesen beolvadó szőrzet - láthatóak. A vállalat magyarázat nélkül törölte a képeket, és ezzel felerősítette a spekulációkat, hogy egy a művészeknél iparági szabványnak számító márka olyan eszközöket használ, amelyet széles körben kritizáltak a helyettesítésük miatt.

És nem ez volt az egyetlen mesterséges intelligenciával kapcsolatos vita az elmúlt napokban. A Wizards of the Coast (WotC), a Magic: The Gathering és a Dungeons & Dragons mögött álló kiadó szintén bocsánatot kért, amiért mesterséges intelligencia által generált elemeket tartalmazó hirdetést használt. Az ellentmondások fokozzák a bizalmatlanságot egy amúgy is bonyolult kérdés körül: hogyan tudnak a kreatívok és a velük együttműködő vállalatok eligazodni a könnyen létrehozható és nehezen felismerhető számítógépes képek áradatában?


Sok művész már eddig is tiltakozott a generatív mesterséges intelligenciát használó vállalatok ellen, mert attól tartanak, hogy ez hatással lehet a munkahelyek biztonságára a kreatív szakmák széles skáláján, például a grafikus, az illusztrátor, az animátor és a szinkronszínész szakmákban. De különösen nagy az árulás érzése az olyan márkáknál, mint a Wacom, amelynek fő célközönsége a művészek. A vállalatot régóta a rajzolótáblák iparági standard szállítójának tekintik, köszönhetően az olyan termékek sikerének, mint a professzionális Cintiq termékcsalád. Ugyanakkor minden eddiginél nagyobb konkurenciával kell szembenéznie az olyan rivális márkák részéről, mint az XPPen és a Xencelabs.

A Wacom kezdetben nem válaszolt a művészek panaszára. Néhány nappal később, és újságcikkek megjelenése után a vállalat bűnbánó nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állította, hogy a kérdéses képeket egy harmadik féltől vásárolták, és az általuk az ellenőrzéshez használt online mesterséges intelligencia-felismerő eszközök nem jelezték azokat. "Szeretnénk biztosítani, hogy az MI által generált képek használata nem állt szándékunkban" - írta a Wacom. A vállalat közölte, hogy most már nem biztos abban, hogy MI-t használtak-e ezek létrehozásakor. "Emiatt azonnal megszüntettük a használatukat".


A grafikusok szerint pont a Wacomnak kellene tiltakoznia a legjobban az MI ellen, hiszen nem lesz ki megvegye az eszközeiket

A WotC helyzete egyszerűbb, de bizonyos szempontból keményebb problémára utal. A vállalat augusztusban jelentette be, hogy megtiltja az MI által generált képek használatát a termékeiben, miután megerősítette, hogy MI-t használtak a Glory of the Giants D&D szabálykönyvhöz. Decemberben a WotC cáfolta azokat az állításokat is, amelyek szerint mesterséges intelligencia által generált képek szerepelnek a hamarosan megjelenő 2024-es D&D játékos kézikönyvben.

Ennek ellenére a vállalat január 4-én elindított egy új marketingkampányt a Magic: The Gathering kártyajátékához, amelyen sokaknak gyorsan feltűntek olyan furcsán deformált elemek, amelyeket általában az MI által generált képekkel szoktak kapcsolatba hozni. A vállalat kezdetben tagadta, hogy a mesterséges intelligencia szerepet játszott volna a rajzban, és ragaszkodott ahhoz, hogy a képet egy emberi művész készítette. A cég három nappal később visszatáncolt, és elismerte, hogy az valóban mesterséges intelligencia által generált elemeket tartalmaz. Az ezt követő bocsánatkérésben a WotC arra utalt, hogy a probléma a széles körben használt kreatív szoftverekben, például az Adobe Photoshop generatív kitöltési funkciójában egyre elterjedtebbé váló mesterséges intelligencia-integrációkkal függ össze.


