SG.hu

Évtizedekre börtönbe kerül az FTX kriptovaluta-tőzsde alapítója

Az esküdtszék bűnösnek találta minden vádpontban Sam Bankman-Friedet. A tavaly összeomlott FTX kriptovaluta-tőzsde alapítóját és egykori vezérigazgatóját legkevesebb 10 milliárd dollár értékű csalással és visszaéléssel, a befektetők, ügyfelek és hitelezők félrevezetésével vádolták. A tárgyalás szerdán zárult, az esküdtek alig négy óra alatt jutottak egyértelmű véleményre a vádlott bűnösségét illetően.

Az FTX-et egykor 32 milliárd dollárra értékelték, és Bankman-Friedet látnokként ünnepelték, részben annak köszönhetően, hogy hajlandó volt reklámozni a cégét és a kriptót szinte bárkinek, aki hajlandó volt mikrofont tenni az arca elé. Az FTX bőkezűen költött szponzorációkra és politikai adományokra is, és olyan márkát épített, amely kiemelkedett a kriptopénzek szűkös világából. De szervezete tavaly novemberben csődöt jelentett: kiderült, hogy az FTX átcsoportosított pénzeszközöket az Alamedába, amely veszteséges fogadásokat kötött. Az FTX-ből az Alamedába átcsoportosított pénzhez az FTX befektetői nem tudtak hozzáférni, így nem tudtak készpénzt felvenni, és a tőzsde összeomlott. Hamarosan kiderült, hogy az FTX egymáshoz kapcsolódó szervezetek hálóját hozta létre, amelyet az összeomlás után a tisztogatásra kinevezett ideiglenes vezérigazgató "a vállalati ellenőrzések teljes kudarcának" és "a megbízható pénzügyi információk teljes hiányának" bizonyítékaként értékelt.

A New Yorkban tartott egy hónapos bírósági tárgyalás során az ügyészek bebizonyították, hogy a vádlott tudott a vállalkozásánál, valamint az ahhoz kapcsolódó befektetőcégnél - az Alameda Researchnél - zajló törvényellenes cselekményekről, és hogy Bankman-Fried a befektetők pénzét sajátjaként kezelte, cégét pedig egyfajta "malacperselyként" használta. A védelem arra épített, hogy Bankman-Fried tudomása nélkül zajlott a gazdasági visszaélések sora. A vádlott a bíróságon elismerte, hogy hibázott, de azt állította, hogy nem követett el csalást és senkitől nem lopott. Védője szerint a szövetségi ügyészek azt a látszatot próbálták kelteni, miszerint védence egy "gazember és szörnyeteg", ami nem igaz.

A tárgyaláson többek között ellene vallott egykori barátnője, Caroline Ellison, aki az Alameda Research vezetőjeként dolgozott, és vádalkut kötött az ügyészséggel. A nő azt vallotta, hogy Bankman-Fried utasította őt, hogy az FTX-ből mintegy 10 milliárd dollárt csoportosítson át az Alameda megsegítésére. Az FTX társalapítója, Gary Wang szintén azt vallotta, hogy Bankman-Fried tudott az Alameda problémáiról és az azok megoldására átcsoportosított pénzeszközökről, de nem támadta meg a döntéseket. Egy óriási pénzügyi szolgáltató cég vezérigazgatójaként Bankman-Friednek tudnia kellett volna, hogy a pénzek átcsoportosítása nem volt helyénvaló.

A hírhedten esetlen Bankman-Fried a saját védelmében tanúskodott, és a kriptopiac véget nem érő romlásainak áldozataként állította be magát. Ez nyilvánvalóan nem jött be, hét vádpontban találták bűnösnek (elektronikus csalások, hitelezőkkel szemben elkövetett csalás, árutőzsdei csalás, értékpapírcsalás, pénzmosás), az összes vádpontra kiszabható maximális büntetés együttesen 110 évet jelenthet Bankman-Fried számára. Az Egyesült Államok kontra Bankman-Fried ügyben az ítélethirdetést 2024. március 28-ra tűzték ki, de várhatóan fellebbezni fog.

A most 31 éves Sam Bankman-Fried vállalkozása sikerének csúcspontján a világ leggazdagabb 30 év alatti vállalkozójaként tartották számon. Az FTX összeomlása és csődeljárásának megkezdése idején Sam Bankman-Fried a Bahama-szigeteken élt, ahol tavaly ősszel vették őrizetbe, majd decemberben adták ki az amerikai hatóságoknak. New Yorkban a bíróság először házi őrizetet rendelt el szigorú feltételek mellett, amit idén augusztusban azok megsértése miatt őrizetbe vételre változtatott, a vádlott azóta börtönben várta a tárgyalás kezdetét. Sam Bankman-Friedre jövő márciusban még egy bírósági eljárás várhat, ahol az FTX összeomlásának körülményeiért vonják felelősségre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    Az általa okozott kár több tízmilliárd dollár. A sajátjaként kezelte mások vagyonát. Ez a pénz eltűnt, elégett, illetve elköltötte. Több ezer ember vesztette el mindenét. (Pont, mint kazincbarcikai Marcsika, akit szintén valahol a karibi szigetvilágban kaptak el.) Ebből villát vett a szüleinek, magánrepülőgéppel utazgatott, jótékonykodott, és politikusokat támogatott.

    Magyarországon ugyanennek kellett volna történnie pl. a Questor ügyben, osztán mi lett a bűnösökkel? Kaptak 250 óra közmunkát.
  • manypet #2
    Lehet a magas büntetés mögött az, hogy nem egy embernek, hanem sokaknak okozott érdeksérelmet, és voltaképpen 'összeadták'. Ha csak egy embert ver át, lehet, hogy pár hónappal megússza.
    Másrészt meg ez kripto. Az ellen meg ugye példát kell statuálni, meg minden eszközzel fellépnie az államoknak, mert veszélyezteti a pénzügyi hatalmukat. Ha mondjuk mindenki áttérne bitcoin-ra, akkor nehezen lehetne adóztatni, meg még kevésbé lehetne inflációval pénzt tolni a politikusok valaga alá. És ez már elég komoly érdek, hogy példát statuáljanak. Bár nem látok rá az ügyre, de szerintem valami ilyen lehet mögötte.
  • hawkie22 #1
    Nekem csak 1 kérdésem lenne. Mi a francért várnak jövö év március 28-ig? Az még majdnem 5 hónap. Bünösnek nyilvánították, mi tart az ítélethirdetésig ennyi ideig? Mondjuk azért az is kemény, hogy ekkora mértékü csalásért 110 évet kap, mások meg tömeggyilkosok, sorozatgyilkosok, gyilkosok, azt kapnak 5-6 évet érte. Mondjuk Amerikában kicsit többet, de akkor is, csak én érzem soknak a büntetés mértékét? Kapjon mondjuk 20-at, de ne 110-et.

    Most láttam, még egy ítélethozatal vár rá márciusban. Ennyi büntetés nem elég? Még azért is elítélik? Fasza.
    Utoljára szerkesztette: hawkie22, 2023.11.03. 16:09:01