SG.hu

Belgium egységes európai törvényeket szeretne az influenszerekre

A belga elnökség közzétette az online befolyásolás támogatásával és szabályozásával kapcsolatos előzetes gondolatait, megmutatva, hogy uniós és nemzeti szinten is nyílt vita van a kérdésben.

A brüsszeli intézményekben egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az online tartalomkészítőket és influenszereket uniós szinten kell-e szabályozni - és ha igen, hogyan. Sokan vélik úgy, hogy az európai jogszabályokat aktualizálni kell, hogy figyelembe vegyék azt a jelenséget, hogy az egyének márkakapcsolatok és reklámok révén pénzzé teszik nagyszámú követőközösségüket az interneten. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi osztálya jelenleg vizsgálja, hogy az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok megfelelnek-e még a digitális világban felmerülő feladatoknak, és nyilvános konzultációt indít olyan témákról, mint az influenszer marketing és az un. sötét minták - ezek olyan felhasználói felületek, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy becsapja a felhasználókat, rávegyék őket bizonyos dolgokra, például valamire való feliratkozásra vagy megvásárlására.

Mindez a következő jogalkotási ciklusban egy digitális tisztességességi törvény alapjául szolgál majd, mert az online befolyásolás az elmúlt hónapokban egyre nagyobb jogalkotási érdeklődésre tartott számot több országban is nemzeti szinten. Tavaly júniusban Franciaország szigorúbb szabályozást vezetett be az influenszerekre vonatkozóan, hogy csökkentsék az emberekre jelentett kockázatot. Decemberben az olasz versenyhatóság (AGCM) szigorította az influenszerekre vonatkozó szabályozását, míg Spanyolország és Belgium nemzeti influenszer-törvényeken töri a fejét. Egy egységes uniós szintű szabályozással elkerülhető lenne a nemzeti szabályozások széttöredezett foltozata.



"Az influenszerek által létrehozott tartalmak károsak lehetnek a követőik számára is" - olvasható a tanácsi dokumentumban, amely a hatályos jogszabályok és a gyermekek mentális egészségének védelmére vonatkozó tudatosság terjesztésére összpontosít. A Tanács szerint tény, hogy az online befolyásolást már számos uniós jogszabály szabályozza, köztük az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv, a digitális szolgáltatásokról szóló törvény vadonatúj tartalommoderációs törvénye és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv. Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvre és a digitális szolgáltatásokról szóló törvényre való hivatkozás vitás pont Franciaország és a Bizottság között, mivel az ország befolyásolásról szóló törvénye nem tartalmaz hivatkozást az előbbire, és átfedéseket teremt az utóbbival.


A tartalomkészítők egyre inkább a hagyományos médiaszolgáltatásokkal vetekedő piaci szereplőkké válnak, mind a közönség nagysága, mind a reklámbevételek tekintetében. Az audiovizuális médiaszolgáltatások európai szabályozói csoportja (ERGA) szerint mivel csatornáik "audiovizuális tartalmakból állnak, amelyek többnyire felhasználók által generáltak", így nincs szükség további jogszabályra, ehelyett a nemzeti szabályozó hatóságok megerősítését ajánlja az online befolyásolási piac felügyeletére. Javasolják a költségvetések és a képzés növelését, szakértő személyzet felvételét és a tudatosság növelését.

A meglévő jogszabályokra építve a belga elnökségi dokumentum rámutat, hogy az online befolyásolással kapcsolatos fő probléma a meglévő szabályok ismeretlenségéből adódik, ezért felszólították a Bizottságot, hogy "a jogszabályokat könnyen érthető, az influenszerek számára megfelelő módon" nyújtsa be, az uniós tagállamokat pedig arra, hogy biztosítsák, hogy az influenszerek "ismerjék meg a vonatkozó nemzeti és európai jogszabályokat, és tartsák be azokat". Ezt jól példázza Capucine Anav esete, aki büntetést kapott a francia versenyhatóságtól (DGCCRF), miután platformjain egy okostelefonok sugárzása elleni tapaszt reklámozott annak ellenére, hogy az egészségügyi kockázatokat semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztotta alá.

Az elnökség azt javasolja, hogy a Bizottság uniós források felhasználásával támogassa az influenszerek kreatív készségeit a tartalom előállítása során. Idézi az európai filmek támogatására létrehozott Kreatív Európa alapot és a Horizont Európa programot, az EU kutatási és fejlesztési alapját. A belgák azt is javasolják, hogy támogassák az influenszerek kognitív és etikai készségeit, hogy jobban megértsék, hogyan hatnak a tartalmaik a követőikre, és hogyan reagáljanak "a dezinformációra, az online gyűlöletbeszédre és a cyberbullyingra". A tanácsi dokumentum elismeri, hogy hiányosságok mutatkoznak az ilyen típusú képzések terén és felszólítja a Bizottságot és az uniós tagállamokat, hogy támogassák a vonatkozó kezdeményezéseket.