"Nem ígérhetjük, hogy tökéletesek leszünk egy ilyen gyorsan fejlődő térben, különösen, hogy a generatív MI standarddá válik az olyan eszközökben, mint a Photoshop" - áll a WotC közleményében. "De célunk, hogy mindig az ember alkotta művészet és a művészek oldalára álljunk." A WotC azt mondja, hogy vizsgálja, hogyan fog együttműködni a tartalomgyártókkal, hogy jobban felismerjék a jogosulatlan MI-használatot az általuk benyújtott anyagokban - de ezt manapság könnyebb mondani, mint megtenni. Jelenleg nincsenek igazán megbízható eszközök annak ellenőrzésére, hogy egy adott képet mesterséges intelligenciával készítettek-e. Az MI-érzékelők közismerten megbízhatatlanok, és rendszeresen téves pozitív eredményeket jeleznek, más módszerek pedig, mint például az Adobe által támogatott Content Credentials metaadatok csak bizonyos szoftverekkel vagy platformokkal készített képekről tudnak információt szolgáltatni.


Még a mesterséges intelligencia által generált tartalom meghatározása is egyre nehezebb. Az olyan eszközök, mint a Firefly - a Photoshopba és Illustratorba integrált mesterséges intelligencia modell - lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az egyes rétegeken prompt vezérelt módosításokat hajtsanak végre. Egyes kreatív szakemberek szerint ezek olyan eszközök, amelyekből a művészek profitálhatnak, mások viszont úgy vélik, hogy a generatív MI funkciók kizsákmányolóak, mivel az alkotók tudta vagy beleegyezése nélkül gyűjtött tartalmak tömegén képzik ki őket. Az Adobe biztosította a felhasználókat arról, hogy a Firefly-alapú MI-eszközök csak az Adobe tulajdonában lévő tartalmakon vannak kiképezve, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki etikai tesztjén átmennek.

A helyzet miatt a művészek vizuálisan ellenőrzik a projekteket a gépi eredet árulkodó jelei után, a szervezetek pedig bíznak abban, hogy a művészek nem hazudnak arról hogyan készült a tartalmuk. Egyik lehetőség sem tévedhetetlen. Ez a bizonytalanság a paranoia és a szorongás ékét veri az online kreatív közösségbe, mivel a művészek kétségbeesetten próbálják elkerülni, hogy hozzájáruljanak a növekvő mesterséges intelligencia fertőzéshez - vagy hogy azt kihasználják a cégek. A generatív mesterséges intelligencia technológia gyors elterjedése hihetetlenül megnehezítette az elkerülést. Az, hogy a művészek vagy a márkák nem bízhatnak abban, hogyan készül a tartalmuk az alkotók által vezetett MI "boszorkányüldözést" váltott ki. A vállalatokat felelősségre vonják, amiért grafikusok megfizetése helyett a technológiát használják, de egyes esetekben a vádak teljesen spekulatívak, és valójában az emberi művészeknek ártanak.

Még ha a vállalatok ragaszkodnak is ahhoz, hogy a mesterséges intelligencia nem játszik szerepet, a kreatívok érthető módon szkeptikusak. Tavaly a Disney Pluson a Marvel Loki című TV-sorozatának plakátját is kritizálták, miután egyes alkotók azt állították, hogy a Shutterstockból származó, mesterséges intelligenciával generált állományokat tartalmazott. Saját vizsgálatát követően a Shutterstock közölte, hogy a fotót ember készítette, és egy "szoftveres eszközt" használtak a "finom kreatív tökéletlenségek létrehozásához, amelyeket leggyakrabban az MI által generált művészettel társítanak". A Shutterstock azonban nem volt hajlandó megosztani, hogy mi volt a szóban forgó szoftver.


Néhány alkotó számára az utolsó csepp a pohárban a mesterséges intelligencia teljes elkerülése, hiszen akár tudtukon kívül is népszerűsíthetik azt. Számos művész szerint ez volt az egyik oka annak, hogy elhagyják az iparágat, vagy hogy abbahagyják tanulmányaikat. Például egy művészeti versennyel, az SPFBO (Self-Published Fantasy Blog-Off) éves borítóversenyével is felhagytak, miután a tavalyi győztes beismerte, hogy tiltott mesterséges intelligencia-eszközöket használt. De még azok az alkotók is, akik nem várják el, hogy megállítsák a generatív mesterséges intelligencia fejlődését, a "bízz bennem, tesó" helyett valami érdemibbet várnak a vállalatoktól, különösen akkor, ha ezek a vállalatok az ő pénzükre támaszkodnak. A művészek többre értékelik az őszinteséget és az elszámoltathatóságot, mint az elhallgatást és a kitérést az MI eszközök használatával kapcsolatban.

A Wacom és a WotC végül hasonló válaszokat adott a saját helyzetükre: a jogsértő képek egy külső beszállítótól érkeztek. Állítólag a vállalatok nem tudtak arról, hogy mesterséges intelligenciát használtak fel a képek elkészítéséhez, és megígérték, hogy a jövőben körültekintőbben fognak eljárni. Ez azonban nem nyugtatott meg néhány művészt, akik megkérdőjelezték, hogyan maradhattak észrevétlenek a képeken látható hallucinációk, és miért nem veszik fel inkább a művészeket a kreatív cégek. Mindkét eset arra utal, hogy az MI-ellenes nyomásgyakorló kampányokkal továbbra is számolni kell a kreatív világban. A generatív mesterséges intelligencia talán nem megy sehová, de sok vállalat számára a használata PR-rémálommá vált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #18
    "Az MI önmagától nem képes működni, mert nem intelligens, nincs önálló gondolata."

    Most még. Megjósolnád nekem kérlek, hogy mire lesz képes 30 év múlva!
  • bdzsana #17
    " tehetsegtelen grafikusoknak[es a tobbi bufeszakos!!-nak] minden oka megvan a crybaby lemezt tolni"

    Lehet, hogy ez ma még így van de abban nem vagyok benne, hogy holnap is. Elképzelhető, hogy olyan mértékben fogja elvenni az emberek munkáját, hogy az ipari forradalom kutyafüle volt hozzá képest. Persze nem biztos hogy így lesz de erre ma kell felkészülni jogszabályokban is.
    Szerintem ez a jövő, és ez ellen nem harcolni kell hanem megtanulni együtt élni vele és hazsnálni, de ha a fejlődés olyan gyors lesz hogy tömegével váltja ki azok munkáit, akik a képességeiket évtizedeken keresztül fejlesztették, nem biztos hogy olyan zökkenőmentes lesz az átállás. Ezzel foglalkozni kell. Most te jó hasznot tudsz húzni az AI toolokból, de lehet a következő lépcsőfok után már egyáltalán nem lesz rád szükség, és nem leszel képes olyan gyorsan alkalmazkodni amilyen gyors a fejlődés.
    Mégegyszer mondom nem biztos hogy ez lesz, de simán lehet mert ennek az útnak mág nagyon az elején járunk.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2024.01.15. 09:02:28
  • kvp #16
    "Ha nem lesz áram, akkor elég sokan belebuknak. Elég csak arra gondolni, hogy akkor nem lesz megfelelő élelmiszer tartósítás, meg nem lesz vezetékes ivóvíz. Azaz nem fürdünk, nem WCzünk, vagy ha igen, akkor majd a patakban meg a bokorban."

    Ha nincs, akkor csinalni kell. Viszont ha nincs senki, aki MI segitseg nelkul kepes erre, kvazi fejbol, akkor nagyon nagyon megszivta a teljes emberiseg. Ezert lenne fontos, hogy az emberek egy kis, de eleg fontos resze ismerje fejbol a techikat, hogy ha az beadja a kulcsot, akkor kepes legyen ujraepiteni. Statisztikailag az a biztos, ha minel tobben ismerik, mert akkor nagyobb az eselye, hogy egy katasztrofa eseten a tulelok kozott lesz eleg elmeleti es gyakorlati tudassal is rendelkezo mernok. Amennyiben minden ember az MI-re hagyatkozik, belertve a tenyleges szakertelmet igenylo szakmakat is, akkor egy kieses eseten nincs aki megjavitsa a rendszert.