A dokumentum a gyermekek védelmére helyezi a hangsúlyt, megállapítva, hogy a befolyásoló tartalmak károsak lehetnek "különösen a gyermekek fejlődésére nézve". "A követők és az alkotók mentális egészségére az is hatással lehet, ha az influencerekhez és az online tartalomkészítőkhöz hasonlítják magukat" - olvasható a dokumentumban. Az elnökség felszólítja az Európai Bizottságot, hogy a "Jobb internet a gyermekekért" európai stratégiával összhangban gondolkodjon el a kiskorú influenszerek, az úgynevezett "kidfluencerek" gyermekekre gyakorolt hatásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • paragic #13
    Nem.

    Én arra kértem forrást, hogy mindenki más jóváhagyta az engedélyező rendeleteket. Bár veled ellentétben én tudom, hogy ilyen nincs, de azért próbálkozz, hátha.
  • kvp #12
    "Forrás?"

    https://index.hu/belfold/2024/01/25/nagy-istvan-agrarminiszter-videki-eletmod-ettore-prandini-torvenyjavaslat-muhus-szintetikus-hus-rovar/

    https://telex.hu/gazdasag/2023/11/16/olaszorszag-mesterseges-hus-tiltas

    Ertem, hogy ez EU-s hataskor, csak ez pont nem zavarja az olasz es a magyar kormanyt.
  • manypet #11
    Az igen, öcsém! Élmény volt olvasni téged. Nem is igen akarok hozzászólni a sok ökörségedhez, inkább hagynálak minél jobban kibontakozni. Szóval kérlek írj még ilyet, illetve fejtsd ki részletesen a rákkeltő húsok káros hatásait, na meg a gonosz elvetemült vadászok mindennapjait is. Előre is köszönöm! :-D
  • M2 #10
    Előre a Harmadik Német Birodalomba! Heil Ursula!
  • paragic #9
    "Az EU vedene ha a tagallamok hagynak. Igazabol a magyarokon, a lengyeleken es az olasztokon kivul mar mindenki jovahagyta a szintetikusokat husokat engedelyezo rendeleteket."

    Forrás?

    Már csak azért is, mert az élelmiszerek engedélyeztetése EU-s hatáskör, tehát nyilvánvalóan hülyeséget beszélsz.
  • reptile1313 #8
    "szintetikus husok"
    ott van a nutritionfacts.org Dr Michel Greger recepjei, vagy a magyaroke (vegan blog, mindenmentes nori etc). Lehet teljes erteku zoldsegekkel, gyumolcsokkel stb is finomakat alkotni az egesz csak egy szokas, amit a jovo generaciok es onmagunk erdekeben erdemes csokkenteni vagy elhagyni...
    De pl a Mosa Meat elegge elen jar eroszakmentesebb husok eloallitasaban, de ameddig megy a jogi hiszti inkabb eloszor a lab grown borgyartasra mentek ra, pl autoiparnak etc. Mert ott nagyobb az erdeklodes.

    Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.01.31. 13:17:04
  • reptile1313 #7
    "Ez nyugaton mar most is igy van. Sok helyen mar nem vadasznak a vadallatokra"
    Errol nem is tudtam. Kosz az infot. Ugylatszik rajottek,hogy nem csak tobb szaz eves technologiakkal lehet barbar modon populaciot szabalyozni.
  • Ellaberin #6
    "A belgák azt is javasolják, hogy támogassák az influenszerek kognitív és etikai készségeit, hogy jobban megértsék, hogyan hatnak a tartalmaik a követőikre, és hogyan reagáljanak "a dezinformációra, az online gyűlöletbeszédre és a cyberbullyingra"."

    Láttak már ezek influenszert? Kognitív meg etikai készség? Egy segghülye, alkoholista, heroinista, nőverő, fasisztát milliók követnek. Olyat, aki szerint a Föld lapos a Lochnessi szörny a Yeti meg a Loki közös gyereke. Ezeknek akarnak gerincet szuszmákolni a sikamlós zselétestükbe?
    Nos, sok sikert!
    Viszont az biztos, hogy kurvára nem értik az influenszerek és a társadalom viszonyát, azt az egész masszát aminek ők is részesei, csak még tudni sem tudnak róla, még nem is ismerték fel...
  • kvp #5
    "az alkoholista szuloktol vagy a rakkelto bio hustol rakkelto sajttol nem vedik a gyerekeket."