    De ezt mar leirtak masok is, kezdve E. M. Forster 1909-es scifi-jettol az osszes kesobbi muig. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Machine_Stops

    A lenyeg, hogy a minel tobb fejben meglevo szaktudas biztosithatja csak azt, hogy az emberiseg tuleljen egy globalis technikai hibat. Lehet lustanak lenni es a gepekre hagyatkozni, de attol meg ismerni kell az osszes tudast ami ahhoz szukseges, hogy kvazi 0-rol ujra felepitsunk egy civilizaciot. A kobaltatol az urhajoig mindent. Ez egy civilizacio tulelesenek egyik fontos biztositeka.
  • reptile1313 #15
    A lustasag csodalatos dolog, fel egeszseg, es jut ido masra is. Ezert van az,hogy az embernek van ideje unalmaban lustasagaban azon agyalni,hogyan lojon szet egy Fold fele szaguldozo kisbolygot. Lehet hisztizni hogy klima igy meg ugy a szamitogepek miatt, viszont egy leny sincs a Foldon aki az egesz bolygot meg tudna menteni pl egy kisbolygotol cserebe par % extra karbonlabnyomert. Persze ettol meg fontos,hogy odafigyeljunk, onmagunkra es a csodalatos kornyezetunkre, de van sok szep oldala is az embereknek, foleg a 130 feletti IQval rendelkezok kozott, akiknek meg erzelmi es kreativ intelligenciaja is hasonloan magas. Az energiaoptimalizalas az intelligencia jele. Miert koptassa barki a terdizuleteit, ha megcsinalhatja a fizikai torvenyek segitsegevel kimeletesebben?
    Jol megfogalmaztad :-)
    Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.01.14. 03:08:54
  • manypet #14
    "Imádkozz, hogy mindig legyen áram és net, sose legyen szükség a készségeidre, mert bele fogsz bukni."
    Ha nem lesz áram, akkor elég sokan belebuknak. Elég csak arra gondolni, hogy akkor nem lesz megfelelő élelmiszer tartósítás, meg nem lesz vezetékes ivóvíz. Azaz nem fürdünk, nem WCzünk, vagy ha igen, akkor majd a patakban meg a bokorban. Szóval nem valószínű, hogy ha ilyen lenne is, akkor majd a grafikusok meg programozók lesznek az egyedüliek, akiknek problémája adódik a túléléssel. Hanem úgy a társadalom 99%ának. A maradék 1% fog túlélni, akinek van fegyvere, de nincs mellé túl sok gátlása.
    De ne aggódj, nem lesz ilyen. Lesz áram, kiveheted a fejed a sütőből.

    "Nincs még egy olyan lusta disznó a földön, mint az ember"
    Minden élőlény lusta. Próbáld csak ki, hogy a madárnak minden nap adsz kaját a kerti etetőben. Pár hónap, és eszében nem lesz kaját szerezni máshonnan. Eltelik 1-2 generáció és életképtelenné válik. Minden élőlény alapösztöne, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel akar minél többet megkapni. Ez szolgálta ugyanis a túlélését. Minket embereket meg ez is segített abban, hogy most ilyen jól éljünk. Szóval örüljünk a lustaságunknak! Főleg, ha van mellé kreativitás is. :-)
  • manypet #13
    Nehéz volt elképzelnem, hogy valaha is egyet fogok veled érteni. De ezek szerint ez a pillanat is eljött. ;-)
  • reptile1313 #12
    Trollocskam milyen osemberek, meg milyen barlang? Mirol beszelsz? Ebredj mar fel a remalmodbol. Jelenleg minden rendben van, es a jelenlegi szituban is van boven mit tenni, nem kell itt josolgatnod mikozben a jelent is torzul latod. :DDD
  • reptile1313 #11
    TE meg mirol beszelsz? :D En nem hisztizek, hanem rohogok, mostmar rajtad is. Ne mosd ossze a lelket a fizikummal. Csak egy troll vagy, akinek betalaltak azok a tenymegallapitasok, amiket prezentaltam. Szoval hiszti helyett inkabb menj es dolgozz tobbet, mert nem lesz aram, ha csak imadkozol :D
    Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.01.13. 20:54:02
  • exatly #10
    Te sem postagalambbal küldted az üzenetet a fórumra. :)
  • Tripticon #9
    Mi lesz, ha se áram, se net nem lesz huzamosabb ideig? Az ellustuló emberek egy ilyen szélsőséges esetben csak ősembernek lesznek jók. Halászat, vadászat, gyűjtögetés