    Az EU vedene ha a tagallamok hagynak. Igazabol a magyarokon, a lengyeleken es az olasztokon kivul mar mindenki jovahagyta a szintetikusokat husokat engedelyezo rendeleteket. A lengyelek most kiestek, tehat magyar-olasz ellenkezes van csak. Az EU-s tervek kozott szerepel a szantofoldi "bio" gazdalkodas kivezetese es atallas az zartteru, steril szobas noveny es hus termesztesre. Ez pl. Japanban mar evtizedes hagyomanyokkal rendelkezik. (az elso ilyen noveny gyar egy bezart yokohamai chipgyar steril reszlegeben nyitott sok-sok eve) Ez az atallasi folyamat inditotta el a gazdak tiltakozasat Hollandiaban (ahol mar a szabadfoldi termeles leallitasanal tartanak) es most mar a franciaknal es a nemeteknel is. A gazdak nem akarjak megszunteti a mezogazdasagot, meg ugy sem, hogy helyettuk nagy multinacionalis cegek tudnak biztositani a garantaltan termofold es allat mentes szintetikus husok es novenyek eloallitasat. Tehat az EU reszerol az akarat megvan, csak mindenhol az emberek allnak ellen neki.

    "Ott mi a trojai falo? Hogy tulszaporodnak. Jaja nyilvan ivartalanitassal nem lehet visszafogni."

    Ez nyugaton mar most is igy van. Sok helyen mar nem vadasznak a vadallatokra, hanem ugyan ugy kezelik oket mint a kobor allatokat. Ezert nem akarnak Romaniaban es Szlovakiaban sem medve kilovesi engedelyt adni, mert ivartalanitassal kellene szabalyozni a letszamukat. (tovabba az emberek varosokba terelese eseten nem is kellene annyira szabalyozni, mert a falvak es kertvarosok megszunesevel megnone az allatok elettere)

    https://rewildingeurope.com/rewilding-in-action/scaling-up-rewilding/driving-the-rewilding-movement

    ps: A sterilizalast az ENSZ-ben es az USA-ban/EU-ban jelenleg foleg a haziallatok es a haziemberek letszamanak korlatozasara javasoljak, utobbi esetben joreszt onkentes alapon. Ezert is fontos a gyermekek gender terapiahoz valo hozzaferese, mivel az az esetek nagy reszeben onkentes sterilizalast jelent, ami termeszetes modon csokkenti a (4. ipari forradalom miatt) foloslegesse valo lakossagot.

    "kell még egy háború a kelet és nyugat között, ami nem ilyen pszeudó, proxy, stb."

    Ez nem valoszinu. Egy globalis nuklearis haboruban nincs gyoztes es a bioszfera teljes mertekben kipusztul, tehat meg a milliardosok sem elvezhetnek utanna a bolygot. Egyszeruen nincs anyagi vagy hatalmi osztonzo arra, hogy tenyleg haboru legyen. Csak egy befagyott hideghaborut szeretnenek letrehozni, hogy particionaljak a hatalmi ovezeteket, mielott minden nyugati gazdasagi hatalom is Kinahoz kerulne.
  • reptile1313 #4
    az alkoholista szuloktol vagy a rakkelto bio hustol rakkelto sajttol nem vedik a gyerekeket. amikor carcinogenek az allati eredetuek plusz a jovojuket romboljak le annyira kornyezetgyilkosok. A McDonaldstol sem feltik a gyerekeket. NAHAT. sot, a barbar terror (disznovagastol) sem feltik oket, amikor ugyan olyan, mint amikor kutya intelligenciaju allatkakat vegeznek ki kegyetlen modon a semmiert. a rakkelto husert. A pszichopata allatkinzo vadaszoktol sem feltik a gyerekeket. Lazan vihetik az egybites celebek vadaszni a fejlodo gyermekuket. Legalis allatkinzas. Ott mi a trojai falo? Hogy tulszaporodnak. Jaja nyilvan ivartalanitassal nem lehet visszafogni. Kutyaknal macskaknal mukodik a humanitas, az erdoben mar nem. Az erdolakok visszanovesztik a golyoikat. Nyilvan. Mostantol aki meddo menjen erdobe, es ujra termekeny lesz, hiszen a vaddiszno golyoi is visszanonek. Csak fegyverrel lehet visszafogni a szaporulatot. JJJJJA. Gratula, kettosmerce again. nyilvan arrol van szo,hogy nehany monopol hatalmu multi elvesztette a befolyasat es most jogi hisztivel akarjak a kartelluket megvedeni, amivel SAJAT MAGUKAT VEDIK, az offshore nullakat az egyesek 9esek utan, es ehhez jo trojai a gyerekek vedelme.
    A sok birka meg bologat es orul mennyire csodalatos a rendszer. nyilvan ameddig birkak is szavazhatnak sosem fognak eltunni ezek a manipulativ kapitalista rideg kornyezetpusztito gepezetek.
    Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.01.31. 08:15:39